Szíria, a félreismert ország 2.

Szíria

Ott-tartózkodás ideje: 2007. ápr. 14.  - 2007. ápr. 20. (6 nap)

3 hozzászólás I 23 205 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. szept. 26. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar aujvary Beszámolója

Cimkék: damascus  damaszkusz  szíria 

Sziasztok,

Az említett időpontban negyedszer voltam Szíriában, sikerült keresztül-kasul bejárnom, ezért szeretném megosztani összegyűjtött tapasztalataimat.
Az első amit le kell szögeznem, hogy felejtsetek el minden negatívumot, amit hallottatok róla. Sajnos elég rossz országgal kerültek konfliktusba, és ezen ország méreténél és politikai befolyásánál fogva igyekszik egyfajta terrorista bázisként, vademberek és gyilkosok lakta porfészekként bemutatni. Nem akarok belemenni abba, hogy milyen Szíria politikája, mert nem ez a cél, hanem az, hogy bemutassam a nyitott utazónak. Többségében iszlám ország, de nem iszlám köztársaság, ezért nagyon világias. És ne feledjük az ott élő 1,5 millió keresztényt sem.

Általában:

Azoknak ajánlom akik meg szeretnék ismerni a Közel keletet, a maga romlatlanságában. Sajnos az ismert turistacélpontokon (Egyiptom, Tunézia) a helyi lakosság igencsak megőrült a turistáktól és a velük járó pénztől. Itt nem kiabálnak utánad, hogy szervuszvizibusz meg csácsumicsá, nem akarnak mindenáron levenni, nem akarnak minden bóvlit rád sózni, és nincs tele lejmolókkal. Nem mondom azt, hogy a fentiekre nincs példa, de egyáltalán nem jellemző.
És a legfontosabb: A közbiztonság kimagasló. Bármikor sétálhatsz az utcán, nem kell félned, elég csak az alapvető biztonsági intézkedéseket betartanod, és nem lesz gondod. Minden sarkon rendőr áll, akik abszolút normálisak, és segítőkészek.

Lányoknak:

Nem kell félni. Ha nem rövid a nadrágotok, vagy a szoknyátok, és nem köldökig vagy fenékig kivágott blúzt hordtok, a kutyát nem érdeklitek. A férfiak nem szólogatnak be, tisztelettudóak. Ha mecsetbe mentek, akkor fel kell öltözni, de adnak általában egy köpenyt amibe be kell bújni. A helyi keresztény lányok úgy öltöznek mint az európaiak, és mint említettem, van egy pár belőlük.

Mikor menjél:

Tavasszal vagy ősszel a legjobb, mert jobb az idő mint nálunk, de nem túl meleg.

Kiutazás:

Elég olcsón ki lehet jutni, ha időben megveszed a jegyed a malévnál, kb. 60 ezerből megvan.

A helyi közlekedés:

Igen olcsó, így sok helyre el lehet jutni.
A városokban érdemes taxiba ülni, kb. 10 helyi pénzért mindenhova elvisznek.
Városok között elég jó a buszközlekedés, bár kifoghatsz pár "illatos" útitársat, de ez kell az élményhez. Mikor bemész a buszpályaudvarra, kb. 5-6 "üzletkötő" fog megrohanni. Rendezz egy rögtönzött versenytárgyalást (mókás ahogy megkezdődik az ordibálás és elkezdenek lefelé licitálni), és dönts közöttük. Innentől már rábízhatod magad a nyertesre, mert segít megvenni a jegyedet és megmutatja honnan indul a busz. Ha adsz egy kevés baksist annak örül, de nem kötelező.
Ha kevés az időd, bérelj autót, a szállodában általában segítenek. Nem túl olcsó (kb. 40 EUR/nap), de a benzin baráti áron van. A közlekedés elsőre dermesztő, mert rendkivül kaotikus, de általában figyelnek egymásra. Az utak jól ki vannak táblázva, és meglepően sok autópálya van. A furcsa az, hogy lehet rajta balra(!) kanyarodni, és a leállósávban szembe is jöhetnek. Ha eltévesztetted a lehajtót, nyugodtan tolass vissza.

Sziasztok!

Bocs, hogy eddig nem írtam, de kicsiny élménybeszámolóm meglepően sok érdeklődőt vonzott, így folytatom.

Mikor megérkeztek a repülőtérre, ki kell tölteni egy kis nyomtatványt, melyet belépéskor be kell mutatni, és a kilépésig magatoknál kell tartani. Taxitársaságok várnak a kijáratnál, nagyjából 25 USD-ért bevisznek a városba. Alkudni itt nem érdemes, szabottak az árak. Ha kevesen vagytok, érdemes utitársakat szerezni.

Damaszkusz

Mi az El-Haramain hotelben szálltunk meg, a Lonely Planet is ezt ajánlja. Barátságos, egyszerű szállás egy kb. 800 éves tipikus damaszkuszi házban. Főleg a hátizsákosok között népszerű, kb. 1200 Ft személyenként egy ékszaka. Lehet reggelit kérni, ami pitából, humuszból, tojásból és lekvárból áll, én csak ajánlani tudom. A szemközti szabó szimbiózisban él a szállodával, szinte mindig ott van. Ha bármit akartok, vele érdemes beszélni, nagyon jó arc.

Döbbenetesen nagy bazár van, ahol mindent lehet kapni. A Közel-keleten úgy szokás, hogy az ugyanazt az árut kináló boltok egymás mellé telepednek, így a piaci verseny igencsak kézzel fogható. Ha nem is vásárolsz, a bazár (souq) hatalmas élmény. Zajos forgatag, ahol mindenféle ember van. Szíria etnikailag és kulturálisan is nagyon gazdag ország, itt pedig ez koncentráltan jelentkezik. Főleg a főutcában próbálnak leszólítani, hiszen látszik rajtad, hogy külföldi vagy, de a többi részen ez a tolakodás nem jellemző. Engem például Törökországban rendkivül zavart az, hogy nem tudtam egy boltban körülnézni úgy, hogy ne szálltak volna rám erőszakosan. Persze mondanom sem kell alkudni itt is kötelező.
A bazár közepén római romok árnyékában van a damaszkuszi nagymecset. Ez az iszlám világ egyik legnagyobb ilyen épülete. Nem muszlimoknak oldalt lehet belépőt venni (fehér képedről ordít, hogy nem vagy az), de a belépő nem túl drága. A lányok itt kapnak csadort is, mely kötelező. Ezen nem kell problémázni, nálunk is vannak szokások a templomokban, itt pedig te vagy a vendég, és különben is poén.
Ami elsőre meglepett, hogy nem olyan szigorú hely mint a mi templomaink. A gyerekek játszótérnek használják, és senki nem szól rájuk. Náluk egyfajta családi program a mecsetbe járás. Érdemes leülni egy kis időre a szőnyegekre és szemlélni a helyieket, akik egyáltalán nem néznek ki onnan. Maga a mecset leírhatatlanul szép. Itt van eltemetve Keresztelő Szent János (!) is, akit a muszlimok is nagyon tisztelnek. A mecset mögött remek kebabost és vizipipázó helyeket találtok, itt aztán sok időt el lehet tölteni. Erre tovább haladva a keresztény negyedben találjátok megatokat, ahol a csajok hasonlóan öltöznek mint nálunk ősszel.

Nagyon sok kajáldát lehet erre találni. Nekem nagyon tetszett a helyi fiatalok körében népszerű Sabah wo Massah. A kaják európaiak, nekik ez a különleges. Jó a kiszolgálás, igényes a berendezés, és helyi menő arcok járnak ide, igen jó csajokkal. Kb. a Liszt Ferenc teret képzeljétek el, de úgy, hogy egy komplett vacsorát megúszol egy ezresből.
Vannak nagyon jó tradiionális éttermek is, de ezekből sok van és már nem emlékszem a nevükre, úgyis találtok jót. Régi trükk, hogy oda érdemes menni ahol sokan vannak, a helyiek csak tudják.

Ha már Szíriában jártok, kihagyhatalan a Hammam (fürdő). Több is van, és vannak női órák is, tehát a lányok is kipróbálhatják. Mostanában több szállodában is lehet akár Magyarországon is hammamot találni, de össze nem lehet hasonlítani az ottani helyekkel. Én kétfélében is voltam. Az egyik a bazárban található, nagyon régi és gyönyörű, de a kiszolgálás egy kicsit felületes, érződik, hogy a nevükből élnek. A másik a szálló közelében van, és főleg a helyiek járnak. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de ez az igazi.
Mit is kell ott csinálni? Mikor beléptek, egy kis dobozba be kell rakni az értékeket, ezt elzárják és kaptok egy bilétát, vagy kulcsot. Egy négyzet alakú udvarban indul a móka, melynek közepén egy csobogó van, körben ülőalkalmatosságok és fogasok. Itt le kell vetkőzni, a derekadra kell tekerni egy vászon valamit. Igen, a ruhádat ott kell hagyni, de mint említettem nem lopnak, és az értékeid úgyis biztos helyen vannak. A fürdőrész bejáratánál kapsz egy szappant, egy kócszerú valamit és egy kis tálkát. Belépés után menjetek el a gőzbe egy kicsit átmelegedni. A fürdő rész márványból van, vigyázzatok mert csúszhat. Na itt kezdődik a pancsolás. A fal mellett kőtégelyek vannak, melyek felett hideg és melegvizű csap van. Ha van benne víz, a kis tálkáddal ki kell merni, és megtölteni a tégelyt magadnak. Ezután a gyolccsal és a szappannal habot csinálsz a kis tálkádban és a habos gyolccsal a földön ülve lecsutakolod magad. A tégelyből kimert vízzel öblítsd le magad, nyugodtan folyhat a víz ezerfelé, ez a buli az egészben. Ha végeztél, keresd meg a masszőrt, és bízd rá magad. Úgy kezdi, hogy egy érdes kesztyűvel végigtörli a testedet, megszabadítva bőrőd felső részétől. Ezután szappannal átmaszíroz, jó keményen. Leírhatatlan. Mikor végzett, menj ki öblítsd le magad, és vedd a kijárat felé az irányt. Itt várni fognak, megtörölnek (!), és bebugyolálnak több réteg törülközőbe. Ismét kijutsz az udvarba, és csüccsenj le a cuccodhoz. Kérj egy kis teát, meg vizipipát és relax. Ha szerencséd van, és sok a helyi, akkor rögtönzött dalárda alakul. Feleségem mesélte, hogy amikor ő volt, az asszonyok táncoltak is, és neki kötelező volt résztvennie.

Folyt köv.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
McSmith - 2008.08.16. 00:05

szia. én pont most tettem fel egy negatívabb élménybeszámolót. egy csoporttársnőmmel mentem, akin akármilyen hosszú ruha volt, és álca-jeggyűrű volt az ujján folyamatosan beszóltak, cuppogtak a szír fickók, már 10 éves (!) kortól. Azért mert nem turistacélpont, még lehetnének jobbfejek a szírek, pl. damascusban egyáltalán nem lehet alkudni

zebrina - 2008.05.06. 11:59

Szia! Nem csodálom, hogy sok az érdeklődő, én is nagy kedvet kaptam Szíriához, nem utolsósorban a te írásod miatt. Köszi! De minél hamarabb kellene menni, mert ha ilyen jó az imázs, akkor nemsokára ezt is ellepi a túristák hada és a következményeket már ismerjük... Mindezt mondja: egy potenciális túrista

LENGYEL - 2007.09.06. 13:02

Különös, hogy a leírtak pontosan ráillenek a 2002 előtti Irakra is, de sajnos azóta ott "a nemzetközi segítség" mindent tönkre tett. - Csaba


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina