Gyenesdiás

Magyarország

Adatlap

Területe: 18 km²

Népesség: 3 800 fő

Leírás: A község területén már az újkőkorszakban (Kr. e. 3500) is éltek emberek, de a római kortól egyre több régészeti emlék bizonyítja gazdag múltját.
A közeli Fenékpusztához (Valcum) kapcsolódóan népes kolónia élt itt. A ?Keszthely kultúrához? (római eredetű népesség) kötődően jelentős régészeti lelet került elő ? egy 301 sírt tartalmazó 1400 éves temető A temetőt 630 táján nyitották meg, amikor a környéken élő keresztény népességet egy polgárháborút követően az avarok katonai felügyelet alá helyeztek. A tágabb környék katonai vezetőjének és családjának Gyenesdiás volt a szálláshelye, ők temetkeztek ide. A lelet különlegessége, hogy a 660 körül elhunyt katonai vezetősírja érintetlen maradt a sírrablóktól, ez az első hitelesen feltárt középavar sír az egész Kárpát-medencében. Ennek köszönhetően a ?Gyenesi Főnök? holtában többet utazott, mint életében ? különböző múzeumokban mutatták be (Ausztriában és Németországban is).

Elhelyezkedés: A Nyugat-Balaton régióban, Keszthelytől 3 km-re, Hévíztől 8 km-re, a Balaton északi partján.

Közlekedés: A Balaton nyugati csücske, így Gyenesdiás is központi fekvése miatt könnyen megközelíthető

...AUTÓVAL...
-Sopron felől: a 84-es főút vezet Ukkon és Sümegen keresztül a Balatonhoz, potosabban Balatonedericsig. Ráfordulva a 71-es útra nyugati irányba rövid idő alatt Gyenesdiásra lehet érni.
-Lenti felől a 75-ös úton Balatonszentgyörgy felé érhetik el legegyszerűbben a Nyugat-Balaton régiót.
-Budapest felől az M7-es autóőályán a Balaton felé, majd annak vagy az északi partján végig a 71-es főúton Keszthely irányában, vagy a déli partján a 7-es főúton Balatonkeresztúrig, onnan a 76-os útra térve Balatonszentgyörgyig autózva Fenékpusztánál kell a 71-es útra kanyarodni, ahol Keszthelyt elhagyva érjük el Gyenesdiást.

...VONATTAL...
Közvetlen vonatok közlekednek Budapestről a Keleti ill. a Déli pályaudvarról Keszthelyre, további Miskolc-Keszthely, Pécs-keszthely között. Keszthelyről csatlakozással Tapolca irányában jut el Gyenesdiásra.

...BUSSZAL...
Több mint 550 belföldi buszjárat érinti Keszthely-Hévízt.
Gyenesdiáson minden a községünekt érintő távolsági busz megáll.

...REPÜLŐGÉPPEL...
A közelben Gyenesdiástól mintegy 17 km-re fekvő sámelléki Fly Balaton reptér Frankfurtból, Berlinből, Lipcséből, Düsseldorfból, Hamburgból, Stuttgartból, Münchenből, Koppenhágából, Billundból és Zürichből is fogad gépeket.

· Nézd meg és szerkeszd a részletes adatlapot!

Az itthon.blog.hu ajánlásával
könyv A medál titka - könyvajánló
Korábban már találkozhattatok az blog hasábjain könyvajánlókkal, most ezt a listát szeretném...
látnivaló A Balaton északi kapuja
Felsőörs, Veszprém felől érkezve a Balaton északi partjának egyik kapuja. A völgyekkel szabdalt...
Magyar  Română  Slovenčina