Visegrád és környéke

Magyarország Visegrád

Ott-tartózkodás ideje: 2006. aug. 24.  - 2006. aug. 29. (5 nap)

0 hozzászólás I 14 310 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. aug. 17. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kalled Beszámolója

Cimkék: Bazilika  Budapest  Duna  Esztergom  Magyarország  vár  Visegrád 

Visegrád és környéke

Ezen a nyáron szerettem volna egy olyan belföldi kirándulást összehozni, ahol úgy el lehet tölteni pár napot, hogy minden napra jusson valami látnivaló. Így Visegrádra esett a választásunk. Még sosem jártam a Dunakanyarban, és Budapestet is valamikor 14 éves koromban láttam, osztálykirándulás keretében.
A szállást a Car-Tour utazási irodán keresztül foglaltam. A Magyar Tudományos Akadémia üdülőjét néztük ki, árban is kedvezőnek találtam, és üdülési csekket is elfogadtak. Az üdülő könnyen megközelíthető helyen van, a Duna közelében, parkosított környezetben.Nagyon finom vacsorákat kaptunk ott, bőséges és ízletes volt.

A szállást délután 2 óra után lehetett elfoglalni. Kipakolás után máris elindultunk egy sétára, hogy feltérképezzük, mit merre találunk, és megterveztük a következő napok programjait.
Pár perc után, ahogy megláttuk a Dunát és túloldalán a hegyeket, máris megállapítottuk, hogy valóban érdemes volt eljönnünk. Sétálgattunk a Duna parton, és bárhol felnéztünk, mindenhonnan látni lehetett a hegy csúcsán a Fellegvárat.
A hajóállomáson épp egy kirándulóhajó várt az utasaira, akiket épp akkor kísértek ki a közelben lévő Reneszánsz Étteremből, korabeli ruhába beöltözve, hangos dobpergéssel kísérve.
Továbbsétálva (kb. két buszmegállónyi távolságra) található a komp. Ami Nagymaros és Visegrád között közlekedik. Kislányomnál nagy tetszést aratott, élvezettel számolgatta, hogy hány autó jön le róla:)

Másnapra a kislányom kedvéért a budapesti állatkertet tűztük ki. Nagyon jól éreztük magunkat. Azt hiszem, hogy nem csak a gyerekek kedvelt helye:) Amikor odaértünk egy kicsit esett az eső, bár ez nem vette el a kedvünket. Előbb a fedett helyeket iktattuk be, és mire végignéztük a Pálmaházat és az Akváriumot már el is állt az eső. Jó pár órát bent töltöttünk, minden állatnál el lehetett időzni.
Napunk végén még maradt egy kis idő, megtekintettük a Hősök terét és sétáltunk egyet a Városligetben. Elsétáltunk a Fővárosi Nagycirkuszig, és megnéztük a Széchenyi fürdő szép épületét is. Időben vissza akartunk érni Visegrádra, hogy ne késsük le a vacsorát:)

Másnap átmentünk Esztergomba. Budapestről van menetrendszerinti szárnyas és kirándulóhajó-járat Bp-Esztergom között. Úgy döntöttünk, hogy mindkettőt kipróbáljuk, szárnyashajóval mentünk, és kirándulóhajóval jöttünk vissza. Kb. 45-50 perc alatt értünk át, már a hajózás is egy élmény volt.
Esztergomban megnéztük a Vármúzeumot és a Bazilikát. A Bazilika Magyarország legnagyobb temploma. Közelében található a Szent István megkoronázása szobor. Azt a pillanatot örökíti meg, amikor a király fejére kerül a korona. A Várhegyről letekintve csodálatos panoráma tárul elénk. Esztergomnál van a Maria Valeria híd, amin át lehet menni Szlovákia Párkány nevű városába.
Majd városnéző kisvonattal néztük meg a város távolabb eső részeit.

A hajóállomáshoz a Kis Duna sétány platánsorai mellett mentünk vissza.
Visszafelé a kirándulóhajó másfél óra alatt érte el Visegrádot, lassan haladt, így egész úton végig megcsodálhattuk a Duna menti látnivalókat. A már messziről feltűnő Fellegvár látványa a Duna közepéről nagyon szép volt.

Következő napunkat Visegrádon töltöttük. Először a Királyi Palotát néztük meg. Ingyenes volt a belépés. Az udvar közepén állt a Herkules kút, melynek maradványa a múzeumban van kiállítva. A palotában a mása tekinthető meg. A Herkules kút látható az 1000 Ft-os bankjegy hátoldalán. Utána a hajóállomás közelében lévő Görgey lépcsőn mentünk fel, így lehetett eljutni a Salamon toronyhoz, majd innen tovább egy ideig aszfalton, aztán túraútvonalon lehet eljutni a Fellegvárhoz. Gyalogosan kb. 50 percbe kerül. Nekünk nem igazán volt kedvünkre a meredek úton való feljutás, így a hajóállomásnál lévő ajándékboltos hölgytől megkérdeztük, hogy milyen más módja van. Valamikor volt erre rendszeresített buszjárat, de már megszűnt. Másik módja a taxi. Mindig állnak ott taxik, amiket igénybe lehet venni. Mi is emellett döntöttünk. 2000 Ft-ért vitt fel minket, majd ugyanennyiért le. A belépő váltásakor közölték, hogy vasárnapi napokon családi vasárnapot tartanak, és akkor nem kell belépőt fizetni. Ezt nem tudtuk előre, és kellemesen csalódtunk, amikor mondták. Így a taxira kiadott pénzt sem sajnáltuk annyira:)
A teraszról tárul fel a Dunakanyar egyik legszebb panorámája. Itt sokáig elidőztünk, nem győztük csodálni a tájat. Már csak a látvány miatt is érdemes felmenni.

Hazautazásunk előtti napot szintén Budapesten töltöttük. Ekkor a Parlamentet néztük meg, majd a Lánchídon átsétáltunk a budai oldalra. A várba való feljutáshoz a siklót választottuk. Elidőztünk a Budavári palotánál, onnan is nagyon szép kilátás nyílik Budapestre. Látszik a Parlament Duna parti oldala, és távolabb a Margitsziget is. Elsétáltunk a Halászbástyáig, megnéztük a Mátyás templomot. Napunk végén a Gellért hegyen is töltöttünk egy kis időt.
Sajnáltuk, hogy másnap már utaznunk kell haza.
Sikerült szép emlékeket szerezni magunknak.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
étterem Vegetáriánus ebéd egy steakhouse-ban
A KNRDY az Október 6. utcában az óriás steakek hazája ? most azonban a húsmentes vagy kímélő...
gasztronómia HelloHal - tiszai halbisztró Budapesten
 Amit a magyar konyha képes előállítani csirkéből vagy sertésből, az halból is elkészíthető.  ...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina