Holttenger Kinában

Kína Yunchen (Shanxi tartomány)

Ott-tartózkodás ideje: 2005. szept. 01.  - 2006. szept. 15. (379 nap)

1 hozzászólás I 2 757 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. szept. 13. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kinaisarkanykacsa Beszámolója
Sok turista, aki járt az Izrael és Jordánia között fekvő Holttengernél, csodálatosnak találta a látottakat és az élményt, rendkívül élvezte, hogy nem merül el a sós vízben. Tudósítónk hallott róla, hogy Kínában is van egy hasonló tó, amelyben az ember a víz tetején lebegve újságot olvashat. Fogta magát tehát és elutazott a közép-kínai Shanxi tartomány Yunchen városába, amely Pekingtől 14 órás vonatútra esik.
Vajon miért csak Yunchennél lebeghetnek az emberek a víz felszínén az egész nagy kiterjedésű Kínában? Tudósítónk a helyszínen megkapta a feleletet: errefelé sós tavak vannak. A városban a sós tavak mintegy 132 négyzetkilométernyi területet borítanak be. Az itteni tavak az amerikai Nagy Sós Tóval és az oroszországi Kucsuk tóval együtt a világ 3 legnagyobb nátriumszulfát tartalmú belföldi sós tavához tartoznak. A yunchengi sós tavakat több mint 4000 évvel ezelőtt fedezték fel. A környező lakosok nemzedékeken keresztül kihasználták az ezek nyújtotta lehetőségeket. Most a gyakorlatias gondolkodású emberek a helyi sajátosságokat figyelembe véve a turizmus fejlesztésébe kezdtek, mégpedig igen egyszer? módszert alkalmazva: a meglévő és amúgy is sós tavakba még több sót öntöttek és így Kínában is létrehoztak egy holttengert, vagy legalábbis egy azt utánzó strandot.
Du Xin-sheng, a Relax strand műszaki vezetője tudományos alapon magyarázza meg a jelenséget.
?Az itteni víznek igen nagy a sótartalma és ezért a fajsúlya is. Az emberi test fajsúlya 0,96 és 1,03 között mozog, a mi vizünké pedig 1,25. Archimédesz törvénye szerint tehát az ember nem merül el, hanem a víz felszínén marad.?
A strand majdnem 9 hektáron terül el. A zöld pázsit, a fák, a templomok, a fedett folyosók mellett két uszó medence és egy úgynevezett fekete iszapos medence áll a turisták rendelkezésére.
A 8000 négyzetméteres nagy medence, vagy a gyermekek számára készült 500 négyzetméteres medence vizén egyaránt majdnem úgy lehet feküdni, mint egy ágyon és így a vízen fekve társalognak egymással a vendégek. A gyerekek pedig hol szintén lefekszenek, hol vadul hancuroznak a vízben. A közeli fekete iszapos medencében az emberek tetőtől-talpig bekenik magukat iszappal.
Hong Fang, aki turistaként látogatott ide, így beszél élményeiről:
A vízben szinte magamtól siklom a fajsúly különbség miatt. Nagyon kellemes, amikor fenn lebegek a vízen, jobban érzem magam, mint a hagyományos uszodában.?
Hong Fang mellett egy kis gyerek játszik, aki még nem ismeri a fizika törvényeit és a különleges medencét normális uszodának tartja. Nagy erőfeszítéssel megpróbál úszni és nem győz csodálkozni:
Ha nem ér le a lábam a vízfenékre, úgy érzem, hogy a víz mindig feldob engem.?
Az emberek itt biztonságban vannak, nyugodtan lebeghetnek a víz felszínén, hiszen tizenöten is vigyáznak rájuk. Ennek ellenére néhányan tartanak a víz kémiai hatásától. Amikor tudósítónk erről megkérdezte az uszoda műszaki igazgatóját, az úgy válaszolt, hogy a vízben oldott sók és más ásványi anyagok hatásának vizsgálatára egy tizenkét fős csoportot szerveztek, és a csoport tagjai probaszerűen egy hónapig naponta több órát töltöttek a vízben. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a résztvev?knek nem ártott a víz, sőt meg gyógyhatása is volt. Érthető egyébként hogy a fekete iszapot alkalmazók többsége kedveli ez a b?rápolási módszert, vagy magát az ilyen iszapfürdőt.
A helyiek elmondták, hogy most folyik a strand bővítésének második szakasza és ha a létesítményeket átadják, akkor már fedett termál uszodák, medencék várják a turistákat.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
iadanyne - 2008.07.12. 20:45

Képek nincsenek?


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina