Egy rendhagyó utazás

Banglades

Ott-tartózkodás ideje: 1992. dec. 15.  - 1993. jan. 30. (46 nap)

3 hozzászólás I 7 545 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. szept. 09. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar demre1 Beszámolója
Banglades

Tartózkodás: 1992. Dec. 15 – 1993 jan. 30. Másfél hónap.

Másfél hónapos önkéntes orvosi munkára mentem egy német humanitárius szervezettel. Indulás Frankfurtból a BIMAN Banglades Airlines gépével. A stewardessek színes száriban. A reptérről kilépve hőség és koldusok tömege. A rendőrök ásónyél vastag bottal igazgatják őket.
Másfél Magyarországnyi területen 120 millió ember (akkoriban), jelenleg 140 millió. A nyelv bengáli és angol, iszlám ország, kevés hinduval, kereszténnyel és buddhistával. A vizek országa, a Gangesz, Brahmaputra, Meghna és mellékfolyóik behálózzák az egészet. A Sundarbansnak nevezett mocsaras deltavidék 2/3-a Bangladesre, 1/3-a Indiára jut. Itt él a bengáli tigris. Ez vadászik néha emberre is, őt viszont tilos vadászni, mert védett. Élénk a vízi közlekedés. Nyaranta, monszun idején az ország fele víz alá kerül. A helyiek és az útikönyv szerint is 6 évszak van. A növények télen is virágoznak, de reggel-este elkel a hosszú ujjú dzseki.
Szállásunk a szervezet által bérelt lakás. A munkacsapat hattagú, ebből 2 orvos. Hetedik a koordinátor. Kerékpáros riksával járjuk a főváros, Dhaka City nyomornegyedeit. Rendelünk földes padlójú bambuszkunyhóban, járunk a több tízezer lakosú nyomornegyedben bokáig süppedve a szemétben.
Sok a gyerek, általában a harmadik világbeli országokban a lakosság 40%-sa 16 éven aluli, kb. ugyanennyien a nyomorszinten élnek. A világ egyik legszegényebb országa. A közlekedés: több százezer kerékpáros riksa, jellemző a túlmotorizáltság, lerobbant japán és dél-koreai autók, motoros riksák tömkelege.
Van egy másik világ is: a német követség karácsonyi partiján megjelent helyi nagyságok, üzletemberek, gazdagok világa. Ők nemigen értik, miért vagyunk itt, de érdekesnek találják. Szeszesitalt, sört, képeslapot, bélyeget, könyvet, népművészeti tárgyat csak a jobb szállodákban lehet kapni, pl. Sheraton és Sonargaon Hotel. Vannak olcsóbbak is. Bár az utcákon sok a szemét és a levegő kipufogógáztól terhes, érdekes látvány a sok ember és riksa meg egyéb jármű hömpölygő tömege az árusokkal együtt. Az utcán néha hasist és fiatal lányokat ajánlgatnak. Óvakodni kell tőlük.
Látnivalók: nagy állatkert, a Nemzeti Múzeumban régi indiai szobrok, a régi népi élet kézműipari termékei, csónakok. A több százezer áldozatot követelő 1970-es függetlenségi háború megrázó fotói. A minaret nélküli, apró tornyocskákkal és zöld csillagokkal díszített hófehér Csillag Mecset, az óvárosban a Tadzs Mahal építtetőjének unokája által építtetett Dalbaghh Fort és Paribi Bibi Mauzóleum (a mogul korszakból).
A vidék zöld, Sylhet, Srimnagal környékén hatalmas teaültetvények, a folyókon hajózva a rizsföldek, vízibivalyok, pálmák, a folyóban virágzó vízirózsák és a legváltozatosabb formájú vízijárművek, folyami vitorlások nyújtanak érdekes látványt.
Már 15 éve voltam ott, azóta másfelé szólítottak a dolgaim, a szervezettől kapott folyamatos információk szerint az országban nagy változás nincs. Mindent összegezve: a német alapossággal előkészített utazás (jó ivóvíz, megbízható étel és tiszta lakás) a szokványos turistaútnál nagyobb élményt nyújtott.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
8.5 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
zummmi - 2008.05.09. 18:30

Elolvastam, megnéztem. Jókor jött ez a beszámoló. Már megint abba a tévhitbe kezdtem esni, hogy menni kéne innen, mert milyen el...-t ország lett ez a miénk itt. Na most megint észrevettem, hogy van ennél sokkal rosszabb is.

drhalasze - 2007.10.11. 14:44

Kedves Doktor úr!Rendkívüli ember,rendkívüli körülmények között.Gratulálok eddigi a harmadik világban végzett munkádhoz.Nem tudom eldőnteni,hogy újabb hasonló utazásokat kívánjak e?Egy kérdésem lenne a tigriseknek/néha vadásznak emberre/,vagy az embereknek/akik nem vadászhatnak tigrisre/ a jobb?

evak - 2007.09.06. 10:33

Köszönöm, hogy fölhívtad a figyelmemet a beszámolóra! Biztosan nagy élmény lehetett, főleg, hogy segíthettél... Érdekes világ, nekünk sok benne a szokatlan és idegen... A Nyomornegyed c. fotó mindent elmond...


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina