A négyezer pagoda országa

Mianmar bagan

Ott-tartózkodás ideje: 2007. feb. 01.  - 2007. feb. 17. (16 nap)

2 hozzászólás I 3 398 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. szept. 13. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kinaisarkanykacsa Beszámolója
Bagan aranykora Anawrahta király megkoronázásával kezdődött. Miután 1057-ben lerohanta a déli mon államot, Thatont, elfogta és bebörtönözte az uralkodó Manuhát, a Theravada buddhizmus vált irányadóvá. Összecsomagolta a könyvtár összes kötetét az építészekkel, a szerzetesekkel, és Manuhával együtt, hogy egy új buddhista nagyhatalmat építsen fel odahaza. Túra az ismeretlen Myanmarban.

Mosolygós fiatal lány árul egy homokból készült, Buddhát ábrázoló képet egy több száz eves pagoda kövén ülve, alig néhány méterre a helyi asszonyoktól, akik a szója első termését takarítják be a tűző napon.

Arcukon thanakát viselnek, a hagyományos gyógynövényes arcfestést, amely védi a bőrt a nap sugárzása ellen, hajukat pedig virágokkal díszítik a turisták által leginkább látogatott myanmari területen, Baganban. A helyiek azonban nem csak a kézművességükről híresek. A baganiak az egyik legbarátságosabb és legvendégszeretőbb emberek a világon.

E 42 négyzetkilométeres területen, amelynek hivatalos neve Bagan Régészeti Körzet, körülbelül 2200 vallási épület várja az utazókat. A terület Mandalaytol 190 kilométerre délre, Yangontol pedig 690 kilométerre északra fekszik. Bagan Régészeti Körzet területén három jelentősebb települes található: Nyaung U, Obagan es Ujbagan.

A nagy kiterjedésű területet nem könnyű azonnal átlátni. Partjait északról és nyugatról az Ayeyarwady folyó mossa. A legnagyobb élet Nyuang Uban, a körzet északkeleti sarkában zajlik. A tőle 4 kilométerre északnyugat felé eső Obagan a korábbi helyszíne annak a falunak, amelyet 1990-ben Ujbaganba költöztettek. A kettő közt helyezkedik el Myinkaba szedett-vedett faluja, amely hosszú időre visszanyúló lakkművességgel dicsekedhet. Mindezeket természetesen Bagan legjava veszi korul: a templomokkal teletűzdelt síkság, amelyek a sáros, hepehupás utak és ösvények kibogozhatatlannak tűnő hálózatával kapcsolódnak egymáshoz.

Ha napnyugtakor felkapaszkodunk valamelyik pagoda tetejére, olyan látvány tarul elénk, amelyet egyik hajdan volt királyi város sem tudhat magáénak Burmában. A vörösen izzó templomok közt néhány arany sztupa villan elő, ameddig a szem ellát, sőt még azon túl is.

Bagan hatalmas, de senki sem tudja igazából, hány templom épült itt összesen. A 13. század végére hivatalosan 4446 pagodát számoltak össze. Az 1901-es kutatások 2157 meg álló és azonosítható épületről számolnak be. Az 1975-os földrengést követően 1978-ban 2230-at találtak, amely nem tartalmazza a romokat, velük ugyanis 4000-et tenne ki a teljes szám.

Bár az ősi királyság elbűvölő városa erőteljes turistainváziót él át, az emberek nem felejtették el a gyökereiket. Az utazók előszeretettel szakítják meg a túrákat, hogy részesei lehessenek a falusiak békés, és dolgos hétköznapjainak.

Hogy megismerjük a helyiek életét Baganban, elég belecsöppenni Nyaung U piacának forgatagába, az állandóan nyüzsgő találkahelyre, ahova az egész régióból érkeznek falusiak, hogy portékáikat és terményeiket értékesítsék. Bagan egyúttal egyre több étteremnek, lakk-kereskedésnek, és ékszerboltnak ad helyet. Ha mégis inkább a templomok iránt érdeklődnénk, Bagan e szempontból is maga a mennyország.

Bar a bagani táj szinte ellenállhatatlanul csalogat egy sétára a romos pagodák közé, ha azonban csak néhány napot tudunk tölteni Baganban, ne engedjünk a csábításnak! A legjobb, ha Ó- és Újbagan környéke felé vesszük az irányt, és nem térünk le a romos és felújított pagodák ezrei közt kanyargó kocsiútról.

Ha elfáradtunk a pagodák látogatása során, vagy csak egy kis szünetre vagyunk, próbáljuk ki az egyik igencsak elfogadható árfekvésű éttermet, amilyet könnyedén találunk Óbaganszerte. A legegyszerűbb, ha megkérünk egy helybelit, hogy igazítson útba minket.

A kíváncsi és bátor utazóknak érdemes azokba az éttermekbe beülniük, ahol a helyiek is étkeznek. Ne lepődjünk meg, ha a teáscsészét az asztalra kitett tálból teszik elénk, amelyben egy bételt rágó férfi után öblítettek el. Az ebéd a környezet ellenére, és éppen azért (is) remek lesz. Valamennyi étel idényszerűen ugyanazokból az alapanyagokból, augusztusban és szeptemberben például káposztából, gyömbérből, tésztából, chiliből és tökfélékből készül, csak a fűszerezést változtatják. Először egy tányér levest kapunk, benne rengeteg tészta és félig főtt káposzta van felöntve ízes lével. Majd egy újabb tányéron szintén tészta kerül elénk, az asztalt pedig apró csészékkel rakjak tele. Ezekkel a különféle szószokkal ízesíthetjük a tésztát. Az ebéd után pedig jóllakottan térhetünk vissza a pagodákhoz.

Shwesandaw Paya

Bagan napnyugta idején legközkedveltebb pagodája, a Shwesandaw egy csodálatos, fehér, piramis alakú pagoda, amelynek lépcsői öt teraszon át vezetnek a körbejárható sztupához. A legfelső, tágas teraszán napnyugtakor egymás sarkára lépnek a fényképezkedő turisták, akiknek a hely 360 fokos kilátást biztosít. Napközben viszont szinte senki sincs ott. A pagodát Thaton bevételét követően 1057-ben Anawrahta király építtette az újonnan megerősödött királyság közepébe.

A teraszokat valaha kerámialapok fedték, amelyek Buddha korábbi életeinek történetét mutatták be. Az újonnan aranyozott sztupa két nyolcszögletű alapból emelkedik ki, amelyek öt négyzetes teraszt fednek. Ez volt az első épület Baganban. A sztupa feltehetően Buddha haját rejti, amelyet Thatonbol hoztak ide.

Ananda Pahto

Az Ananda Pahto az egyik legnagyszerűbb, legnagyobb, valamint a legjobban megorzott és megbecsült építmény a bagani templomok között. A sztupát feltehetően Kyauzittha király építtette 1090 és 1105 között. E tökéletesen arányos templom előrevetítette a korai bagani időszak végének és a középső időszak kezdetének stílusát. 1990-ben, a templom 900. évfordulóján a templomcsúcsokat bearanyoztak. A templom külsejét pedig időről időre kimeszelik.

Mint a legtöbb helyet Myanmarban, Bagant is naplementében a legjobb megnézni. Miután eltöltöttünk egy napot a pagodák látogatásával, Menjünk fel a Shwesandaw pagoda tetejére, hogy megtapasztaljuk a lélegzetelállító látványt, ahogy eltűnik a nap az Ayeyarwady folyó és a környező hegyek mögött. Olyan érzés, mintha az ősi lelkek köztünk ülnének és velünk együtt néznék, ahogy lebukik a nap.
Értékeld az élménybeszámolót!
7 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Sancih24 - 2016.12.29. 21:54

Szia ! vannak az országról friss infóid? Január közepén indulunk ezért jól jönne az infó. Köszi

kinaisarkanykacsa - 2008.02.27. 18:39

Akinek tetszett az ezt is kukkantsa meg, http://tianjin.fotoalbum.hu/index/


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina