Kis szlovén útleírás a határtól a Júlia Alpokig

Szlovénia Bled

Ott-tartózkodás ideje: 2007. aug. 05.  - 2007. aug. 05. (1 nap)

2 hozzászólás I 13 932 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. szept. 26. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: erdő  hegy  templom    vár 

BLED és BOHINJ - két alpesi tavacska éppenhogy csak az Alpokban. Hisz valljuk be: az emberek többségének az Alpokról Ausztria és Svájc ugrik csak be. Sokaknak fel sem merül, hogy az Alpok létezik Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Lichtensteinben és Szlovéniában is.
Nos, Bled és Bohinj ez utóbbi országban található. Bevallom, tavaly ilyenkor még csak a létezésükről sem tudtam. Az nyilvánvaló volt számomra, hogy az Alpok átnyúlik Szlovéniába is, de hogy szebb tájakat fedezek fel, mint Stájerországban vagy Alsó-Ausztriában, arra nem számítottam.

Ha Rédicsnél lépjük át a határt, kb. 4 órás útra lehet számítani, amennyiben a már megépített szlovén autópályán haladunk Ljubljanán át Bledig. Az autópálya elött érdemes betérni Lendavára (Alsólendvára), mely a szlovéniai magyarság központja. Lendava nevezetes középkori váráról, s arról, hogy lakosságának jelentős része beszéli a magyar nyelvet.

Lendava után Ptuj a következő említésre érdemes város, melynek szintén szépen rendbetartott óvárosa van egy Lendavaáénál nagyobb méretű várral. A vár éjszaka csodálatosan ki van világítva, majdhogynem szebb látványt nyújtva, mint nappal.

A Ljubljanáig vezető autópályán fekszik TROJANE nevű városka, mely híres a fánkjáról. Gondoltuk, ha már Szlovéniában vagyunk, akkor megpróbáljuk felfedezni kicsit gasztronómiai értékeiket. Megvettük és megettük - vélemény pedig csak annyi, hogy "semmi extra". A legnagyobb jóindulattal sem lehet azt mondani, hogy bármi különleges is lett volna benne.

Trojane után folytattuk utunkat Ljubljana északi külvárosáig. Innen nyugatra fekszik a Júlia Alpok. A Bledig vezető út ugyan szépen kiépített, de a hatalmas forgalom miatt nem lehetett optimális tempóban haladni.

BLED: Szép, tisztán tartott környezet, alpesi házikók, sziklaszirten tornyosuló vár, egy szem szigetecskére épült kápolna, pletna. Címszavakban csak ennyi. (Illetve zárójelben egy toldalék: Nem olcsó hely.) A vár szép és tisztán tartott. Van itt kávézó, étterem, borászat (szerzetesekkel), múzeum. Ügyesen hasznosították a szlovének ezt az építészeti emléküket. A várról mégis a legfontosabb tudnivaló: hihetetlen szép panoráma van innen a bled-i tóra.
A várséta után a partra mentünk, ahol egy pletnával (két evezős gondola) mentünk át Bled egyetlen szigetecskéjére. Itt ugyanis egy káolna található, mely híres búcsújáróhely, illetve a keresztény babona szerint, aki háromszor megkongatja a harangját, annak teljesül az a kívánsága, amire éppen gondol. Erre mondom én azt, hogy: "No comment." Akármennyire nem hiszek az ilyen mende-mondákban, azért ezt is kipróbáltuk - azóta se teljesült a kívánság. Lehet hogy túl merész kérés volt az a bársonyszék?
Amúgy a kápolna is szép, tiszta. A szlovének e tekintetben sem hasonlítanak a magyarokra. A kápolna megtekintése után folytattuk utunkat Bohinjba...

BOHINJ: Nos, a bledinél nagyobb tó már a Triglav Nemzeti Parkban található. Ez azért fontos, mert ez Szlovénia egyetlen nemzeti parkja. S mint ilyen, szegény szlovének Bohinj környezetét jópár évvel ezelött jelölték a Világörökségi listára. Azért írtam hogy "szegény", mivel azóta se került fel a listára. (Ki hinné, hogy sok-sok természeti értéke ellenére mindmáig csak a Skocjan barlangrendszer az egyetlen világöröksége van ennek a csöpp országocskának?)
Bohinj tavat állítólag 3 óra alatt körbe lehet járni, ha valaki érez hozzá erőt és időt. De érdemesebb 10 Euróért retúrjegyet váltani a Vogel-hegyre, ahonnan belátható az egész környék. A felvonó amúgy nem pont a legmagasabb csúcsra visz, de az 1537 méter magasság is tökéletesen megteszi, ha az alattunk lévő világot akarjuk csak szemlélni.

A Júlia Alpok két tavának környékéről elmondható, hogy itt a zöld az zöld, a kék az kék. Minden más szín alig fedezhető fel (legalábbis az év ezen szakaszában). Ha pedig valaki hiányt érez szeméthegyekből, annak javaslom, hogy maradjon idehaza, mert a szlovénnel ellentétben a magyar kultúra ügyel arra, hogy garantáltan sörösdobozos, rozsdakupacos legyen egy-egy "zöld" területe.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Koga - 2007.08.07. 21:54

^_^ Szia Edit! Úgy látom, hogy elérhető közelségbe van neked is ez a két hely. Merem ajánlani megyéd volántársaságának utazási irodáját. ^^ Mi is velük mentünk, s egy rossz szavunk sem lehetett rájuk.Én kétszer utaztam át Szlovénián, de most először voltam célirányosan ott, s abszolút nem csalódtam - sőt! ^^ A fánk... Hihi... Hogy egy divatos kifejezéssel éljek: A fánk egy lol. ^^

edit66 - 2007.08.07. 20:02

Én is vágyom erre a két helyre , talán egyszer....Gyönyörű Szlovénia, Predjam és Skocjan a két kedvencem .A fánkkal kapcsolatban igazad volt , mi is megálltunk megkóstolni.Edit


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina