Károlyi kastély, avagy a Hegyköz egyik elfelejtett kincse

Magyarország Füzérradvány

Ott-tartózkodás ideje: 2004. okt. 12.  - 2007. okt. 05. (1088 nap)

0 hozzászólás I 4 908 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. okt. 10. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Csocsa Beszámolója
Egy Alföldről érkező utazónak, túrázónak mindig nagy élmény Sátoraljaújhely után (néhány száz méterre a szlovák határtól) balra fordulni Széphalom irányába, már pár perc után elvarázsolja az embert a Zemplén hegyek-völgyek, dombok között meghúzódó páratlan természeti értéke a Hegyköz. Így voltam ezzel én is, amikor 2004 őszén stoppal megérkeztem a hegyköz szívébe Füzérradványba. Maga a falú egy tipikus valamikori uradalom mellé épült település ma pár száz (450-500 fő) lakossal. A környező településeken sokat hallottam a Füzérradványi Ifjúsági Táborról és a mellette lévő Károlyi kastélyról, illetve annak parkjáról, s mivel belföldi szállások internetes megjelenítésével foglalkoztam (illetve foglalkozom ma is) gondoltam megnézem. Így kerültem én és velem együtt barátaim Radványba, azóta ugyanis mi üzemeltettjük (üzemeltettük) az ifjúsági tábort (FITE).
Mint itt tartózkodásom dátumából kiderült, már több éve hetente megfordulok Radványban, így talán bizton állíthatom, hogy a Károlyi kastélyt Magyarországon nem a rangjának megfelelően kezelik (Magyarország második legnagyobb kastélya).
Néhány történelmi szó a kastélyról:
A mai kastély XVI. századi elődjét Réthey Péter építette a XVI. század végén. Füzérradvány neve ekkor még Radvány volt.
1686-ban I. Lipót báró Károlyi Lászlónak ajándékozta a kastély kiváltságaival együtt.
1881-ben a kastély grófi rangra emelkedett, a Károlyi család László nevű örökösére szállt, aki a kastély építését befejezte.

A valamikor vadaspark létesítése, mely a későbbi alakítások során angolpark stílusjegyet kapott, a Károlyiak nevéhez fűződik. A Károlyi Kastélyt a család felkérésére 1850-ben Ybl Miklós tervezte, mai romantikus-eklektikus stílusát ekkor nyerte el.
A kastélypark 140 hektár kiterjedésű területe országos jelentőségű természetvédelmi terület. A hozzávezető utat 130 éves erdei és feketefenyőből álló fasor szegélyezi.

A kastély ma a Műemlékek Állami Gondnoksága kezelésében van. Felújítását folyamatosan végzi..

És itt kezdődik akkor a címben említett "elfelejtett kincs" dolog, ugyanis az itt eltöltött több, mint három év alatt én ugyanis semmilyen felújítást nem láttam, a kastély parkját az ott dolgozók aránylag szépen rendben tartják (bár hol van ez a Betléri kastélyhoz és annak parkjához).A Műemlékek Állami Gondnokságának vezetésének "felújítási mámora" kimerült abban, hogy a kastélyhoz tartozó úgynevezett "Pavilon" házakból saját itt tartózkodási célra felújítsanak néhányat.
Mivel az ifjúsági táborból a gyerekek mindig elmennek a kastélyt megnézni, és nagyokat számháborúznak a parkban, én és kollégáim számtalan ötlettel bombáztuk a Műemlékek Állami Gondnoksága illetékesét, de igazán ezek süket fülekre találtak mindig. Amikor pedig Betlérről haza érkezve megemlítettem, hogy milyennek kellene lenni a Károlyi kastélynak, illetve a tárlatoknak akkor komolyan megsértődtek.
Az évek alatt, akiket elhoztam Radványba, rokonok, barátok, üzleti partnerek mindenki csodálattal beszélt a kastélyról és annak parkjáról, de elmarasztalóan azokról, akik üzemeltetik, működtetik.
Én azonban mégis azt kérem azoktól, akik még nem voltak Füzérradványban jöjjenek el, nézzék meg a kastélyban folyó "felújításokat" a saját szemükkel.
A valamikori elit szálloda (A kastélyban elit szálló működött az 1930-as évek végétől az államosításig.) ahol több régi magyar filmet is forgattak,(pl.: A tizedes és a többiek..)sajnos csak árnyéka a nem is olyan régi dicső múltnak.
Aki pedig volt már a kastélyban az írja le azt, amit tapasztalt, hátha egyszer végre nyitott kapukat döngethetünk majd..
Értékeld az élménybeszámolót!
3 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
tokaj Bor-kő túrák Észak-Magyarországon
A hűvösebb idővel se maradjatok otthon, ilyenkor is sok lehetőség vár benneteket a szabadban....
hotel Új hotel nyílt Hollókőn
A régió turizmusa szempontjából mindig jó hír, ha minőségi hotel nyitja meg kapuit. Külön öröm,...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina