"Tanulmányi út " a francia tengerparton

Franciaország Antibes Camping ANTIPOLIS, Antibes

Ott-tartózkodás ideje: 2001. ápr. 06.  - 2001. ápr. 15. (9 nap)

0 hozzászólás I 11 135 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. dec. 25. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar TundeK62 Beszámolója

Cimkék: Antibes  bálna  Cannes  Debrecen  delfin  F1  fóka  Franciaország  gimázium  Gourdon  Grasse  jacht  kemping  levendula  Marineland  Miláno  Monaco  MonteCarlo  Nizza  Olaszország  parfüm  Picasso  Scala  tavasziSzünet  Vallauris 

TundeK62 értékelése:

5

Az értékelések összesen:

5

Eddig 1 utazó értékelte.

2001.04.06. és 07.péntek és szombat
Az utat a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákjaival tettem meg. A barátnőm tanít ott, így kerülhettem be az utazók közé. A gyerekek egynémelyikét már az előző évi párizsi útról ismertem.

Péntek délután indultunk, és majd 24 órán át utaztunk. A kötelező négyóránkénti 20-30 perc pihenést nagyon szigorúan betartották a busz vezetői.

Antibes-ban egy tengerparti kempingben volt a szállás, un. mobil home-okban. Ez tulajdonképpen ebben az esetben a fűthető lakókocsit jelentette. Hajnal négykor volt egy kicsit hűvösebb, utána már gyorsan emelkedett a levegő hőmérséklete. A lakókocsi teljesen komfortos, és patyolattiszta volt. Abban az évben szerintem velünk nyithatták a szezont.
Megérkezésünk, és az ötven fős csapat elhelyezése után mindenki igyekezett magához térni a hosszú utazástól.
Mi gyorsan összehoztunk egy meleg vacsorát. Velünk volt a barátnőm két gyereke is, akiket kicsi koruktól ismerek.
Vacsora után elindultunk fölfedezni a környéket. Lesétáltunk a tengerpartra, amit egy út, és a vasúti sínek választottak el a kempingtől.
Mire leértünk,már naplemente volt. Nagyon különös színű volt az ég. Nézzék a képeket!
Miután besötétedett, feljött a hold. Teljes holdtölte az első este a tengernél!Gyönyörű látványok!

04.08.vasárnap
Reggel tízkor gyülekeztünk, és mentünk ki együtt a kempingből a buszhoz.Cannes-ba tartottunk.
A busz letett bennünket a kikötőnél, és a csapat felsétált a várhoz. Ott megnéztük a Földközi-tenger antik civilizációinak történetét bemutató kiállítást.
A várból nagyon szép kilátás nyílt a városra.
Ezután elindultunk közösen lefelé, a kikötőn keresztül,ahol megnéztük a jachtokat. A fesztiválpalotáig együtt nézegettük a földön a betonba nyomott színészkezeket. Utána volt egy óra szabadideje mindenkinek a hajó indulásáig.
A hajó Saint- Marguerite szigetére vitt bennünket. A legenda szerint ott raboskodott a Vasálarcos 1687 és 1698 között, akinek történetét Dumas regényéből ismerjük. Megnéztük a Király-erődöt, sétáltunk az erődben, és kívül a tengerparton.
Visszafelé is élvezték nagyon a gyerekek a tengeri hajókázást.
Hazaérve a kempingbe, megint vacsora, majd irány le a tengerpartra.

04.09. hétfő
Monaco: A Grimaldi család ősi és parányi hercegsége.
Odáig autópályán lehetett eljutni. A busz az Óceonográfiai Múzeum alatt parkolt.Nagy élmény volt a múzeum, ilyesmi Magyarországon nincs.Órákig elnézegették a gyerekek a halakat, tengeri emlősöket, és a csontvázakat. Megegyeztünk egy időben, hogy mikor találkozunk, és hol.Mindig, mindenki ott volt.
Így addig, és azt nézegettek a gyerekek, amit akartak.Mi a végén fölmentünk napozni az épület tetejére,és sirályokat etettünk, amik egyre szemtelenebbek lettek.
A múzeumból gyalog indultunk el felfedezni a hercegséget. Együtt megnéztük a hercegi palota előtti őrségváltást, és lesétáltunk a FORMA 1 útvonalán a kaszinóhoz,ill. az alagúton is átsétáltunk.Közben itt is jól megnéztük a hajókat, jachtokat.
A kaszinó előtt széledt szét ismét a társaság. A felnőttek egynémelyike bement a kaszinóba játszani; természetesen a 18 év alattiakat nem engedték be.
Mi a kaszinó melletti gyönyörű parkban töltöttük el azt a két óra szabadidőt.
Antibes-ba visszatérve a szokásos programok. Vacsi, tengerpart.

04.10. kedd
Aznap reggel az emeletes busz felső emeletén, annak is az első sorában ültem, a sofőr feje felett. Ez azért érdekes, mert félelmetes hegyi út várt ránk, csakhogy én ezt nem tudtam előre. Antibes-ból Grasse-be, majd Gourdon várához mentünk. A szerpentines, sziklás útról láttuk a szakadékba zuhant autóroncsokat.Majd minden kanyarra jutott egy.Néhol olyan keskeny volt az út, hogy a busz alig fért el.A sziklák belógtak az út fölé. A személyautók elfértek alatta, no de egy emeletes busz?Visszafelé nem is ezen a szakaszon jöttünk, hanem egy másik úton.
Grasse-t nem elsősorban a gyönyörű fekvéséért, hanem a parfümkészítés egyik központjaként keresik fel a turisták.A XVl. század óta működnek parfümlepárlók a városkában. Nincsenek hatalmas gyárak, hanem a családi vállalkozások készítik az illatkivonatokat.A környék mezőin is a parfümkészítéshez szükséges illatú növényeket termesztik.Levendula, ameddig a szem ellát...
Mi a Fragonard nevű cégnél jártunk, ahol végigvezettek bennünket a gyáron, megmutatva, és elmagyarázva ezzel a folyamatot. Tudták, hogy 1 kg tömény rózsaolaj 750kg rózsából készül? 1 kg illóolajat pedig 4ezer kg virágból tudnak előállítani?
Addig úgy tudtam magamról, hogy allergiás vagyok ezekre, de ott találtam magamnak való illatot. Azóta is azt, ill. ahhoz hasonlót használok, mert nálunk ezt a márkát nem lehet kapni, Magyarországra nem hoznak belőle.
Dél már jócskán elmúlt, amikor továbbindultunk az onnan csak pár kilométerre található Gourdon várához.A busz a várdomb alatti parkolóban állt meg, onnan sétáltunk fel a várba, ahol kb. egy órát töltöttünk.
Még egy városkát meg akartunk nézni aznap, úgyhogy siettünk. St Paul-de-Vence-be igyekeztünk.A csaknem épen maradt, és bástyákkal, várfallal körbekerített XVl. századi falut az 1920-as években fedezték fel a művészek.A szűk, kanyargós kis utcácskákban egymást érik az ajándékboltok, galériák és ékszerüzletek.Közvetlen a falu határában van a La Colombe d'Or, a művészvilág volt híres találkahelye. Ma drága hotel, étterem, és egyben kiállítóhelyiség. Az ott alkotó művészek adományaiból felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény van az étterem falain.Picasso, Léger,Chagall,Miró...csak egy pár név.
Fotózni, azt elfelejtettem.Csak szívtuk magunkba a hangulatot, az érzést, amit az a különleges hely árasztott. Kétszer is körbesétáltunk a várfalon belül. Bekukkantottunk a galériákba, megnéztük a szép francia férfiakat...
Időközben besötétedett, és össze kellett szedni a csapatot. Megint mindenki az adott időben ott volt.Aznap este elmaradt a tengerpart, túl hosszúra nyúlt a program.

04.11.szerda
A napot Antibes óvárosának megnézésével kezdtük.Először elmentünk a Xll.századi Grimaldi kastélyba, ami ma a Picasso Múzeum. A kiállítás anyagát főleg az 1946-ban ott festett 50 kép adja, meg pár könyvillusztráció.Egészében véve egy hatalmas csalódás volt számomra a kiállítás.Nekem,aki a kis elsősöknek rajzórára Picasso albumot viszek be.Egyetlen híres, ismert képe nem volt ott. Tudom persze, hogy Picasso talán minden idők legtermékenyebb művésze, de azért mégis...Haza viszont hoztam az egyik tollrajzának másolatát.
A múzeum után átsétáltunk az óvárosba,amit a piacon át kellett megtennünk. A sok-sok itthon ismeretlen étel, zöldség és gyümölcs még a gyerekeket is megállásra késztette. A mediterrán piacra ha alkalma van az embernek, érdemes minden városban elmenni...
Ezután buszra szálltunk, és Vallourisba mentünk. A térképen látszik, hogy ez közvetlenül Antibes mellett van, de nyugati irányban.A városka főutcáján egymást érik a művészeti galériák. A főtéren ott van Picasso Bárányos Férfi című műve. A művész az 1950-es évek közepe táján lakott itt.
Visszatérve a kempingbe, volt időnk még napozni a tengerparton.

04.12. csütörtök
A nap nagy részét Nizzában töltöttük. Délelőtt 10-kor az autópályán át vitt el bennünket a busz, és délután 4-kor az alsó tengerparti úton mentünk vissza.A délutáni csúcsforgalomban!Lépésben haladtunk, így volt alkalmunk nézelődni.
Nizzában egész napos szabadprogram volt.A gyerekek egy része elment a kapott térképekkel a Matisse, és a Chagall Múzeumba.Mi a barátnőmmel délelőtt a tengerpart melletti piacon nézelődtünk. Utána végigjártunk egy pár utcát a városban, egyszerűen csak sétáltunk. Majd egy hirtelen ötlettel bementünk a Lafayette áruházba. Egy fancia áruházat kihagyni vétek, amikor időmilliomos az emberfia.Végigjártuk az emeleteket, bámészkodtunk. Az alagsori ábécében vettünk egy csomó édességet, bort ajándékba az otthoniaknak.
Ezután kiültünk a tengerparti sétányra, oda ahol a Taxi c. filmek üldözős jeleneteit vették fel.
Antibesbe visszatérve újra csak a tengerpartra mentünk le napozni.

04.13.péntek
Hát, aznap tényleg péntek 13 volt a számunkra! Reggelre a buszunkat tönkretették. A kempingben olyan kapu volt, hogy nem tudott behajtani a magas jármű, ezért a mellette fekvő üres területen parkolt végig. Reggelre a hófehér, vadonatúj emeletes busz kívülről teljesen leamortizálva!Fekete szórópisztollal francia trágárságok a buszon körben, végig. Még a szélvédőt sem kímélték.
Mi, vagyis a csoport aznap a szomszédos Marinelandban voltunk. Egész napos belépőt váltottunk. Mégnéztük a delfinshow-t, a gyilkos bálna show-t, a fókákat,és volt még föld alatti akvárium is. Délután négy körül jöttünk ki.
Mindeközben a buszunk a sofőrökkel és a tolmácsoló francia szakos tanárnővel a rendőrségen. Persze senki nem tud semmit, senki nem látott semmit. Az ismeretlen elkövető elleni feljelentésnek, nem hiszem, hogy máig lenne valami eredménye.A buszsofőrök a szélvédőt megpróbálták annyira rendbehozni, hogy kilássanak rajta, és vezetni tudjanak.
Nekik ezzel ment el az egész péntekjük.

04.14., 04.15. szombat és vasárnap
Elérkezett a hazaindulás napja. Reggel még át kellett adni a lakókocsikat a kempingben. Megnézték mindegyiket, hogy visszakaphassuk a kauciót.Végül is minden rendben volt, így délelőtt tíz óra tájban indultunk.
Milánóban álltunk meg délután két óra hosszára. A busz egy park mellett tett le bennünket, és sétáltunk a milánói váron át, a sétálóutcán keresztül a dómig. A tér még árnyékban, de a dóm épülete ragyogó napsütésben!Nézzék a képet!
Átsétáltunk a Galleria Vittorio Emanuele-n keresztül a Scala-ig.Itt széledt szét a társaság, hogy egy óra múlva találkozunk ismét a dóm előtt. Hát, volt mit nézni az egy óra alatt!A téren a nap minden szakában rengeteg ember van. Mi először is bementünk a dómba. Azt én akkor nem tudtam, hogy lifttel fel lehet menni a tetejére, pedig biztos nem hagytam volna ki,hogy onnan is körülnézzek.
Utána sétáltunk a téren, figyeltük az olaszok nyüzsgését, hangoskodását.
Jót tett a séta mindenkinek, mert onnan is elég hosszú út várt még ránk.
Vasárnap pontban délben érkeztünk meg.A szülők már nagyon várták a gyerekeket.Nem kellett volna aggódniuk, mert mindvégig nagyon rendesek voltak. És egy kis tengerparti nyaralás így a tanév közben, tavaszi szünetként...
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina