Tianjin es a fovaros tengerpartja

Kína Beidahe Peking-Tianjin tengerpartja

Ott-tartózkodás ideje: 2007. júl. 17.  - 2007. júl. 26. (9 nap)

0 hozzászólás I 3 136 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. aug. 26. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kinaisarkanykacsa Beszámolója
Beidaihe
A Pekingtol Kina eszaki tartomanyaiba vezeto vasutvonal mellett a fovarostol 398km- re eszak-keletre fekvo, 5millios kikotovaros teruleten harom telepulest foglal magaban, Chinhuangtaot (ejtsd:Csinhuangtao) valamint a tole 18km-re del-nyugatra fekvo Beidaihe (ejtsd:Pejtajho) udulohelyet, illetve a 17km-re eszak-keletre fekvo Sanhaiguant (ejtsdSanhajkuan) amelyekkel az utobbi evtizedekben ossze is epult.
Eszakrol a Jensan magaslata oleli korul, del-keletrol a Bohai obol vize zarja le. Tengerpartja 55km hosszusagu.Kozuton a fovarostol 306km, Tianjintol mindossze 152km valasztja el.Busszal autopalyakon kb.5ora alatt erhetunk ide Tianjinbol, mig az uj villamositott nyomvonalu vasuti osszekottetessel csak 3ora. A fovarosbol legi osszekottetese is van. Itt a majd 400km-s tavolsag csak fel orara csokken, igaz mig a repuloterrol a tengerpartra ero taxival a varos nagy kozlekedeseben akar orakra is elakadhatunk.
Chinhuangtao nevet a Csin Si Huang-ti csaszarrol (ie.III.sz) kapta, aki a hagyomany szerint innen inditotta utnak egyik emberet, hogy a tengeren tulrol meghozza szamara az orok elet elixirjet. Egy masik valtozat szerint o maga szallt hajora az ugy erdekeben. (Mint a csaszar Xian (ejtsd:Hszian) melleti sirja mutatja, a valakozas nem jart sikerrel.) Egy masik legenda szerint a nevado egy Tang csaszar volt, aki annak idejen ezen a videken hercegeskedett.
A varost vasutvonala ragadta ki az ismeretlensegbol. Mar 1898-ban hozzakezdtek mely vize es a tengeriaramlatok kovetkezteben egesz evben fagymentes kikotojenek epitesehez. (A tole delre levo tianjin kikotoje telen befagy.) A felszabadulas elott szenexportjarol volt nevezetes mivela kozeli Kajluan-I banyak szenet rakodtak itt szallitohajokba. 1973-tol kezdve mikor megnyilt eszak-kinaban Tacsing teruleten levo olajmezo a 1152km hosszu olajvezeteken ideerkezett olajexportja is jelentos lett. Ma Kina belso teruleteirol szallitjak ide a szenet. Tianjinbol aki busszal erkezik Beidaihebe eszre veheti ezeket a varost csufito hatalmas telepeket. Pedig nehol 5m magas suruszovesu halo veszi korul. Utamon soran tizemeletes haz magassagaban, tobb szaz meter szelessegben levo szenkupacokbol otvenet szamoltam meg egy telepen. Kina szendioxidkibocsajtasaval 2010-re vilag elso helyezetje lehet.
Beidaihe a Bohai (ejtsd:Pohaj) obolbe omlo Daihe (ejtsd:Tajho)-rol kapta a nevet. A folyocska torkolatatol keletre, eszakkeletre mintegy tiz km hosszusagban es ket km szelessegben huzodik a homokos tenger partja. A husito tengeri szel kovetkezteben a legmelegebb nyaron sem haladja meg a homerseklet a 35℃-t, atlagosan pedig 23℃ korul mozog.Pekinghez valo viszonylagos kozelsege miatt Kina legismertebb tengerparti udulohelyenek egyike. A Pekingben es Tianjinben elo kulfoldiek “fedeztek fel”, amikor 1893-ban megepult a Tianjint Sanhaiguannal (ejtsd:Sanhajkuan) osszekoto vasutvonal-szakasz. A felszabadulas utan a legfontosabb intezmenyek egesz sora epitett itt uduloket. A part es az allam vezetoi rendszeresen itt toltottek szabadsagukat. Nem tul dicso nevezetessege, hogy 1958 augusztusaban itt tartottak azt a kibovitett Politikai Bizottsagi ulest, amely meghirdette a “nagy ugras” realitasoktol elrugaszkodott programjat. Az udulohelyet sokaig elzartak a turistak elol, 1976-ot kovetoen feloldottak a korlatozasokat, s szamos korabban ingyenes intezmenyek kezeleseben levo udulot a turizmus szolgalataba allitottak.
Jelenleg Beidaihe-ben 2800 kisebb- nagyobb hotel fogad vendegeket.
A harom part szakasz kozul a keletin szanatoriumok, a kozepson kinai intezmenyek uduloi talalhatok es a sajat tulajdonba kerult, felujjitott allami udulok, luxus tengerparti hotelek, a nyugati resz szolgalja az idegenforgalmat. Itt talalhatok a nyugati epitesu, hatalmas ocean park, olimpia park, vidam park es allatkert. Az elsoben melynek terulete tobb szaz hektar, hatalmas mestersegesen kialakitott medenceben delfinshowkat szoktak rendezni a latogatok oromere. Az ocean parkban szinte minden oraban kaprazatos musorral szorakoztatjak a nagyerdemu kozonseget. A park zaro fergeteges showmusora a kijarat elotti korteren talahato szinpadon zajlik. Hatalmas kb.50 szereplos tancos, enekes, akrobatikus mutatvanyokat mutatnak be a kinai szineszek. A varieteben a vilag tobb orszaganak hires zenei csendulnek fel es a csinosabbnal, csinosabb kosztumos kinai lanyok kecses muzdulataikkal mutatjak be eme tancokat. Az akrobata csoportban kicsik es nagyok egyontetu profizmusat vehetjuk szemugyre. A szinpad rendezese kozben ugyesen elterelve a nezok figyelmet allatruhas bohocok nevetetik a kozonseget esetlen mozgasukkal, vicces parbeszedukkel. A feny es hang technikaja egyontetuen tokeletes, pazar.
A tengerpart mintegy tiz km-re talalhato a vasutallomastol. Helyi kozlekedesu buszokkal utazhatunk be a varosba illetve a tengerpartra.
A tengerbol kiemelkedo Tigris szikla a sport horgaszok kedvelt gyulekezo helye.
A 2000-ben epult “tengerparti szell” nevu csavart mintazatu (olyan mint nalunk a bugocsiga) haz all a turista hajo kikoto ball partjan levo sziklan. Talan vilagitotorony szerepet tolthet be. A kozte elterulo tengerparti obolben levo strandon vizibiciklivel ugyeskedhetunk at a hatalmas hullamokon. Aki kiakar hajokazni a turista hajoval annak kemeny 40yuant kell kifizetnie. A turista hajo dupplatestu katamaran. Csak az elso 50 embernek jutt ingyen szek, a tobbiek 2yuan elleneben vasarolhatjak meg kenyelmuket. A hajon nem erdemes vasarolni mert tobbszorose a kinti arnak. Meg ez a nagy hajotest is bizony nagyott himbalodzik mikor atmegy egy egy hullamon. A rosszulevo tengeribetegeknek a hajon egy tengeresz neylon zacskokat osztogat. Igy egy jo tanacs, aki hajozni akar elotte ket oraval NE EGYEN semmit se! Hajozas utan ne csodalkozzanak ha dulongelve jarkalnak majd a parton, sot meg este az agyukban fekve is olyan erzesuk tamadna mintha hullamzana.
A vasut allomas es a tengerpart kozott emelkedik a Hszisan azaz a Nyugati-hegy 160m magas csucsan epult a Tengernezo-pavilon. A telepulest felkarejban ovezo hegyeken, az olykor egesz a partig kifuto sziklakon kilato celjaul szolgalo pavilonok epultek. A hegy keleti lejtojen emelkedik a Kuan-jin templom, amely az elotte allo tobb mint haromszaz eves szentjanoskenyer-fakrol nevezetes. A harangtorony harangjat a XVI. Szazad derekan ontottek. Pekingbol szallitottak ide. A hegy oldalaban terul el a Lotosz Szikla park.
A kelet fele halado part szakasz az Aranyhegy-szirtfokban vegzodik. Itt talalhato a Tenger Istenenek temploma. Feliratos tabla jeloli azt a helyet, ahonnan az orok elet elixirjet kereso Csin Si Huang-ti csaszar huszonnegy evszazaddal ezelott utnak indult.
A szirtfoknal a part eszakra fordul, mintegy ket km-re innen elerkezunk a festoi szepsegu Sas-szilahoz, amely alakjarol kapta a nevet. A Mellette emelkedo szirten kilato all. Mivel a sziklan galambok feszkelnek Galamb-szikla nevet is viseli.
Bar kulonosebben capaveszeny nincs, a teljes biztonsag okabol kettos halo vedi a strandokat. A tenger gyorsan melyul es eleg hullamos.Kisgyerekeknek es rosszabbul uszoknak feltetlenul javaslom az uszogumikarikak, felfujhato mentomellenyek hasznalatat. Ezeket a varosban mindenhol arusitjak, alkudni itt is feltetlenul szukseges.
A varoska foutcajan nyari idenyben hatalmas a zsibongo, vasarlo tomeg. A foutcan tobb szaz meter hosszu musziklas vizesessel talakozhatunk, esti kivilagitasban pazar latvanyt add. Estenkent az uzletek ejfelig kinaljak portekaikat. Ne szalasszak el megkostolni az ettermek rendkivul gazdag friss tengeri finomsagait. A tenger partokon felallitott bazari bodekban mindenfele tengeri korallokat, kagylokat es az ezekbol keszult ajandektargyakat aruljak borsoso aron. Mindezeket a varosban sokkal olcsobban megvehetjuk, persze alkudozassal egyutt. Ha utazasi irodaval mennek akkor az idegenvezeto elviszi onoket egy igazgyongy kereskedesbe. O ezert minden vasarlo utan fejpenzt kap. Az ilyen helyeken kis eloadasokban taglaljak, hogy cask naluk erdemes vasarolni, mert cask ez eredeti gyongy. Ez nem igaz hisz a varos is tele van veluk, sot ott joval olcsobb.
A tobb savos utak nyaranta hatalmas forgalmat bisztositanak. Szeleiket szebbenel-szebb jol gondozott viragos savok tarkitjak. A tengerpartra vezeto uton nehol kis napernyok alatt parasztok kinaljak frissen szedett ude gyumolcseiket.

Sanhaiguan (ejtsd:Sanhajkuan). Itt talakozik a siksag a hegyvidekkel, es itt er ki a nagyfal a tengerhez, a Bohai (Ejtsd:Pohaj) obolhoz. Mivel osidoktol fogva erre vezetett a tulajdonkeppeni Kinabol Mandzsuriaba vezeto ut, mindig is igen nagy strategiai fintossaga volt ennek a pontnak. Itt kellett ugyanis gatat vetni a mandzsuriai nomad torzsek tamadasainak.
Az elso erodites a VII. szazadban epult itt, ezt meg Jukuannak hivtak. A Nagy Fal ma itt lathato szakasza 1381-ben epult, tiz meter magas, koronaja ot meter szeles.Ehez csatlakozik a negy kilometer hosszu, 14meter magas, 7meter vastag varosfal. A nagy multu varoska negy kapuja kozul csak a keleti maradt meg. Sanhajkuan azaz “Kapu a hegy es a tenger kozott” egyarant jeloli magat a varost es keleti kapubastyajat, amelyen a felirat hirdeti buszken:”Az eg alatti elso kapuja”. A lenduletes irasjegyek (feher alapon
feketevel) 1472-ben Hsziao Hszien keszitette. A 12m magas kapubastya maga is egy 12m magas alapzaton all. Az epuletben ma fegyver kiallitas lathato, a fegyverek kozott pedig egy hatvan kilos kard. Megemelni is eleg lehetet, nemhogy harcolni vele. Ha turistak a kapubastya elott akarjak lefenykepeztetni magukat, konnyebb fegyvereket kapnak. A kaputol delre mintegy negy kilometerre er a tengerbe a Nagy Fal 1579-ben epult nyulvanya, melynek veget a nepnyelv Ven Sarkanyfejnek nevezte el.
Meng Csiang-nu temploma.
A keleti kaputol mintegy hat kilometerre keletre a Fonix-hegyen talalhato az ismert legenda hosnojenek, mintegy ezer esztendovel ezelott epitett, azota tobbszor atepitett temploma. A hagyomany szerint Csin Si Huang-ti altal a Nagy Fal epitesere elhurcolt ferjet kereso parasztasszony, mikor ferje halalarol ertesult, sirasaval leomlasztotta a kofalat. (A varosbol autobuszjarat vezet a templomhoz.)
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina