Ávila vára és óvárosa

Spanyolország Avila

Ott-tartózkodás ideje: 2007. szept. 01.  - 2007. szept. 01. (1 nap)

0 hozzászólás I 9 488 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. márc. 24. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar tizma Beszámolója

Cimkék: Ávila  Kasztília  kődisznó  Leon  óváros  román  Spanyolország  vár  világörökség 

Észak spanyolországi körutunk után Salamancából tartottunk Toledóba, - de hogy Avilát is megnézhessük, tettünk egy kis kitérőt (az N501-es úton) és így pár órát barangoltunk a Világörökség részét képező hangulatos óvárosban. A város Kasztília – Leon autonóm közösségben, Avila provinciában található, Spanyolország középső-nyugati részén, nem messze Madridtól.
Észak-nyugati irányból érkeztünk, a várost távolról övező domboldalakon ereszkedett le az út. Nagyon szép kilátás nyílt Ávilára, már a távolból látni lehetett a középkori falakat - de túl nagy volt a forgalom és legnagyobb bánatomra sehol nem lehetett megállni egy fotóra.
A várban középkori fesztivál zajlott, ezért nagy volt a tömeg. A várfal mellett, egy több szintes parkolóházban szeréncsére még találtunk helyet, de mire feljöttünk, addigra meg is telt.

Avila is felkészült az idegenforgalom kezelésére, - mint a legtöbb spanyol nagyváros. A történelmi városmag vagy a belváros többnyire csak gyalogosan közelíthető meg, de biztos, hogy több parkolót vagy mélygarázst lehet a közelben találni. A tilos parkolókkal nem nagyon vacakolnak, gyorsan megjelenik a „Local policia”, és jön a kerékbilincs, elvontatás és az igen súlyos bírság. Aki nem tud vagy nem akar a helyszínen fizetni, indításképp lefoglalhatják az autóját... Útjelző és információs táblákban nincs hiány, szinte mindenütt van ingyenes térkép és több nyelvű tájékoztató kiadvány. Szinte minden településnek van saját honlapja, a nagyobb városoknak külön turisztikai honlapja is. A szállodákban a szokásos szóróanyagokon kívül több vaskos és színes album található (szobánként) teljeskörű információval a városról ill. a tartományról.

A parkolóházból a Szent Teréz térre sétáltunk ki és belülről is megnéztük a a késő román stílusban épült Szent Péter székesegyházat. (a nagy „misztikus”, - Szent Teréz 1515-ben Avilában született egy kereskedő családban, már hat évesen megszökött otthonról testvérével, hogy vértanú halált haljon a muszlimok kezébe kerülve. A nagybátyja viszont pár km.-re a várostól utolérte és meghiúsította szándékukat. Ezen a helyen egy szép kis kápolna áll, - jó kilátással a városra.) A tér másik oldalán a Don Geronimo utcán és a várkapun keresztül besétáltunk a falakon belülre.
A várost 1085-ben foglalták vissza a móroktól, román stílusú falait 1090 körül kezdték építeni.A 88 bástyával megerősített fal körbeveszi az óvárost, a mai napig jó karbantartott, eredeti állapotban van. Tovább sétáltunk a San Salavador Katedrális előtti térre. A Katedrális fóhajójának végén található szentély beépült a várfalba, a tetőzet pedig valamivel túlnyúlik a falak magasságán. Sajnos a szűk tér miatt nem lehet igazán érzékelni az épület méreteit, a téren levő rostonsütés jobban felkeltette a figyelmemet:-)
A óváros utca szerkezete viszonylag „szabályos négyzetrács hálózatú”, könnyű a tájékozódás, - főképp mivel az utcák is viszonylag szélesek és beláthatóak. A város fénykora a XV-XVI. századra esik, az épületek nagy része ekkor épült.
Javában zajlott a középkori fesztivál. Volt utcaszínház, marokkói süteményárus, lovagok, hastáncosnők, íjász és lovasbemutató...Megnéztük még a Karmeliták kolostorát (ezt a rendet reformálta meg Szt. Teréz), jópár nemesi kúriát majd elvesztünk az utcai forgatagban.:-)

Nagy nehezen kiaraszoltunk a tömegből, majd a viszonylag drága belépőt leperkálva felkapaszkodtunk a kapu melletti falakra, megcsodálni a kilátást. A kapuban pont madár-röptetés zajlott, amelynek főszereplője a kapu fölötti oromzatra szállt fel és tartott egy kis pihenőt. A falak tövében itt is megtaláltam a „kedvencemet” – egy kődisznót. Ezek a kőbe faragott jószágok nagyon sok helyen fellelhetőek kb. spanyol-portugál határ mentén, annak északi és középső részén.. Van amelyik 2-3000, van amelyik csak 1500-1600 éves, nem igazán sikerült behatárolni, hogy milyen célokat szolgálhattak...

http://www.avilaturismo.com
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina