Nizza és környéke 2007

Franciaország

Ott-tartózkodás ideje: 2007. szept. 04.  - 2007. szept. 08. (4 nap)

3 hozzászólás I 18 807 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. szept. 17. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar mona-lisa Beszámolója

Cimkék: Monaco  MonteCarlo  Nizza  StPaulDeVance  VillefrancheSurMer 

2007. szeptember 4.

Mivel kora reggel indultunk taxival kellett kimenni a reptérre. A 10 perces út (eltévedéssel együtt) 3000 HUF volt, amiért fájt a fogam eléggé, de hát nyaralunk, és végül is 4-en voltunk rá…
A Sky-ban most sem csalódtam, pontos indulás, érkezés, és még a gép is szuper új volt, és sikerült ablak mellé ülni.
Megérkezéskor a repülőtéri autóbusz terminálnál vettünk 1 hetes jegyet, ami az összes buszra érvényes, amit a Nizzai közlekedési társaság üzemeltet. (15 EUR) Kb. 10 perc alatt a szálloda közelébe értünk az egyik reptéri busz-szal. Végig a tengerpart mentén haladtunk, és addig bambultuk a sok pálmafát mire végül túl későn nyomtuk meg a leszállásjelzőt, és 1 megállóval túlmentünk a szállodán. - Féltem, hogy nem fogunk emberi áron szobát kapni, és mikor kiderült nem kevés net böngészés után hogy a Hotel Villa Edenben egy kis barátságosnak tűnő szállodában van szabad szoba, egyből lecsaptam. Foglaltam egy 4 ágyas tengerre néző szobát (103 EUR/éj) és mint kiderült remek választás volt. - Még nem csekkolhattunk be, mert túl korán volt, de át lehetett öltözni az egyik szobában. Úgyhogy strandszerelésre váltottunk és lementünk a partra a szálloda elé. Miki és Bea még sosem voltak tenger-parton, úgyhogy azt hiszem igen nagy élmény volt nekik az első lubickolás a habokban. :) Némi strandolás után kerestünk egy kisboltot, hogy vegyünk vizet, hát igencsak ledöbbentünk hogy 2 EUR volt egy 1,5 literes víz. Kezd-tem megijedni, hogy kevés lesz a napi 50 EUR, amit páronként költőpénznek kalkuláltunk. Visszamentünk a szállo-dába és el is foglalhattuk a szobánkat. Pont olyan volt mint a képeken, amolyan régi fajta kastélyszállóféle belső berendezéssel. Itt-ott kicsit kopottas, antik szekrények, rozoga, alig működő kilincsek, nagy ablakok, selyemfüg-göny, de tiszta volt és a célnak megfelelt. Valóban a tengerre nézett a szoba szóval elégedettek voltunk.
Lecuccoltunk és bebuszoztunk a központi buszvégállomásra, ahonnan tovább mentünk Villefranche Sur Merbe. Ez egy Nizzával egybeépült település elegáns villákkal, kikötővel, és nem utolsó sorban „szinte” homokos tengerpart-tal. Kb. 10 perc alatt át lehet érni a 100-as busszal. Nizzában csak szürke nagy kavicsok vannak a parton, ami igen csak kényelmetlenné teszi a sütkérezést és a vízbejutást is. Az Octroi megállónál szálltunk le ahol van egy turista iroda és egy nyilvános wc is. Ezen kívül van a közelben pékség és egy Spar is. Érdemes feltankolni a partra, mert ott csak büfék és éttermek vannak, ahol egy szendvics 4,50 EUR. Az óvároson keresztül lehet lesétálni a kis sikáto-ros utcákon. Terrakotta színű zsalugáteres házak, kis éttermek, ajándékboltok. Nagyon hangulatos. Van a házak alatt egy fedett utca is, amit nem lehet eltéveszteni, mert a part felé mindenképpen keresztezni kell. Jópofa, egész jól megmaradt a középkori hangulata. Kora estig pancsoltunk majd visszabuszoztunk a nizzai kikötőbe és megvacsiztunk egy étteremben. Aztán irány a szálloda.

2007. szeptember 5.

Reggel megbeszéltük hogy Mikiék maradnak strandolni, mi meg elmegyünk St. Paul De Vanceba.
Közvetlenül a szállodánál fel tudtunk szállni a 400-as buszra. Kb. 45 perc alatt értünk oda, és már messziről lehe-tett látni a várfallal körülvett városkát középen a templomtoronnyal. Indulás előtt pár nappal láttam egy úti filmet a környékről, és az alapján döntöttem el hogy ide mindenképpen el kell mennünk. Fantasztikus hely. Amolyan kis ékszerdoboz a hegyoldalban. A várfal bejárata előtt itt is volt nyilvános wc, meg szuvenír bolt. Ill. egy kipakolós zöldséges, akitől vettünk is szilvát és fügét. Nagyon fincsi volt. Először a várfalon belül körbesétáltuk az egész vá-roskát, majd elindultunk befelé a kis utcákon. Némelyik olyan szűk volt hogy át lehetett érni a két falat. Kívül is és belül is lépten-nyomon művészeti galériák festményekkel, szobrokkal, eldugott kis éttermek. Nagyon tetszett. Szin-te lépésenként lehetett volna fényképezni. Találtunk egy képeslapost ahol vettünk is párat, plusz egy 2008-as nap-tárt, aztán beültünk ebédelni. Szuper volt a kaja, kedvesek voltak a pincérek és nem is volt drága. Több helyen is van kút ahol lehet inni, vagy egy kicsit felfrissülni. Egyébként végig szuper időnk volt. Olyan huszonpár fok, se nem túl meleg, se nem túl hideg, pont kellemes városnézéshez is, és a tengerparton henyéléshez is. Ebéd után még picit nézelődtünk, majd hazabuszoztunk. Nem szálltunk le a szállodánál, hanem bementünk a Massena térhez. Az óváros kis utcáin sétálgattunk, nézelődtünk. Volt sok hangulatos kis bolt ahol kandírozott gyümölcsöket, olivából készült mindféle termékeket, illetve természetesen szappanokat és kozmetikumokat árultak. Mindenféle Provancet hirdető dolgot lehet kapni. Kötények, törölközők, és levendula töménytelem mennyiségben. Rátaláltunk a virágpiac-ra is, ahol már éppen elpakolóban voltak az árusok, és virágos standok helyét kezdték átvenni az éttermesek, és sorra pakolták ki az asztalaikat. Az óváros rész és kikötő között van a Chateau, avagy a helyi „Gellért-hegy” ahova egy lépcsőn sétáltunk fel. Van egy mesterséges vízesés is, meg játszóterek és több kilátóterasz. Itt is volt több kút ahol lehetett inni. Sajnos a fényviszonyok nem voltak a legjobbak, de ettől függetlenül sikerült egy-két elfogadható kép fentről. Egész Nizzát be lehet látni. Mindenképpen érdemes felsétálni. Átsétáltunk a túloldalra ahonnan le tud-tunk menni a kikötőhöz. Fotózgattunk, meg bambultuk a nagy yachtokat. Jól elfáradtunk az egész napos mászká-lástól, úgyhogy visszabuszoztunk a szállodához. Beugrottunk a közeli Sparba venni egy kis reggelit másnapra és pont összefutottunk Mikiékkel. Ők is sétával töltötték a délután egy részét. A parti sétánnyal párhuzamosan futó sétálóutcákon néztek körül.

2007. szeptember 6.

Harmadik napunkon Monte Carlót terveztük bejárni. A buszvégállomásról a 112-es busszal mentünk, ami végig fent a hegyoldalban megy. Szuper volt a kilátás. A busz útvonala keresztezi Eze-t amit szintén szerettem volna megnéz-ni, de sajnos ez később nem jött össze. Nem mentünk el egészen a végállomásig. Leszálltunk egy helyen ahol már elég közelinek láttuk a kikötőt és lekezdtünk lesétálni. Hát el lehet tévedni rendesen. Mindenfelé kanyarognak a szerpentines utcák, be is kavartunk egy építkezés közepébe, de végül mégiscsak leértünk a kikötőbe. Nézegettük a hajókat, majd az egyik alagút elején ahol a Forma 1-es pálya is keresztül megy, lifttel felmentünk a kaszinóhoz.
Nagyon jó kilátás volt a kikötőre és a szemközti óvárosra és a kastélyra. Vettünk pár apróságot a kaszinónál lévő ajándékboltban, majd helyi busszal felmentünk az óváros részbe. Egyébként nem voltunk elájulva a nagy luxustól. Láttunk pár drága kocsit, meg flancos ruhaboltokat, de azért kicsit több csillogást vártunk. Tectszett a hely, csak én picit másra számítottunk. Az óváros rész hangulatos volt és a kastély is szép. Jó a kilátás mind a Monte Carlói kikö-tőbe mind a túloldalra Fontvieillebe. Egy kis nézelődés után úgy döntöttük, hogy megnézzük a helyi Mekit egy kávé ereéig. Lesétáltunk a kikötő felé és találtunk egy liftet, ami bevitt a bevásárlóközpontba. Illetve igazából egy alag-úthoz érkeztünk, amin keresztül lehetet a bevásárlóközpontba bejutni. Jópofa volt nagyon. Szóval egy kis kávé és kaja után vissza akartunk jutni a túloldalra ahonnan a 112-es busz indul visszafelé. Ez nem volt túl sikeres, ugyanis először rossz irányba szálltunk fel a helyi buszra, majd mikor odaértünk a buszmegállóhoz, kiderült hogy nincs is buszmegálló. Külön táblánál állnak meg a Monacoi buszok és külön helyen a Nizzai buszok, de itt sehol sem volt Nizzai megálló. Egy kis keresgélés után feladtuk és úgy döntöttünk a 100-as busszal jöttünk vissza. Mivel ez lejjebb megy a parton a kilátás nem volt annyira szuper, illetve nem tudtunk róla leszállni Eze-ben. De végül is eléggé lefá-rasztott a sok sétálgatás, szóval annyira nem is hiányzott. Miután visszaértünk a szállodába egy kicsit kifújtuk ma-gunkat és páronként külön-külön besétáltunk a városba. Aztán kicsivel később mekiben összefutottunk véletlenül, megbeszéltük ki merre járt aztán ismét szétváltunk. Mi a parti sétányon indultunk vissza a szállodához. Minden nagyon szépen ki volt világítva.

2007. szeptember 7.

Az utolsó napra strandolás volt betervezve, de én nem bírtam volna egész nap, úgyhogy ismét kettéváltunk és mi elmentünk megnézni az Orosz katedrálist. Lőttünk pár képet, meg sétálgattunk kicsit a környékén illetve az óváros-ban. Bementünk egy piacra is, vettünk gyümölcsöt, bagettet meg pár szuvenirt aztán elbuszoztunk a Villefranche Sur Meri strandra. Most kicsit arrébb telepedtünk le és szuper sznorizós helyet találtunk. Itt sokkal jobb volt a víz alatti látótávolság mint ott ahol első nap nézelődtünk. Még egy polipot is észrevettem, de sajnos nem tudtuk kicsa-logatni a kövek közül. Pedig megnéztem volna mekkora :) Késő délután mentünk vissza a szállodába és bepakolás helyett inkább elmentünk az óvárosba vacsorázni. Sajnos nem a legjobb éttermet fogtuk ki, mert a kaja nem volt annyira jó, ráadásul elég sokat fizettünk, a kiszolgálás meg irtó lassú volt. Annyira nem voltam kiakadva de kár volt hogy pont az utolsó este jártunk így. Ismét gyalog mentünk vissza a szállodába, nagyjából összeszedtük a cuccain-kat és lefeküdtünk, mert reggel korán kellet kelni.


2007. szeptember 8.

7-kor indultunk a szállodából a reptérre és visszafelé is minden ugyan olyan simán ment odafelé. Illetve hát volt egy kis gixer amit nem tudtam mire vélni. Mondtam a csekkinnél hogy kérek egy A-B-t, meg még előtte vagy mö-götte ugyan ezt. Erre adott a 3. sorban egy A-B-t, meg a 11. sorban egy E-F-et… No mindegy :)

Szuper volt az egész út. Igaz nem túl sok időnk volt, de azt maximálisan kihasználtuk. Strandoltunk is nézelődtünk is eleget. Az 50 EUR/pár költőpénz elég volt. A szupermarketekben nem annyira vészesek a kaja árak, illetve a 3-4-5 EUR-ért árult szendvicsek igaz nem voltak olcsók, de kiadósak. Étteremben inni drága, szerintem csak kajálni ér-demes. Az üdítő is sör is 4-5 EUR-nál kezdődik. Gyümölcsök, pékáruk megfizethetőek. Jó lenne legközelebb úgy menni Nizzába hogy csak tranzit megálló Korzika felé :)
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
mona-lisa - 2009.07.20. 21:12

Kedves komment író utazó társaim!Köszönöm szépen a véleményeteket, de meg kell védjem magam. Nem vagyok a felső 10.000-ből való, viszont nagyon szeretek utazni. A fő szempont mindíg azon van, hogy minél többet lássak és tapasztaljak a rendelkezésemre álló nem túl sok pénzből. Nagyon jól éreztük magunkat Nizza környéként és úgy gondolom, hogy a rövid kint töltött idő ellenére sokmindent láttunk. Tartalmas pár nap volt. Nem értek egyet azzal hogy mindenképpen autóval kellene járni a környéket. Nagyon jó és olcsó a busz közlekedés, mindenhova el tudtunk könnyedén jutni. Továbbá nem értem miért kell azon lovagolni, hogy az olcsóbb ásványvíz miatt szupermarketben vásároltunk illetve 1-1 étkezéshez a mekit választottuk? Ezek mellett természetesn kipróbáltuk a helyi ízeket helyi kis tavernákban ahol jó és rossz tapasztalatokat is gyűjtöttünk, ez is mind le van írva a beszámolómban. Mások vagyunk, mindneki úgy utazik ahogy neki a legjobb, nekünk így volt. Itt az Ongon szerintem mindneki útleírásának van elég hely és olvasótábor úgyhogy a a "kissé bizarr' jelzőt kikérem magamnak!Tisztelettel,mona-lisa

Gregor1981 - 2009.07.20. 06:40

Egyetértek erickkel.Sajnos kocsi nélkül nagyon körülményes a közlekedés és ráadásul időrabló.Monte Carloban, ha csak a yacht kikötő környékét nézed, már ott elájulsz, olyan dolgokat látsz.Nagyon komoly a luxus mindenhol, de a magyarok, valahogy a retro dolgok láttán, mert Monte Carlo elég retro, nem tudnak lelkesedni, mert azt hiszik, hogy valami akkor fényűző, ha rokokó pompába van öltözve.:)Ebben is igaza van Ericknek.Ahhoz, hogy észrevedd az igazi luxust, nem árt ha van egy kis rálátásod a dolgokra, ha gonosz akarnék lenni, azt mondanám, hogy az ízlés dimenziókkal feljebb van ott és a finom elegancia meglátásához egy Budapesten edződött szem sajnos kevés.Abban viszont Mona-Lisának van igaza, hogy így M.C. tényleg nem nagy durranás, mármint ha 50 EURO a napi költőpénz.Viszont!A meki és spar hallatán én is elborzadtam.Ha valaki olcsón és tartalmasan akarja bejárni ezeket a helyeket, akkor azt tanácsolom, hogy autóval közelítse meg és semmi szín alatt ne a francia oldalon szálljon meg és az étkezéseket se francia oldalon ejtse meg.A határtól nem messze, csodálatos olasz kisvárosok vannak, fantasztikus gasztronómiai lehetőségekkel.Degeszre eheti magát az ember kb. fele áron nagyon szép, elegáns vagy akár házias olasz éttermekben, ez ott majdnem mindegy.A francia rész 35 perc alatt megközelíthető és Nizzában a köves strand, valóban, fürdőcipő nélkül nehéz ügy, de csodálatos, mert a víz kristálytiszta, ellentétben a homokos strandok vízével.Ha már ott járunk, ne hagyjuk ki Cannes-t, St. Tropez-t se.Reggel és este kiadós kaják olasz oldalon, napközben át lehet "ruccanni",de az olasz oldalon annyival olcsóbb, viszont semmivel sem rosszabb, hogy 2-3 nap után rájövünk, a francia Riviéra ha nincs sok költőpénz csak vergődés.Arról nem is beszélve, hogy az olasz oldalon 5x kedvesebbek az emberek és a kiszolgálás is ennek megfelelően nagyon kellemes.

erick34 - 2009.07.18. 12:37

Tisztelt élmény író!Tetszett az élményei leírása. Pár apróbb észrevételt tennék. Én autóval utaztam a környékre. A Ligur riviérán laktam. Apartmanszállóban .Hegytetőn 2 medence stb. Drágább volt ,mint az említett szálloda.Sztem erre a környékre autót kell bérelni vagy sajáttal menni. Nizza parti sétánya az óváros említésre méltó, viszont ha az autópálya felől jön akkor egy egész kis lepukkant iparváros. A strandja tényleg gáz ,de a riviérán kevés a homokos strand. Monaco lenézése kicsit zavart. Van ott csillogás csak elegánsan és visszafogottan. Ilyen rendezett és tiszta várost keveset látni a világban. Napi 50 eu-ból ott csak fanyalogni lehet ugyanis ha bement volna az Óceanográfiai múzeumba akkor borult volna a költségvetése.Csak a belépti díj miatt is. Másik ami számomra elfogadhatatlan ,h aki odamegy az szánjon rá annyit ,h a helyi ételeket egye. Mekiben enni itt olyan ,mint szmokinghoz a fehér zokni... Ja meg spar-ból enni... Van itt bagett oliva sajt pizza tengeri étkek...Finom borok. Szökőkútból inni is elég gáz. Meg a nyilvános toalettek leírása is elég érdekes. Minden helynek megvan a maga színtje. Ha az csak így megy akkor tegyék ,viszont az Origón olvasni,mint élménybeszámolót ... Kissé bizarr.. Magyarok szegénységét éreztem benne..Üdv!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina