10 nap Tulipán

Hollandia

Ott-tartózkodás ideje: 2007. aug. 16.  - 2007. aug. 25. (9 nap)

0 hozzászólás I 8 957 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. aug. 30. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar chromakey Beszámolója

Cimkék: Amszterdam  Boskoop  Delft  Den  Gouda  Haag  Hollandia  Ijmuiden  Madurodam  Rijsenhout  Rotterdam  Schans  Scheveningen  Utrecht  Volendam  Zaanse 

Autóval utaztunk.

Útvonal:
Ausztria A1
Németország A3
Passau-Regensburg-Nürnberg-Frankfurt-Köln-Oberhausen-Arnhem (navigátor ajánlása)

Gyermekesek se ijedjenek meg, kisebbik fiam 1 éves, nagyobbik 4 éves; mondjuk ők überjó gyerekek. Buta ötlet volt este indulni, mert nem vettem számításba a német autópályák szokásos jellemzőit:
- 3-8 kilométeren keresztül 80-as tábla a felújítások miatt
- Dugók a nagyvárosok körüli sztráda-gyűrűkön
- balesetek miatti több órás állások (ülések)

Vigyázni a németekkel, teljesen más a vezetési stílusuk. Ha 120 km körül választod meg az utazósebességedet, akkor utazz végig a külső sávban, viszont satuznod kell a becsatlakozásoknál, mert a felhajtókról azonnal besorolnak 130 kmph sebességgel.
A közlekedéssel kapcsolatban még annyit, hogy Hollandiában a kerékpáros az úr, és sajnos nem is nagyon jelzik karfelemeléssel az irányváltási szándékukat. Egyébként nincs baj velük, bár itt tartanánk… Hollandiában a közlekedési lámpáknál a sárga csak zöldből pirosba váltásnál gyullad ki (na nem nagy lánggal), indulásnál piros után egyből zöld fény jön.

A benzin (Euro 95) nyugat felé egyre drágul: Ausztriában 1,25€ körüli, Németországban 1,3€, Hollandiában viszont 1,35€ és 1,45€ között mozog, de az alsó határ inkább az expressz kutakra jellemző, ahol nincs személyzet, hanem hitelkártyás fizetőrendszer működik.

Az élelmiszerárak meglepőek, az Albert Hejin nevű élelmiszerboltok árai körülbelül a magyar szinten vannak, sőt, van, ami olcsóbb. Viszont a választék verhetetlen. Vagyis: nem érdemes jó magyar ember módjára felpakolni itthonról!!! (mi is így tettünk, sok dolog vissza is jött…).

Mi Soest-ben laktunk, ez Utrechtől nincs messze, Amersfoort melletti csendes kisváros.
Mi minden úticélt autóval vettünk be, kivéve Amszterdamot. Oda vonattal mentünk, erre a kb 45 km-es szakaszra a felnőtt jegyek kb 13 €-ba kerültek fejenként. Ha kedv adódik arra, hogy Amszterdam különböző pontjait villamossal közelítsétek meg, akkor létezik egy tiket, aminek celláit zónák szerint pecsételik le, vagyis minél messzebbre utazol vele, annál kevesebb szabad felhasználhatóság marad (na ez egy kissé körülményes megfogalmazás, de értitek). Ez a jegy 6,7€ körül volt.

A parkolás városoktól és azon belül városrészektől függően 1,7€ - * / óra.

Múzeumi belépőkkel kapcsolatban nem akarom ismételni, amit már más leírt, olvassátok el Wombat beszámolóját. Lényeg, hogy létezik a Museumkaart, ami egy éves mágneskártya, 400 múzeum látogatható vele. a részleteket Wombat oldalán...

Ahogy az az albumokból látszik, az útiterv a következőképp alakult:

2007_08_17 Utrecht
2007_08_18 Delft; Den Haag; Scheveningen
2007_08_19 Rijsenhout; Ijmuiden; Zaanse Schans
2007_08_20 Madurodam; Scheveningen
2007_08_21 Amsterdam
2007_08_22 Zandfoort
2007_08_23 Rotterdam
2007_08_24 Oudewater; Boskoop; Gouda
2007_08_25 Volendam

Ami nekünk bejött: Ha Hága, Amszterdam közelében vagytok, és nap végére kimerültök – valamint az időjárás is engedi – nagyszerű napvégi relax-program Scheveningen, a tengerpart meglátogatása.
Ha gyerekekkel vagytok, ne hagyjátok ki a Madurodam-ot Hágában, ez az a felépített makett kishollandia, működő vonatokkal, hajókkal, és repülőgépekkel. Nagyszerű élmény a felnőtteknek is.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina