Ohridi nyaralás

Macedónia Ohrid

Ott-tartózkodás ideje: 2007. júl. 29.  - 2007. aug. 03. (5 nap)

1 hozzászólás I 4 839 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. aug. 10. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar panka Beszámolója

Cimkék: Macedónia  Ohrid 

Ohrid egyrészt a tó neve, ami a macedónoknak olyan, mint nekünk a Balaton, másrészt a legjelentősebb városé, ami - a barátom szavaival élve - olyan, mintha Siófokra lerakták volna Visegrádot, Szentendrét és Aquincumot. Ősi vár, szűk utcás városka, római amfiteátrum és romok, és mindehhez a legmenőbb kávéházak, éttermek és bárok. Bevásárlóutca, plázs, tóparti sétány, citadella, ősi templomok, ásatások, és modern üzletek keverednek.
Amikor ott voltunk épp zajlott az Ohridi nyár, koncertekkel, színházi és operaelőadásokkal esténként. Mi egy lantkoncertre vettünk jegyet az egyik este, amit a XII. századi katedrálisban hallgattunk meg (lásd később).

Első nap elmentünk strandolni egy isteni öbölbe, ahol három-négy különböző strand közül lehetett választani, végül egy kényelmes, ambient zenét játszó strandon maradtunk (megközelítése sziklából kiugró fapallókon), ahonnan ebédelni átmentünk még egy öböllel arrébb, itt rajtunk kívül kb. 5 ember lézengett, de az étterem dolgozott: isteni sopszka salátát adtak, meg sült csirkét, mindezt egy régi kikötő mólóján egy napernyő alatt kockás terítőn. Fantasztikus volt.

Másnap bejártuk a várost, meghallgattuk az idegenvezető nénit egy kis templomban, ahol lelkesen mutatta be, hogy a macedón reneszánsz az itáliait megelőzve már a XII. században elindult, sőt a falakon megcsodálhattuk a korabeli mobiltelefont és űrhajókat is, megmásztuk a citadellát, megnéztük az ásatásokat és a templomokat, visszajöttünk Kaneonál, ez egy olyan városrész, ahol sosincsenek autóbalesetek, tekintve, hogy a majd 90 fokos dőlésszögű sziklára épült, két oldalán a vízig érő sziklákkal, negyedik oldalán meg a tóval, és leültünk a tópartra halat enni sok salátával. Közben a tavat néztük, a színes halászbárkákat, sirályokat.
Este koncertre mentünk, egy szlovén lantművész játszott, kicsit meglepő volt az egész, de kellemes volt a vége.

Újabb napot szántunk Sveti Naumra, az albán határtól 200 méterre lévő faluhoz kb 40 perc a kacskaringós autóút, ahol először megnéztük a kolostort, a pávákat és a templomot, vettünk helyi pálinkát, aztán pedig csónakáztunk az alatta található forrásokból kialakult tavon, ami a nagy Ohridi tavat táplálja a vizével. Itt is van strand, érdemes a befolyó vizektől délre letelepedni, mert nagyon hideg a befolyó víz, ami egyébként a tó alján folytatja útját a másik végébe, ahol a föld alatt Szerbia felé távozik!

A fennmaradó időnket Ohridban töltöttük, várost jártunk, ettünk-ittunk, vásárolgattunk, úszóversenyt néztünk, és persze fürödtünk a tóban. A hőmérsékletet egyébként erősen temperálja a tó, nyáron kicsit hűvösebb van (értsd nem 42 fok, csak 30-35), télen ritkán van nagy hideg, a tó max 26-28 fokos, de a 21-25 a gyakoribb. A víz minőségére jellemző, hogy februárban 22 m a látótávolság, nyáron ez akár 16 méterig is csökkenhet.
Milyen kár, hogy egy teljes napot kell ide utazni, nagyon kellemes nyaralási desztináció lenne a magyaroknak, már csak a repülőterükre kéne valami fapados járatot szervezni!
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
5 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
tiac1910 - 2008.01.03. 17:22

Kedves Panka.Nagyon megtetszett beszámolója, ha bővebben tudna irni róla megköszönném. A szállásról az útrólaz emberekről árakról.Email címem:tiac1910@t-online.hutelefon.87-411-659.Fáradozását előre is köszönöm.Tisztelettel: Berta Tibor. Tapolca.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina