Tianjin tartomany es szekhelye

Kína Tianjin

Ott-tartózkodás ideje: 2007. jan. 01.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 057 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. szept. 22. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kinaisarkanykacsa Beszámolója
Tianjin tartomany 13 megyebol all.
Eszakrol del fele haladva a kovetkezok;
-Ji Xian,(ejtsd:Jihszien megyeszekhely) Tianjin fovarostol 80km-re eszak-keletre talalhato. Busszal 2 es 1/2 ora.kb.60juan. Utazasi iroda is szervez utakat joval dragabban. Ha tehetjuk ejszakazzunk itt. Esti kivilagitasban is gyonyoru a belvarosa.
Felkereshetjuk a Qing (ejtsd:Csing) csaszarok Nyugati sirkertjet.
A regi 1300 eves buddhista templomot kiszolgalo falubol mara gyonyoru kis varos lett. Ovarosi resze a 2000-s evek utan turista latvanyossag gyanant felujjitottak. Buddhista templomat az Tu Lo Sze (Ejtsd:Oloszu)-t (A maganyos orom temploma) meghagytak eredeti fenyeben. Kina egyik legregebbi fenmaradt faepitesu templomegyutese. A hagyomany szerint a VII. szazadban alapitottak, s innen indult 755-ben a dinasztia megdontesere –sikertelenul- An Lu san tabornok. A ma lathato megmaradt epitmenyek kesobbiek:a bejarat es a Kuan-jin szentely a kitaj Liao-dinasztia idejebol ( 984-bol), a tobbi az utolso ket dinasztia idejebol valok.Az epuletek kitono szerkezetenek a bizonyiteka, hogyn amikor az 1976. evi tangsani foldrenges hatasara itt is tobb haz osszeomlott, az ezereves favazas epuletek sertetlenul veszeltek at a megprobaltatasokat, mint ahogy a megelozo 28 kisebb-nagyobb foldrenges sem okozott sulyosabb karokat bennuk.
A bejarati epulet (San Men) tetozetet ket madar disziti. A 23m magas Kuan-jin templom kivulrol ketemeletesnek latszik, belulrol azonban haromemeletes. Egyetlen fem szog nelkul keszult. A benne lathato tizenegy arcu Kuan-jin szobor 16m magassagaval a legnagyobb agyagszobor Kinaban.Az 1971. evi restauralas soran felezer eves falfestmenyeket fedeztek fel a szentelyben.
Ha felakarunk maszni a Kun-jin szobor fejehez a harmadik emeletre akkor 10juant kell fizetnunk. FONTOS tudnivalo csak vaku nelkul szabad fotozni! A masodik szintre pedig csak rejtve vigyek fel a kamerat, mi is ugy tettunk, illetve ha or lenne fent kis zsebpenz ( 5juan) csusztatasa elleneben, mikor mar integet szinten megoldhato a dolog. Fentrol egyebkent pazar a panorama is a kornyekre. Az Tu Lo Sze “oloszu” templomtol nem messze 10perces setaval erhetjuk el a varos masik nagy templomat. Ez egy mas buddhista iranyzatu temploma. Sajnos nekunk nem volt idonk a megszemlelesere.
Az Ovaros mara modernul ki van epitve. A regi Ovarosi ter alatt, hatalmas sullyesztett multi-plaza all. Fent meannyi diszes uzlet kinalja portekait, eleg olcson Tianjin varosahoz kepest. A kis varosban busz, taxi illetve a kozkedvelt csukott-nyitott tuk-tuk taxi oldja meg a kozlekedest.
Ha nyaron mennek ne hagyak ki a nyitott feszitett viztukros uszodat. Akar egesznap is napozhatnak, furdozhetnek az egesz tartomanyban szinte egyedul alloan 10juanert. A kinaiak utaljak a napot, napozni abszolot nem szoktak.
A varoskatol nem messze a hegyekben tobb nemzetiparkot is letrehoztak. JiXiantol tizenket km-re eszak-nyugatra huzodik a festoi Pansan-hegy (Kina 15 leghiresebb hegyenek egyike) amely az eszak-kinai alfoldet ovezo hegyvidek nyulvanya. A legmagasabb pontja 864m-re emelkedik a tengerszint fole. Nem erdemtelenul viseli “Az elso hegy a fovarostol keletre” buszke cimet, amelyet persze annak is koszonhet, hogy Peking es Pansan kozott mas hegy nem akad. A III. szazadtol kezdve, a vilagtol visszavonult remetek, kedvelt tartozkodasi helye. A XVIII. szazadban Csien-lung csaszar ide is epittetett egy pihenohazat. Muemlekei az idok soran erosen megrongalodtak, rankmaradt azonban nehany szep regi pagoda.
A masikon halad at a kinai Nagy Fal. Utobbi idoben, gondolva a kulfoldi turizmus fellendulesere, restauraltak az itteni fallnak egy szakaszat. Parkokban elektromos kis buszok jarnak. 25juan jegy elleneben megszabaditjak a turistakat a faraszto 10km-es setaktol. Javaslom felfele a buszozast lefele a setalast. A parkokban bent NE vasaroljanak mert ketszer olyan draga mint kint! A parkokban a kis gyerekekre nagyon figyeljenek oda, mert a kis tavacskak igen melyek es hideg vizuek. A csucsokra felfuto osvenyek menten nincs mindenhol kiepitve kerites, lepcsoik oregek, veszelyesek. Csak vezetovel ajanlatos megmaszni oket! Viszont a vizesesek vize itt ihato, tisztaviz.
JiXian-tol keletre talalhato Yugiao to.Ez hatalmas mint a mi Balatonunk. Nyaranta tobb million latogatjak. Vitorlas versenyeket, maket versenyeket szoktak itt rendezni.
A Ji-folyo ket aga kozotti teruleten azonban mas nevezetesseg is talahato: innen kerult elo Jen fejedelemseg fovarosanak, Hsziatunak tobb mint ketezer esztendos maradvanyai a Hadakozo Fejedelemsegek korabol. Kelet-nyugati iranyban nyolc, eszak-deli iranyban negy kilometer hosszu falai itt-ott meg allnak. Amikor Csin Si Huang-ti i.e. 221-ben egyesitette az orszagot, Hsziatut leromboltatta, es a regi fejedelmi kozpont helyen sohasem epult tobbe varos. Igy azutan az egykori palotak alaprajzai ma is pontossan kivehetok. Az epiteszettorteneti szempontbol is igen fontos leletek feltarasa a 80`-as evekben megkezdodott.
Ha ne adj isten hasmenest kapnanak hasznaljanak kinai orvossagot.Mert kinai betegsegre a kinai gyogyszer a legjobb! Nekem szemelyszerint bevalt.
-Baodi Qu,
-Wuoing Qu,
-Ninghe Xian,
-Hangu Qu, (ejtsd:Hangu varosresz) Itt meg ma is nagyban folyik a soleparlas.Az innen szarmazo so latja el az orszag 2/3-at. Emellett koolaj-es foldgaz termeles is szamottevo. Halaszati termekeket itt tartositjak egy reszuket az orszagban a tobbit inportban aruljak. 2001-ben vasarolta meg Kina, Oroszorszagtol a Kijev repulogephordozo anyahajojat. Ezt Hanguban egy vedett obolben allitottak ki, ma muzeumkent mutattja be az orosz hajo eletet. Tianjinbol-Tangguba a felsovezetekes vonat utankent 6yuanert visz.Tanggu-Yanghoshichang allomasatol(ez a belvaros) busz viszi at a latogatot Hanguba a hadi-tengereszeti museum fele.Mar messzirol lathato a szogesdrottal futtatott barikadok a bejaratnal.A buszjegyet csak leszallaskor kell fizetni a sofornek kb.3-4juan.Ha teheti foglaljon helyet, mert kb. huszonot perc az ut. Innen a hajoig kb.3km helyi “fekete” taxisok szallitjak a latogatokat utankent 10juanert megeri. A belepojegy 120juan. Nyitva tartas reggel 9-tol Delutan 17-ig. Web site:www.binhaipark.cn
Tel:022-5998888 / 022-59918007 /022-59918333
Hatalmas otszintes belso tere, tat resze, kapitanyi hidja tobb oras egyedul allo programot kinal a latogatoknak. (Ebbol csak negy latogathato.)Lehet idegenvezetest is kerni, de csak kinai es angol nyelven, max. tolmacsot kell venni. Szemlelteto katalugust ingyen adnak a hajoban a portanal.
A hadihajo harmadik szintjen egy nagy teremben digitalis tobb fegyveres loveszeti bemutatot tartanak majd par juanert sajat magunk is kiprobalhatjuk az ugyessegunket. Masodik szinten a tisztikantinban javaslom szemrevetelezzek a csinos pincerlanyokat, kik bikiniben szolgaljak fel a jeges italokat. Itt is szabad a fotozni. A legalso szinten a hangarban lathatjuk az amerikai vadaszgep a “lopakodo” masolatat is, meg egy orosz MIG 21-est.
Fenykepezni, videozni szabad, mivel ez nem kinai epitesu hadihajo. Az anyahajo elotti parkban vadaszgepeket, helikoptereket lathatunk par jaunt a zsebbe csusztatva akar be is ulhetunk nemelyikbe. A park extra szolgaltatasa, 80yuanert korbefurikazzak az arra vevo latogatoval egy keteltu katonai jarmuvel, igy meglathato a tenger feloli hajotest is, nagy szam ha teheti probalja ki! A jovoben tovabb fejlesztik, es hatalmas haditengereszti park muzeumot akarnak itt letrehozni.Tervbe van egy kimustralt orosz atomtengeralatjaro megvetele is.
-Tanggu Qu, (ejtsd:Tangu varosresz) Hszingang (ejtsd:Szingang) kikotojet meg az 1900-as evek idejen Japanok kesztek el kiepiteni a felszabadulas utan folytattak a regi kiboviteset amely 1980-ban egyszerre huszonnegy tizezertonnas hajot tudott befogadni,rakodni. Napjainban ez csak novekedett.
Szinten a Yanghoshichang megallonal van a Tanggu-i vam mentes nagy piac. Ide is erdemes benezni. Tobb millio arucikk nagyon olcson, de azert alkudni itt is kotezelo, mar egybol a felere!
Tanggu,TEDA belvarosa tiszta, parkositott, nyugati stilusban epult egy-ket szintes lakohazakkal. Teda varosreszeben jarva abszolut nem erzi magat kinaban az utazo, inkabb mintha kaliforniaban lenne. Nyugati stilusu, luxus ettermek, lokalok, plazak, hotelek hivogtjak az idelatogatokat. Setaloutcaja szepen felujjitott, arucikkeik a vilag osszes divathazabol vallogattak ossze. Epuletek elott europai, es amerikai luxus autok (Ferrari, Bentley, Rolls Rolls, Hummer, Porshe parkolnak. Tulajdonosaik a “voros kapitalistak”.
-Dongli Qu, (ejtsd:Tonli varosresznek) Itt talalhato a Tianjin Binhai International Airport vagyis Tianjin repuloter. Az ultramodern epulettet 2000-ben adtak at a forgalomnak. Eszak- es Del Koreabol, iletve hazai varosokbol landolhatnak itt gepek. Az epulet indulasi szintjen teahaz, etterem, vip varok internet eleressel, varoterem, ajandekbolt, penzvalto, wc-k (angol) talalhatok. Kozlekedese egyenlore busszal, taxival, kesobbiekben felsovezetekes vonat palya lesz kiepitve.
-Jinghai Xian,
-Jinnan Qu,
-Xiqing Qu,
-Huo Yuanjia muzeum,
A vilaghiru, Tianjin-i kung-fu harcos haza es sirja.
-Shi csalad lakasmuzeuma,
Regi epitesu belsokertes haz, faragott butorzattal erdeti formajaban helyreallitva.
-Buddhista templom(gyogyszereket keszitok temploma).
-Beichen Qu,
-Baodi Qu, (Tianjin varos ket nagy temetoje a Liuyuan miaopu es a Beichang miaopu van itt)
-Wuoing Qu,

-Tianjin Shi Qu (fovaros) Lakossaga: 9.3millio
Tavolsaga Pekingtol-130km,-Bohai oboltol-40km.

Keruletei
-Heping Qu (ez a belvaros)
-Nankai Qu,
-Hexi Qu,
-Hongqiao Qu,
-Hebei Qu,
-Hodong Qu,
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina