Marvao – A keleti végvidék legfestõibb vára

Portugália Marvao

Ott-tartózkodás ideje: 2006. aug. 23.  - 2006. aug. 24. (1 nap)

0 hozzászólás I 6 080 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. szept. 25. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar tizma Beszámolója

Cimkék: Marvao  panoráma  vár 

Marvao vára Portugália Alentejo tartományában található, a portugál – spanyol határon, az azonos nevű hegy 990 m. magas csúcsán. Tiszta időben több mint száz km.-re is elláthatunk nyugati és észak-nyugati irányban, - még a Serra da Estrella hegység magasabb pontjai is megpillanthatók. Keleten a szomszédos (már Spanyolországban található) hegyek jobban lezárják a kilátást.
Közúton érdemes megközelíteni, menetrendszerinti buszok leginkább Portalegre városából indulnak, bár 9 km.-re Marvaotól vasútállomás is található, lisszaboni csatlakozással (és szép falicsempékkel). Mi Castello de Vide-ből érkeztünk az N-246-1 –es úton, autóval. Az út tűrhető minőségű, viszont nagyon keskeny, nincs padka vagy árok, ellenben szép fasor szegélyezi. A fák törzse kb. ¾ m-es és fehérre vannak festve, néhol szinte alagútszerű a látvány az osszeboruló lombok miatt.
Turista szezonban (kb. májustól – októberig) a 3.700 fős település lélekszámát jóval meghaladó turista hadak szállják meg a várat, hétvégén 10 és 16 óra között még parkolóhelyet sem lehet a közelben találni. Szerintem vagy korán reggel vagy késő délután érdemes érkezni, akkor még/már nincs tömeg - a vár 24 órán keresztül nyitva van és egyelőre még nincs belépődíj. Az itteni varázslatos napkelte vagy naplemente pedig kihagyhatatlan...
Mi késő délután érkeztünk, a várkapu alatti parkolótól sétáltunk fel a felsővárba. Az alsóvár szűk és gyakran igen meredek kis utcácskái általában szekérnyi szélességűek, de jó pár helyen csak gyalogosan lehet tovább jutni. Ránézésre az utóbbi pár száz évben egészen mostanáig nem változott az utcakép, - fehérre meszelt falú 1-2 szintes apró házikók kapaszkodnak fel a hegyoldalra. A csatornákat-közműveket a járda-úttest alá süllyesztik, több helyen modernizálták és felújjították a lakóházakat. A falakon belül akad pár szálláshely (posada) de szezonban csillagászati árakon lehet csak szobát kapni.
A legnagyobb sík terület a templom és iskola melletti „kisebb kézilabdapálya méretű” foci pálya. Edzésnek sem lehet rossz, ha annak kell lemennie a hegy lábához a labdáért, aki lerugta, oda-vissza legalább két óra. A felsővár alatt található a vár kertje, az egyetlen zöld foltocska a házak és a falak kőrengetegében.
A várhegy már a történelem előtti időkben lakott volt, az első igazi erődítményt Ibn Marwan, a környék arab ura emelte, 876-877 körül, - feltehetőleg a vár neve is innen származik. A mór- keresztes háborúkban is szerepet kapott, majd a mór taifák megszűnése után a keresztény államok közötti határvillongások közepette is megmaradt a jelentősége. Állandóan erősítették, igazán modern erődítménnyé vált a XVII.-XVIII. század során, a portugál-spanyol és a spanyol örökösödési háborúk folyamán. A lőfegyverek megjelenése előtt még a megközelítése sem volt egyszerű, azt ostromról nem is beszélve. Mivel a vár a hegy legmagasabb pontján van, az egyik legsebezhetőbb pontja az ivóvíz utánpótlás lehetett. Erről még a mai nap is működőképes vízgyűjtő ciszterna gondoskodott. Az utóbbi évszázadokban csak egyszer foglalták el, 1833-ban (az aktuális polgárháború alatt, árulással...)
Az alsóvár és a felsővár falain is végig lehet sétálni, bár a felsővár falain az udvar felé eső oldalon nemigen van korlát. Tiszta időben megdöbbentően szép a kilátás, - az kis utcákon bolyongva nagyon szűk a látótér, de a falakra felkapaszkodva hirtelen kitárul a panoráma, - és órákig lehet gyönyörködni benne....

http://www.cm-marvao.pt
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina