Guimaraes vára (Castelo de Guimaraes)

Portugália Guimares

Ott-tartózkodás ideje: 2006. aug. 26.  - 2006. aug. 26. (1 nap)

0 hozzászólás I 5 555 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. márc. 24. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar tizma Beszámolója

Cimkék: Guimaraes  Minho  vár  világörökség 

Minden portugál iskolásgyerek tudja, hogy Guimaraes vára a „nemzet bölcsője”. A portugálok számára különleges jelentősége van a várnak, legendák övezik nevét (melyek jó része történelmi tényeken alapul). Az ország nevét adó grófság központja, majd a kialakuló királyság fővárosa volt egy ideig a kora középkorban, majd lassan vesztett jelentőségéből. A XXI. századra Minho tartomány egyik csendes, középkori hangulatát - jellegét őrző egyetemi városává vált (amely a Világörökség része).

A vár építésére Mumadona, Galícia grófja adott utasítást 968 körül, hogy óvja a környék népét és szerzeteseit a tenger felől betörő vikingek hordái és a szárazföldön dél felől támadó mór csapatok ellen (pár évtizeddel korábban a magyarok ide már nem jutottak el). A vár a város észak-keleti részén található egy kisebb dombon, - melyet kicsit távolabb több lankás domb ölel körbe. A X.-XII. században több csata zajlott a terület birtoklásáért, - eleinte a mórok vissza szorítása, később a Leóni királyságtól való függetlenedés miatt.
(Burgundiai)Henrik gróf apósától, VI. Alfonztól kapta meg a területet, majd fokozatosan hatalmi központjának építette ki. Fia, Alfonz Henrik itt született, - ő lett Portugália első királya (miután 1127-ben VII. Alfonz leóni király támadását sikeresen visszaverte).

Mi az N 101-es úton érkeztünk autóval Bragából. Az előző tapasztalatokon okulva leraktuk a kocsit a belváros szélén egy ingyenes parkolóban, majd gyalog vágtunk neki a városnak. A város viszonylag északon van, de érdekes volt látni, hogy az enyhe klíma miatt még a pálmák is bőséggel előfordulnak itt. Az óváros utcái nagyon tiszták, a közékori házak, terek hangulatosak és jó karbantartottak. A várdomb enyhén emelkedik, pár perces kellemes sétára van a vár. A felfelé vezető út először a Braganca hercegek XV. században (téglából) épült palotájához visz. A XX. századra ugyan csak a romjai maradtak, de 1937 és 1959 között teljesen újjáépítették, - talán Salazar diktátor propagandisztikus megfontolásai miatt. Pár útikönyv szerint nem sikerült jól a felújjítás, - szerintem igen, különösen a magas téglából rakott kémények tetszettek :-)).

A palotától kicsit feljebb az apró, román stílusú Szent Mihály kápolna található. Szintén nemzeti emlékhelynek számít, hiszen feltehetőleg itt keresztelték meg Alfonz Henriket, - a kő keresztelő medence még ma is látható. A padozatban több harcos és nemes sírja és felíratos emlékköve, a legtöbbön elég elmosódottan, de kivehetők a felíratok. Érdekes a korhű fa tetőszerkezet is.

A kápolnától egy precnyi sétára tűnik elő fokozatosan a fák lombjai közül a Szent Mihály vár.
A szürke kövekből rakott kb. 8-9 m magas masszív, 2-3 m széles falak övezik a vár közepén található 20-25 méter magas lakótornyot. A falak és a kapu tornyokkal és egy-két helyen bástyával megerősítettek. A várkapu nem túl széles és lépcsőn megközelíthető. A várudvarról nézve elég kicsinek tűnik a vár, - szerintem egy-kétszáz ember állandó jellegű befogadására volt alkalmas. A várfalon emeletnyi magasságban ma is látszanak a hajdani lakóépület maradványai, - kandalló kövei és a tetőszerkezet tartó-elemei. A várfalon körbe lehet sétálni, szép kilátás nyílik a városra. A lakótornyba a falak tetejéről átvezető hídon lehet bejutni. A torony belseje korhű állapotban van, a falépcsők és emeletek kialakítása tényleg középkori hangulatot varázsolnak. Keserves, lift nélküli idők lehettek.... A torony tetejére a felső szintről már nem lépcső, hanem egy egyedi lépcső-létra konstrukció visz fel. Ennek a végén szolíd eleganciával, majdnem négykézláb lehet kimászni a tetőre.
A panoráma csodálatos, kb. ugyan az mint a falakról, - csak 10 méterrel magasabbról, így messzebbre látni. (A várost övező dombok zárják le a kilátást.) Guimaraes innen is igen élhető városnak tűnik....

http://www.guimaraesturismo.com
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina