Postojna varázslatos cseppkőbarlangja

Szlovénia Postojna

Ott-tartózkodás ideje: 2006. szept. 01.  (1 nap)

14 hozzászólás I 37 513 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. máj. 06. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar vikiper Beszámolója

Cimkék: barlang  cseppkőbarlang  kirándulás  Postojna  Szlovénia 

Tavaly voltunk Postojna cseppkőbarlangjában. Hát, valami csodás.
Elég könnyű odatalálni, az autópályán jó időben jelzik, hogy hol kell lehajtani, és utána is táblákkal navigálják a látogatókat. A barlang bejáratától kb. 300 m-re !ingyenes! parkolóban hagytuk az autót, majd felsétáltunk. Hát, mit mondjak, egy picit borsos a jegyár, de simán megéri. Óránként indulnak a csoportok a barlang belsejébe. Nekünk még csomó időnk volt, úgyhogy megnéztük azt a részt is, ahol a barlangban élő állatokat mutatják be (ez szintén elég húzós árú) Hát, mit mondjak: barlangi állatok. Kinek mi jut eszébe? Igen, nem sok minden :) Úgyhogy ezt a részt szerintem nyugodtan ki is lehet hagyni. Az egyetlen, szabad szemmel is látható állatot a nagybarlangban is bemutatják. Róla annyit, hogy nincsenek pigmentjei, és vak szegénykém. Nagyon sokáig él szinte alig táplálékon. Nagyon érdekes állat, olyan gyík-szalamandraféle. Érdemes szerintem rákeresni a neten
Lassan eljött az idő, indult a mi turnusunk. Mit mondjak, iszonyat sokan gyűltünk össze, idősek-fiatalok egyaránt. Mivel a barlangban állandó 8 celsius a hőmérséklet, érdemes valami meleg ruhát vinni. Ha mégsincs, szívesen adnak meleg lebernyeget. A barlang látogatható része 20 km hosszú. Ezt egy kicsit fárasztó lenne végiggyalogolni, úgyhogy kisvonattal viszik be a jónépet, és nem is csak eggyel... hát őszintén fogalmam sincs, hogy hány szerelvény indult... Nagyon korrekt segítők vannak, akik irányítják a jónépet. Kb. olyan 10-15 perc vonatozás után letereltek minket és kívánt idegenvezetési nyelv szerint csoportokba osztottak (ha jól emlékszem, 5-6 nyelven vezetnek). Aztán elindultak a csoportok szépen egymás után. olyan háromnegyed óra erőltetett tempójú séta következett. A barlang maga csodálatos! Millió-féle cseppkő, sokféle színváltozat... nekem nagyon-nagyon tetszett. És az infrastuktúra is profi: csúszásmentes betontalapzat (a barlang nem sík), korlátok, védők, profi megvilágítás (még a mellettünk bottal közlekedő idős bácsi is simán vette az akadályokat), kedves, szép angolsággal beszélő csoportvezető (pedig napjában legalább ötször elmondja a mondókáját).
A túra végén szintén kisvonatok viszik ki a látogatókat a kijárathoz.
Egyetlen negatív dolgot találtam: az étkezés. Gondolom, a csoportok nagy része valahol máshol ebédel, nekünk csak egy kantinszerű valami jutott, ahol fagyasztott lapból készült pizzát ettünk (többi kaja is hasonló színvonalú). Viszont a mellékes dolgok teljesen rendben voltak.
Összességében szerintem kár kihagyni! Akár itthonról egy hosszabb egynapos kirándulás, akár útban a szlovén-horvát-olasz tengerpart felé nagyon jó kis program!
Képeim sajna nincsenek, mert a barlangban tilos fényképezni.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
vizsgalo - 2008.07.05. 19:42

június 28-án voltunk a barlangban. A felnőtt jegy 19, a gyerekjegy 12 euro volt. E feljogosít arra, hogy egy kb egy-másfélórás sétát tegyél a barlangban. Vannak kombinált jegyek azok ára 25 euro és más látnivalókat is meglehet nézni. A barlangi viszonyokról annyit, hogy babakocsit tolva is simán bejárható. A fényképezésre harapnak, de részemről sikerült néhány képet készíteni a fényszegény környezetben. Ehhez az szükségetetett, hogy az nyelvek szerint (szlovén, angol, olasz, német) csoportok közül az utolsonak indulóhoz csatlakoztunk (német), és lemaradva (vaku nélkül, hosszú záridővel) készítettem néhány klassz képet. A

vikiper - 2008.05.25. 17:34

Guido: amikor mi voltunk, a csoportunkkal volt egy mankósegítségével közlekedő idősebb úr. Bevallom, babakocsira nem emlékszem. Nagyon szűk járatra nem emlékszem, ahol a kocsi nem férne át, de elég régen voltunk már... A "legokosabb" tanácsom az tudna lenni, hogy próbáld kideríteni a barlang weblapján: http://www.postojnska-jama.si/en-p-visit-postojna-cave

guido40 - 2008.05.25. 08:45

Hello! Érdeklődnék, hogy szerinted be lehet vinni babakocsit erre a túrára? Köszönettel.

mercury2 - 2007.10.26. 08:50

Postojnai barlang belépövel együtt kedvezményesen vásárolható a várhoz is a belépö jegy kb 18eur.De hasonló csak valamivel kisseb a nálunk található Jósfaföi Vöröstó barlang rendszer, és lehet fényképezni.A túra hossza kb 2 óra.2400ft.Nemrég újitoták fel érdemes meg nézni.

picimok - 2007.07.15. 12:00

Ha valaki a postojnai cseppkobarlangba megy, olyan cipot vegyen fel, ami nem csuszik, mert elég nedves a talaj, ezt még fokozza az egyenetlen felulet is.

geszter - 2007.06.18. 12:58

Mi három éve voltunk, de kisvonattal nem találkoztunk, gyalog mentünk le a barlang bejáratához. A barlang gyönyörű. Nekem egyvalami hiányzott... a cseppkövek nevei, ahogy pl Aggteleken.

Krisz - 2007.06.06. 21:05

Én is tavaly volta a Postojnai cseppkőbarlangban, de senki nem mondta, hogy nem lehet fényképezni vagy kamerázni. Nagyon sok képet csináltam és mindent levideóztunk. Igy maradandó élményben volt részünk.A képekből töltöttem fel. Nézzétek meg!

Koga - 2007.06.02. 13:57

Hát tényleg kár hogy nem lehet fotózni. :(

- 2007.06.01. 12:19

Sok-sok tábla van kint, hogy fényképezni tilos. Én ezért vittem be a videokamerámat ;-)

kovacskoko - 2007.05.31. 08:16

Predjamánál is külön belépő(k) van(nak a várhoz és az alatta lévő barlanghoz).Postojna megéri a pénzét egyszer az életben, de a Viváriumot érdemesebb kihagyni, mert semmit sem látni ott. Én azért valószínűnek tartom, hogy a csoportoknak jelentős kedvezményeket adnak.

vikiper - 2007.05.30. 14:19

http://www.postojnska-jama.si/?cat=136

Koga - 2007.05.29. 13:12

Köszönöm szépen az információt. Akkor ezek szerint igencsak el kell gondolkoznom azon, hogy egy Magyarországról induló egy napos utazás Postojnába az megér e 7500 Ft-ot. A közelben lévő Predjama várhoz külön belépőt kell fizetni?

kovacskoko - 2007.05.25. 08:12

Elvileg nem lehet, gyakorlatilag én azért fényképeztem egy keveset, meg az egyszerre indított kb. 300 fős csoport 10%-a. Morogtak is az idegenvezetők rendesen. Sajnos mivel nem volt túl jó minőségű a gép, ezért a rossz megvilágítás miatt nem volt túlzottan érdemes. A nagy barlangüregekben a vaku semmit sem ér, a szűk folyosók nagy részében meg a kisvasúton ül az ember és nincs ideje a gépnek normálisan fókuszálni.

Koga - 2007.05.24. 22:34

Kellemes kis beszámoló. Végre az első véleményt olvastam a barlangról magyarul.^^Tényleg nem lehet odabent fényképezni?


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina