Időutazás a kantoni Samian-szigeten

Kína Kantoni-Samian sziget

Ott-tartózkodás ideje: 2007. okt. 12.  - 2007. okt. 14. (2 nap)

0 hozzászólás I 1 552 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. okt. 15. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kinaisarkanykacsa Beszámolója
A forgalmas külkereskedelmi központként ismert dél-kínai Kanton (Guangzhou) városának igazi gyöngyszeme az időutazásra csalogató, varázslatos hangulatú Samian (Shamian)-sziget.

A Gyöngy-folyó mellékágai közé ékelt, mindössze egyharmad négyzetkilométernyi területű, valójában mesterségesen feltöltött homokzátony a külföldi gyarmatosítók ellen folytatott ópiumháborúkat követően, a Csing-dinasztia idején, 1859-ben lett konceszsziós terület. A szigeten főként angol és francia kereskedelmi társaságok rendezkedtek be, bankokat, teniszpályákat, jachtklubokat létesítettek, szabályos külföldi enklávét kialakítva, ahová kínai polgárok egészen 1949-ig nem léphettek be.

Ma a többnyire jó állapotban fennmaradt európai stílusú épületek, a korábbi rendeltetésüket jelző táblákkal együtt emlékeztetnek a város félgyarmati múltjára. Ezekben az épületekben ma is működnek külföldi képviseletek, a legtöbb azonban szálloda, étterem, üzlet vagy iroda, esetleg lakóház. A Samian-sziget jellegzetességei az egykori külföldi lakosokat ábrázoló bronzszobrok, amelyek a koncessziós időszak múltba veszett hétköznapjait, kereskedőket, kisgyerekeket, hosszú ruhás európai hölgyeket ábrázolnak. Az utóbbi években elhelyezett bronzfigurákat, például a kínai kisgyereket örökbe fogadó nyugati pár szobrát már egyértelműen a modern Kanton tipikus vonásai ihlették.

A dús növényzettel, virágokkal és bananfákkal szegélyezett utak többsége kellemes sétálóutca, az autók kevés helyre hajthatnak be szabadon, azt is csak korlátozott sebességgel. A szigetet kelet-nyugat irányban átszelő parkos sétányon található katolikus templomot a mai kínai párok szívesen választják nyugati stílusú esküvői fénykép hátteréül.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina