Síelés a Beszkidekben

Lengyelország Szczyrk

Ott-tartózkodás ideje: 2005. feb. 04.  - 2005. feb. 12. (8 nap)

1 hozzászólás I 6 400 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. dec. 23. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar daci Beszámolója

Cimkék: síelés 

Bár augusztusban ez a témakör nem sok aktualitással bír, a síelés, illetve a hó kedvelőinek mégis szíves figyelmébe ajánlom a magyarok által kevésbé látogatott –vagy egyáltalán ismert- Lengyelországot, mint alternatívát a kiváló, ám nyilván –nekünk- drágább osztrák, vagy más, tőlünk nyugatabbra fekvő sípályák mellett.
Ha az árnál tartunk, egyből lehetne cáfolni is az előző sorokat azzal, hogy a szlovák sípályák közelebb vannak, meg relatíve olcsók is. Eddig igaz is, de ha belekalkuláljuk azt is, hogy mennyire néznek ránk barátsággal tót szomszédjaink, ha a Tátrában netán magyarul mersz megszólalni, akkor világossá válik, miért is ágálok a lengyel síterepek mellett.

Polak, wegier, dwa bratanki, do szabelki, ido szklanki! Magyarán: Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát! Ha az említett Lengyelország mellett döntesz, jó, ha ezzel a mondattal alaposan összebarátkozol. Nem fogod megbánni! A rengeteg szálon összefonódó – említsünk csak a közös uralkodókat, vagy a közös határt- lengyel-magyar történelem nem csak a lapokon él tovább, hanem a lengyel népben is. Elég csak elsütni a fent említett mondatot, s máris összecimborálhatsz bárkivel! Ez persze hitetlennek tűnik, de elég egyszer kipróbálni, s meggyőződhetsz róla, hogy nem vetítek. Jó érzés úgy külföldön járni, hogy érzed, hogy szeretnek. Nem akarok szentimentálisnak tűnni, de egy kicsit tényleg megható – s persze boldogító- érzés, amikor egy bácsika rád köszön magyarul, csak azért, mert hallotta az utcán, hogy milyen nyelvet beszélsz. S most, a bíróicás lélekszépítés után térjünk a konkrétumokra!

A Szilézia- Beszkidek vonulatai Mosonmagyaróvártól alig 300 kilométerre húzódnak, autóval 4-5-6 óra alatt megközelíthetőek. Eddig semmi extra, de ha már azt is hozzá tesszük, hogy itt fekszik a legnagyobb lengyel síközpont – ami persze köbö akkora, mint egy átlagos osztrák- akkor már jobb a kép. Ahogy a lengyel szavak nagy részét, úgy a szóban forgó Szczyrk nevű települést sem könnyű kiejteni. Hogy mégis hibátlan sziléziai akcentussal ejtsük ki, segítségül a magyar paprikáSCSIRKe szó kiemelt részeit kell csak kimondanunk. Az itteni pályák rendezettebbek, s szerteágazóbbak is, mint mondjuk a szlovák terepek, de mellettük szól még a fent már említett kiváló hangulat is. Komolyan ez éri a legtöbbet az egészben. A helyi karaokee bárban Omegát lehet énekelni, persze a Gyöngyhajú lány lenyel átiratát, de ha a dallammal tisztában vagy, az már fél siker.

A sör olcsó, ráadásul ha az adott márka – ez bizony a helyi Zywiec- 30 kupakját összeszeded, ajándék pulcsit kapsz ajándékba. Nyilván a garnitúrát kiváltottuk mi is, de emellett jutott még kupak termoszra, meg sapkára, mert, ugye ezt is adnak az összegyűjtött bónokért. A sípályán egyébként nem igazán lehet kibontakozni e téren, ott csak a hagyományos sportalapú örömöknek lehet hódolni. A pályákon síleces rendőrök csúszkálnak, ha úgy van kedvük igazoltatnak is, s a részegeket meg nem veszik jó néven, tekintettel arra, hogy az utóbbi időkben mennyi baleset történt Európaszerte. Mindent összevetve, komolyan megéri próbálkozni a lengyel, talán hozzánk nem csak térben, hanem egy kicsit lélekben is közebb álló káeurópai síterepekkel, ha egy kellemes, hópelyhes borgőzös hetet szeretnél eltölteni valahol a jövő télen.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
halmose - 2008.12.14. 10:20

Én is szivesen elmennék


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina