Fehér házikók a zöld hegyoldalban Castelo de Vide vára és városa

Portugália Castello de Vide

Ott-tartózkodás ideje: 2006. aug. 23.  - 2006. aug. 24. (1 nap)

0 hozzászólás I 5 131 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. szept. 28. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar tizma Beszámolója

Cimkék: Alentejo  Alto  Castelo  de  gyógyvíz  vár  Vide 

Castelo de Vide Portugália keleti részén, Alto Alentejo tartomány északi sarkán, Portalegre kerületben a spanyol határtól nem messze található. A település ásvány és gyógyvizeiról, valamint a mai napig álló erődítési rendszeréről és festői panorámájáról nevezetes, ezért választottuk portugáliai körutunk egyik állomásául.

Evorából indultunk az A6-os autópályán, majd Estremoznál letértünk az IP2-es főútra, Portalegre után átcsaptunk a N246-os útra, így érkeztünk kora délután a városba. Evora után a sík vidéken vezető egyenes út fokozatosan lett egyre tekervényesebb, a hegyek lábához közeledve. Az alföldi részen szinte alig akadt település az út mentén, - a távolban lévő magasabb pontokon azonban egyre több várat lehetett látni.
Mai szemmel nézve már furcsa, hogy miért nem a lakályosabb helyeken alakultak ki települések. A környék legnagyobb lélekszámú városa az utóbbi 2000 évben Ammaia volt (a mai Marvao felé San Salvador da Aramenha határában). A II-III. században épült, a császárkori Róma idején, valóban igen élhető helyen. Mára nem sok nyoma akad, 1994-ben kezdték el a régészeti feltárását. Nem túl biztató az emberi civilizáció szempontjából, hogy itt is csak 1700 éve volt utoljára olyan kultúra (a mostani előtt?), amely megengedhette magának, hogy ne a hadászatilag jól védhető terepadottságok legyenek az elsődlegesek egy település helyének kiválasztásakor...:-)))

Castelo de Vidében látszólag ilyen probléma nincs. Az itt lévő I. századi római települést a vandálok elpusztították a IV. században. A mórok építették újjá a VII. sz.-ban Az 520 m magas dombon lévő városka XVI. századi falait csak a kacskaringósan oda vezető út szakítja meg. Nagyon épp állapotban vannak az akkori legmodernebb stílusban épült olaszbástyák és a szegleteket biztosító XVII. századi kis erődök. A falak legutóbbi ostroma 1704-ben volt (a spanyolok részéről). Első pillantásra ide nemhogy a XXI. század, de még az ipari forradalom sem köszönt be. Ez a turisták és az itt nyaralók számára áldás, hiszen szinte érintetlen a középkori városkép, valamint csend van és nyugalom... Az itt élők számára ez már csak viszonylagosan jó, - nagyon sok régi házra ki van rakva az „eladó” felirat.
Második pillantásra viszont a vár lakótoronya tetejéről kivehető 11 km.-es távolságban Póvoa e Meadas Barrage, Portugália első, 1927-ben épített vízierőműve, és van ám új sportcsarnok is haladnak a korral:-)))

A város dél-keleti csücskében volt a szállodánk (Castelo de Vide Hotel), a Joao Jose de Luz park mellett. A parkot körbe sétálva nagyon gyorsan „mini-körképet” lehetett kapni a településről. A szépen gondozott parkban zene pavilon, - mint szerte Európában, és az őshonos tölgy és fenyőfák mellett pár pálma is. A park melletti házsorokban néhány 2-3 emeletes, kedves kis panzió áll, ez a XIX. század lenyomata. Nem túl nehéz az utcán álló autók helyett konflisokat, a rövid nadrágos-fényképezőgépes turisták helyett kemény kalapos, porcelán nadrágos urakat és napernyős uszályos szoknyájú hölgyeket elképzelni, akik a poros-füstös városokból érkeztek fürdővendégnek.:-)))

A kicsit szögletes, négy szintes, fürdőmedencés és tömött parkolójú szállodánk kb. az 1980-as évek szülötte, a vele szemben álló lepukkanófélben leledző mezőgazdasági épület úgy az 1960-as évekig lehetett folyamatosan fejlesztve. Pár km.-re látszanak a várost övező hegyek csúcsai, az egyik-másik tetején kis kápolna. A város észak-nyugati részének látképét a vár lakótornya uralja.
A város központja kicsit beljebb található. A parktól a főutca felé sétálva több barokk stílusban épült szökőkút és falikút látható. A főutcáról szekérnyi szélességű meredek utcák kapaszkodnak felfelé, egy pótkocsis kisebb traktor épphogy elfér bennük. A főutcán kis üzletek, boltok, kávézók sorakoznak. Az ügyes-bajos dolgaikat intéző helyiek legalább annyian vannak, mint a turisták. A főutca vége felé van a barokk Santa Maria da Devesa templom (Alentejo legnagyobb temploma), mellette a szégyenoszlop. A XV. században épült régi és a XVIII. században épült új városháza szintén itt áll. A városháza másik oldalán a turistainformációs (angolul, franciául, németül, spanyolul is beszélnek) iroda található, valamint V. Péter király szobra, aki 1861 október 7-én megtisztelte látogatásával a várost, - erre még a teret is róla nevezték el.

A városközponttól pár száz métert kell felfelé gyalogolni a várhoz, - melynek egyes részei a mai napig lakottak. A lakótornyot fal övezi, melynek kapuján a helyiek autóval is behajthatnak. A belsővár udvarán még zajlik a régészeti feltárás ill. néhány épület restaurálása, viszonylag szabadon lehet barangolni, belépődíj nincs.
A várat 1148-ban hódították vissza a móroktól, utánna királyi birtok lett, a keleti határok védelmi rendszernek fontos vára, - az 1327-es átépítés után (ettől az időponttól nevezik a várost Castelo de Vide-nek). Úgy tíz perces lépcsőzéssel lehet felkapaszkodni a lakótorony tetejére, melynek szép téglaboltíves helyiségei vannak. A torony régebbi mint a mostani városfalak, a XIII-XIV. században épülhetett. A torony tetejéről nyugat és észak-nyugat (a sík vidék) felé messzire el lehet látni, ill. a városka és az azt övező hegyek látványa is elénk tárul. Bepillantást nyerhetünk a vár mai lakóinak életébe is, (mivel a torony jóval magasabb a lakóházak szintjénél), - bár a portugál lobogóval díszített erkélyen, alsógatyában kávézó őslakos fotózása pl. nem ajánlott.

A várból a főutcára a régi zsidónegyed felé ereszkedtünk vissza. Portugália általában toleránsabb volt zsidó lakosaival mint Spanyolország, de időről időre innen is kiűzték őket, - itt mára csak az emlékük és hajdani sűrűn egymásra épült házaik és kis XIII. századi zsinagógájuk maradt. Portugáliában ez a legjobb állapotban megmardt „Judiaria Quarter”. Ennek a negyednek a szélén lévő kis tér közepén található a reneszánsz Fonte da Vila kút, ami kb. a XV. század óta áll és a mai napig működőképes. Használják is, ottjártunk amikor pont bútorokat mostak benne.:-)

A város falai alatt már van jó pár új építésű házakból álló utca, kicsit távolabb golf pálya is. Szurkolok a helybelieknek, hogy találják meg városukban számításukat (és megélhetésüket) az idegenforgalomban és a mezőgazdálkodásban. Talán megőrizhetik településüket a jövőnek úgy, hogy nem kényszerülnek semmilyen szempontból lemondásra....vagy otthonuk elhagyására...

http://www.cm-castelo-vide.pt
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina