Somogyország emlékei I.

Magyarország Somogyvár

Ott-tartózkodás ideje: 2007. jún. 29.  - 2007. jún. 29. (1 nap)

1 hozzászólás I 2 477 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. szept. 24. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: román  templom  vár  várrom 

Mit tehet egy megye, ha a történelem annyira megtépázta, hogy nem képes felmutatni egyetlen egy barokknál idősebb épületet? Ha nincs általánosan ismert vára? Ha a törökök, vagy a hódoltság végén be- és visszatelepedett magyarok és horvátok széthordták erődítményeik köveit? Ha múltjának egyetlen forrása, ha történelem könyveibe feledkezik, és onnan próbálja megtudni: Milyen is volt, mikor megyéink mostani országhatárainkon túlra mutattak, s gazdag feudális birtokok, várkastélyok lepték el a területeket?

Vannak megyék, melyeket nem áldott meg a sors azzal, hogy pompás várakkal dicsekedhessenek szomszédaik előtt. Ilyen megye többek között Somogy is.

Koppány vezér egykori Somogyországától 1920 után elvették egyetlen históriás várát is, Szigetvárat, így a megye lakói jószerivel történelmi emlékhely nélkül maradtak. A késő Kádár rendszerben viszont megindultak az ásatások, így kerülhetett felszínre Somogyvár település (egykori vármegye központ) híres történelmi emlékhelye, a Szent Egyed bazilika és kolostor, valamint annak erődítése.

Sajnos e megyében a várakat nem felfelé tekintve láthatjuk, nem is szemmagasságban. Ha fejünket lehajtva járunk, akkor tűnik fel szemünk elött a középkor egy egy műemléke. Somogyvár is hasonló. Bár falai terebélyesek, mégsem teljes építményrendszer látható.

Az 1091-ben alapított monostort szemmel láthatóan jól állapotban őrzik. A történelmi emlékhely gyepszőnyegét szépen ápolják, néhol bevirágosítják. Egy jelképes sír és felirat jelzi a monostor romjai között, hogy valamikor ide temették el Szent László királyunkat. Mindemellett az utókor egy szépen elkészített szobrot is emeltetett a tiszteletére.

Az emlékhelyen egy három szintes kilátót is felállítottak, melynek tetejéről tökéletesen látszik a Balaton és a híres Badacsony is.

Ha valaki Somogyországban jár, ne hagyja ki ezt az emlékhelyet. Bár nagyvárosaink polgárainak valószínűleg kicsinynek és jelentéktelennek tűnik a hely, higyje el mindenki: a Kárpát-medence sok mindent rejtett és rejt a föld alatt - Somogyvár pedig csak egy kicsi szelete.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
daci - 2007.09.26. 23:49

Tetszik, hogy bőven vegyíted történelemmel a földrajzot, egészséges nemzettudatot; jók az írásaid. még több ilyet


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
könyv A medál titka - könyvajánló
Korábban már találkozhattatok az blog hasábjain könyvajánlókkal, most ezt a listát szeretném...
látnivaló A Balaton északi kapuja
Felsőörs, Veszprém felől érkezve a Balaton északi partjának egyik kapuja. A völgyekkel szabdalt...

Magyar  Română  Slovenčina