Fiume, corpus separatum

Horvátország Fiume/Rijeka

Ott-tartózkodás ideje: 2007. jún. 18.  - 2007. jún. 18. (1 nap)

0 hozzászólás I 5 718 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. szept. 27. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: gyár  kikötő  magyar  tenger  tengerészet  tengerpart 

"Egykoron három tenger mosta Magyarország határait" - szól a régi szólásmondás. "Jól össze is ment a mosásban" - vágja oda egy mai urbanizált fiatal, kinek legnagyobb problémája, hogy melyik kocsmába költse el napi zsebpénzét, melyet szüleitől szülői gondoskodás helyett kapott.
Vajon mit is érdekli mai gyermekeinket, hogy a fent említett mondásnak volt e valaha is valóságalapja. Egyáltalán, hány fiatal és középkorosztálybeli állampolgár él e országban, akinek mond valamit a Nagy Lajos név?
Ha meghallja Trau, Zára, vagy Abbázia nevét be tudja e határolni őket, tudja e, hogy ezek a mostanában magyarföldön divatos Trogir, Zadar és Opatija tengerparti városokat takarja? Vajon hallott IV. Béláról? Hogy mit keresett egy űzött magyar király "idegen földön"? És vajon ha meghallja a nevet, Fiume, érez e valamit, vagy egyáltalán ismerősen cseng e neki?

Ha az őstörténetet vesszük alapul a magyar egy lovas nomád nép. Ez önmagában nem jelenti azt, hogy évszázadokig annak kellett maradnia, de valószínűsítheti, hogy soha nem vált volna nagy tengeri néppé, mely hatalmas armadával taszít alattvalóvá más népeket. Ám volt egy város, egy magyar város, melynek neve ugyan idegen eredetű, alapítása sem a Királysághoz kapcsolódik, mégis több szállal kapcsolódik országunkhoz. Ez a város RIJEKA, azaz FIUME.

Senki ne higyje azt, hogy buta a magyar nyelvhez - ez a szó tényleg nem magyar eredetű. Szó szerint Folyót jelent, aminek érdekessége, hogy a horvát Rijeka szó szintén azt jelenti. A Magyar Királyság egykori corpus separatuma (különválasztott része) ma nem bővelkedik sok magyar szóban. Az utcákon mindenféle nyelvet lehet hallani, de magyart, azt nem. Ez nem is csoda, mivel alig kétszáz magyarajkú él a városban. Kevés - mondhatnánk, de tekintve, hogy 1921-ben is alig 2100-an maradtak, teljesen elszakítva az Anyaországtól közel egy évszázadig, becsülendő hogy vannak még akik beszélik, és felvállalják nemzeti hovatartozásukat.

Bár magyar szó nem hallatszik, de írásos emlékeket komoly várospusztítás nélkül nem lehet eltüntetni. A város ugyanis tele van Monarchia korabeli emlékekkel. A Kormányzósági Palota, a NAUTICA (Magyar Királyi Tengerészeti Akadémia), csatornafedelek, emléktáblák tele értelmes magyar mondatokkal. Magyarország egyetlen jogosan megszerzett tengerparti kikötővárosa (hiszen 1868-ban a magyarság a horvátoknak adta cserébe Pozsega, Szerém és Verőce vármegyéket), amit magyar tőke emelt fel. Ahol gyorsabban épült meg a Budapest-Rijeka vasútvonal, mint a négyes metró. Egy város, mely lehetett volna országunk dicső, szép múltról árulkodó kikötője, most egy szürke, megfáradt, nyüzsgő város képét mutatja.

Ha egy szóval jellemezni lehetne Rijekát: szörnyű. Az utak esztelenül egymásba gabalyodnak, a házak nagytöbbségét fekete, szürkés koromréteg fedi, zaj, szocialista érából megmaradt graffitiövezetek. Nem jó dolog ez. Nem jó ha valakik szívvel-lélekkel, a közjóért tesznek, alkotnak, építenek, az utókor pedig ennyire nem becsüli, s megpróbálja szétrombolni a múlt maradékát is. Ez pedig nem bírálat a horvátok felé. Ez bírálat a magyarság felé is. Egyik utitársam kellően jellemezte Rijekát: olyan mint Pest, csak tengerpartra helyezve.

Jó tanács a Rijekába érkezőknek: Ha mindenképpen látni akarja, akkor csoportos túrán vegyen részt, ahol nem Ön vezet. Ha mégis makacskodik, s saját személygépjárművel vág neki az útnak, ügyeljen a jelzőtáblák kuszaságára; hogy vannak olyan utcák, hol pár méterenként több jelzőlámpa is van; hogy szinte csak egyirányú utak vannak; és hogy fizetős parkolót is alig-alig lehet találni.
A kikötő és a város túl zajos, valószinüleg az állandósult tengeri kereskedelem miatt. Zöld övezet pedig alig-alig van.

Mindemellett a történelem ott van, jelen van a városban, csak meg kell találni. Bízom abban, hogy vannak emberek, akik keresik is.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
9.5 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina