Obsidio Szigetiana 2007

Magyarország Szigetvár

Ott-tartózkodás ideje: 2007. júl. 08.  - 2007. júl. 08. (1 nap)

0 hozzászólás I 2 752 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. szept. 27. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: dzsámi  horvát  magyar  panoptikum  sziget  török  vár  várrom 

Ki ne ismerné a két Zrínyi Miklóst? A várkapitányt, kinek nevéhez a történelem talán leghíresebb kitörése fűzödik? S a portyázó hadvezér, s nem mellékesen irodalmi génusszal is megáldott utódot? Szigetvár neve összefonódott e két alakkal, azzal a várossal, melynek jelene gyötrelmes, múltja viszont dicsőséges.

A város elhanyagolt, akárcsak a vár. Rossznyelvek szerint a vár épp rekonstrukció alatt áll, bár ebből semmit sem lát a látogató. Láthatja hogy szépen elkerített részek vannak itt-ott, láthatja a gaztengert, hogy sok gyík mászkál a lába előtt, láthat omlásveszélyt jelző táblát, de rekonstrukciós munkának nyoma nincsen. E vár utolsó ottjártam óta csak rosszabb állapotba került, a belépőjegy ára viszont növekedett.
Ennél sokkal több látnivalóval bíró váraknál nem kérnek ennyi pénzt a belépőre, de ha netalántán a kifizetett pénzt visszaforgatják, akkor nem látom kárát a belépőért.

E téglavárra ráférne egy alapos restaurálás. Szegény Zrinyi nem láthatta (mivel az ő harca idején itt még nem ez a vár, hanem földvár állott), utódaink meg talán már nem láthatják. Csoda, hogy a téglákat nem kezdték el széthordani. A Szulejmán szultán dzsámiból szinte semmi sem látszik. Helyette berendeztek egy sarokba egy sátornyi méretű panoptikumot.

A város mellett fekszik az un. Török-Magyar Barátság Parkja. Ez egy kis méretű elkerített park, melyben a horvát Nikola ©ubić Zrinski (Zrínyi Miklós) és a török Süleyman (Szulejmán) faragott dombormű szobrai, illetve a szultán egy jelképes sírja. Ez a park ingyenes, s szépen kialakított. Mindkét szobor Metin Yurdanur, török szobrászművész alkotása.

Irásomnak nem célja, hogy lehúzza Szigetvár várost és annak büszkeségét, egyszerűen az én szemeim ezt látták. Ha valaki jobb állapotokat tapasztalt, kérem írja meg véleményét!
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo