Abaliget: az egyik lépés

Magyarország Abaliget

Ott-tartózkodás ideje: 2007. júl. 08.  - 2007. júl. 08. (1 nap)

1 hozzászólás I 3 287 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. szept. 27. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: barlang  cseppkő  cseppkőbarlang  hegy   

A hely közelsége miatt egy kezemen meg se tudom számolni hányszor jártam Abaliget barlangjában. Folytonos iskolai tanulmányi kirándulások, családi utazások, s most, közel egy évtizeddel utolsó utazásom óta, mégis kedvet éreztem újra felfedezni a Mecsek eme híres barlangját.

Rockenbauer Pál, Magyarország újbóli nagy felfedezője is járt itt "És még egymillió lépés" c. sorozatával. S tapasztalatom azt súgja: azóta se változott Abaligeten semmi.

Ezt persze kétféleképpen lehet értelmezni. A barlang ugyanolyan szép, mint akkoriban, viszont a köré kiépült infrastruktúra, a tavak, a kis árusbódék, mind-mind magukon hordozzák a szocreál stílus egyes elemeit. Sajnos a padok több helyen ugyanazok a korhadt fákból vannak, az árusoknál pedig még néhol meg megtalálható olyan játék, mely annak idején még a szüleinknek sem kellett.

A barlang bejárat felett egy tábla jelzi: ez bizony egy cseppkőbarlang. De hogy van az, hogy a barlangban szinte nincsenek is cseppkővek?

Erre a választ a túravezető hölgytől kaptuk meg. Sajnos az ember olyan, hogy amit láthat, azt meg is kell érintenie. Nemcsak korunk butasága, hogy összetapogatunk mindent, amit nem kellene. Mint tudvalevő, ha egy cseppkővet megérint az ember, akkor az bizony évekre megállhat a fejlődésben. Más barbár túrázó pedig nem elégszik meg ennyivel: ő inkább letöri. Tudja az ilyen ember azt, hogy ezzel mit cselekszik? Tudja mennyi év szükséges egy cseppkő kialakulásához? Ha nem tudja, akkor a butasága a ludas; ha tudja, akkor meg a gonoszsága. Döntse el mindenki, ki mit tart rosszabbnak!

A cseppkőbarlang bejárata ugyanolyan mélyen van. Tehát belépés után méterekig lehajtott derékkal érdemes haladni. A baralngban nem lehet eltévedni: csak egy irányba lehet haladni, nincsenek más utak. A páratartalom magas, így kijövet után ne csodálkozzanak, hogy hajszállaik begöndörödnek, esetleg nedves tapintásúuak lesznek.

A barlang utolsó járható szakaszán látható a kis barlangi patak, illetve a nagyterem. Ez az egyetlen része a barlangnak, ahol fellelhető nagyobb méretű cseppkő is. Az épségük tán annak köszönhető, hogy ezt a részt jóval később fedezték fel, illetve sok cseppkő jóval távolabb alakult ki az utvonaltól.

A túravezető bájos, jól felkészült és kommunikatív (legalábbis aki ottjártunkkor körbevezetett minket). Kérésünkre még a barlang világítását is kikapcsoltatta a nagyteremben, hogy átérezzük, milyen ha teljesen sötétben tapogatózunk.
Egyébként a barlang mindig csak azon része van megvilágítva, ahol a csoport éppen jár. Ezért nem tanácsos lemaradni, nehogy bárki egyedül maradjon a sötétban.

A barlangban kis patakocska is folydogál. Az asztmásoknak kiváló helyet biztosít, hiszen odabent tényleg jó levegő van.

Összességében elmondható, hogy nem egy Aggtelek méretű látnivaló: De ha valaki a Mecsekben jár, mindenképpen látogasson el Abaligetre is.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Apoca - 2009.08.04. 08:13

Egyetértek a beszámolóddal. Annyit tennék még hozzá, hogy közvetlenül mellette van egy denevérmúzeum, amelyre szerintem ugyanaz érvényes, mint a barlangra: az országot nem utaznám keresztül a kedvéért, de ha arrafelé jár az ember, érdemes bekukkantani.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
fűszer Fűszerek és illatok útján - kirándulás a Mecsek-Hegyháton
A lelkes utazó kalandvágyát nem hűti a hideg idő, a "zimankó" beálltával is megannyi csodát rejt...
állatkert Titkos és megújuló régiségek, különleges és csodálatos újdonságok - Pécs
Rafa-Gyovai Dániel Amikor az embert turisztikai szakmai kirándulásra hívják Pécsre, akkor...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina