Postojna varázslatos cseppkőbarlangja

Szlovénia Postojna

Ott-tartózkodás ideje: 2006. szept. 01.  (1 nap)

14 hozzászólás I 38 834 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. máj. 06. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar vikiper Beszámolója

Cimkék: barlang  cseppkőbarlang  kirándulás  Postojna  Szlovénia 

Tavaly voltunk Postojna cseppkőbarlangjában. Hát, valami csodás.
Elég könnyű odatalálni, az autópályán jó időben jelzik, hogy hol kell lehajtani, és utána is táblákkal navigálják a látogatókat. A barlang bejáratától kb. 300 m-re !ingyenes! parkolóban hagytuk az autót, majd felsétáltunk. Hát, mit mondjak, egy picit borsos a jegyár, de simán megéri. Óránként indulnak a csoportok a barlang belsejébe. Nekünk még csomó időnk volt, úgyhogy megnéztük azt a részt is, ahol a barlangban élő állatokat mutatják be (ez szintén elég húzós árú) Hát, mit mondjak: barlangi állatok. Kinek mi jut eszébe? Igen, nem sok minden :) Úgyhogy ezt a részt szerintem nyugodtan ki is lehet hagyni. Az egyetlen, szabad szemmel is látható állatot a nagybarlangban is bemutatják. Róla annyit, hogy nincsenek pigmentjei, és vak szegénykém. Nagyon sokáig él szinte alig táplálékon. Nagyon érdekes állat, olyan gyík-szalamandraféle. Érdemes szerintem rákeresni a neten
Lassan eljött az idő, indult a mi turnusunk. Mit mondjak, iszonyat sokan gyűltünk össze, idősek-fiatalok egyaránt. Mivel a barlangban állandó 8 celsius a hőmérséklet, érdemes valami meleg ruhát vinni. Ha mégsincs, szívesen adnak meleg lebernyeget. A barlang látogatható része 20 km hosszú. Ezt egy kicsit fárasztó lenne végiggyalogolni, úgyhogy kisvonattal viszik be a jónépet, és nem is csak eggyel... hát őszintén fogalmam sincs, hogy hány szerelvény indult... Nagyon korrekt segítők vannak, akik irányítják a jónépet. Kb. olyan 10-15 perc vonatozás után letereltek minket és kívánt idegenvezetési nyelv szerint csoportokba osztottak (ha jól emlékszem, 5-6 nyelven vezetnek). Aztán elindultak a csoportok szépen egymás után. olyan háromnegyed óra erőltetett tempójú séta következett. A barlang maga csodálatos! Millió-féle cseppkő, sokféle színváltozat... nekem nagyon-nagyon tetszett. És az infrastuktúra is profi: csúszásmentes betontalapzat (a barlang nem sík), korlátok, védők, profi megvilágítás (még a mellettünk bottal közlekedő idős bácsi is simán vette az akadályokat), kedves, szép angolsággal beszélő csoportvezető (pedig napjában legalább ötször elmondja a mondókáját).
A túra végén szintén kisvonatok viszik ki a látogatókat a kijárathoz.
Egyetlen negatív dolgot találtam: az étkezés. Gondolom, a csoportok nagy része valahol máshol ebédel, nekünk csak egy kantinszerű valami jutott, ahol fagyasztott lapból készült pizzát ettünk (többi kaja is hasonló színvonalú). Viszont a mellékes dolgok teljesen rendben voltak.
Összességében szerintem kár kihagyni! Akár itthonról egy hosszabb egynapos kirándulás, akár útban a szlovén-horvát-olasz tengerpart felé nagyon jó kis program!
Képeim sajna nincsenek, mert a barlangban tilos fényképezni.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
vizsgalo - 2008.07.05. 19:42

június 28-án voltunk a barlangban. A felnőtt jegy 19, a gyerekjegy 12 euro volt. E feljogosít arra, hogy egy kb egy-másfélórás sétát tegyél a barlangban. Vannak kombinált jegyek azok ára 25 euro és más látnivalókat is meglehet nézni. A barlangi viszonyokról annyit, hogy babakocsit tolva is simán bejárható. A fényképezésre harapnak, de részemről sikerült néhány képet készíteni a fényszegény környezetben. Ehhez az szükségetetett, hogy az nyelvek szerint (szlovén, angol, olasz, német) csoportok közül az utolsonak indulóhoz csatlakoztunk (német), és lemaradva (vaku nélkül, hosszú záridővel) készítettem néhány klassz képet. A

vikiper - 2008.05.25. 17:34

Guido: amikor mi voltunk, a csoportunkkal volt egy mankósegítségével közlekedő idősebb úr. Bevallom, babakocsira nem emlékszem. Nagyon szűk járatra nem emlékszem, ahol a kocsi nem férne át, de elég régen voltunk már... A "legokosabb" tanácsom az tudna lenni, hogy próbáld kideríteni a barlang weblapján: http://www.postojnska-jama.si/en-p-visit-postojna-cave

guido40 - 2008.05.25. 08:45

Hello! Érdeklődnék, hogy szerinted be lehet vinni babakocsit erre a túrára? Köszönettel.

mercury2 - 2007.10.26. 08:50

Postojnai barlang belépövel együtt kedvezményesen vásárolható a várhoz is a belépö jegy kb 18eur.De hasonló csak valamivel kisseb a nálunk található Jósfaföi Vöröstó barlang rendszer, és lehet fényképezni.A túra hossza kb 2 óra.2400ft.Nemrég újitoták fel érdemes meg nézni.

picimok - 2007.07.15. 12:00

Ha valaki a postojnai cseppkobarlangba megy, olyan cipot vegyen fel, ami nem csuszik, mert elég nedves a talaj, ezt még fokozza az egyenetlen felulet is.

geszter - 2007.06.18. 12:58

Mi három éve voltunk, de kisvonattal nem találkoztunk, gyalog mentünk le a barlang bejáratához. A barlang gyönyörű. Nekem egyvalami hiányzott... a cseppkövek nevei, ahogy pl Aggteleken.

Krisz - 2007.06.06. 21:05

Én is tavaly volta a Postojnai cseppkőbarlangban, de senki nem mondta, hogy nem lehet fényképezni vagy kamerázni. Nagyon sok képet csináltam és mindent levideóztunk. Igy maradandó élményben volt részünk.A képekből töltöttem fel. Nézzétek meg!

Koga - 2007.06.02. 13:57

Hát tényleg kár hogy nem lehet fotózni. :(

- 2007.06.01. 12:19

Sok-sok tábla van kint, hogy fényképezni tilos. Én ezért vittem be a videokamerámat ;-)

kovacskoko - 2007.05.31. 08:16

Predjamánál is külön belépő(k) van(nak a várhoz és az alatta lévő barlanghoz).Postojna megéri a pénzét egyszer az életben, de a Viváriumot érdemesebb kihagyni, mert semmit sem látni ott. Én azért valószínűnek tartom, hogy a csoportoknak jelentős kedvezményeket adnak.

vikiper - 2007.05.30. 14:19

http://www.postojnska-jama.si/?cat=136

Koga - 2007.05.29. 13:12

Köszönöm szépen az információt. Akkor ezek szerint igencsak el kell gondolkoznom azon, hogy egy Magyarországról induló egy napos utazás Postojnába az megér e 7500 Ft-ot. A közelben lévő Predjama várhoz külön belépőt kell fizetni?

kovacskoko - 2007.05.25. 08:12

Elvileg nem lehet, gyakorlatilag én azért fényképeztem egy keveset, meg az egyszerre indított kb. 300 fős csoport 10%-a. Morogtak is az idegenvezetők rendesen. Sajnos mivel nem volt túl jó minőségű a gép, ezért a rossz megvilágítás miatt nem volt túlzottan érdemes. A nagy barlangüregekben a vaku semmit sem ér, a szűk folyosók nagy részében meg a kisvasúton ül az ember és nincs ideje a gépnek normálisan fókuszálni.

Koga - 2007.05.24. 22:34

Kellemes kis beszámoló. Végre az első véleményt olvastam a barlangról magyarul.^^Tényleg nem lehet odabent fényképezni?


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo