Kina tortenelme, ahogy azt Ok tanitjak

Kína

Ott-tartózkodás ideje: 2000. jan. 01.  (1 nap)

2 hozzászólás I 3 794 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. okt. 16. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Labala Beszámolója

Cimkék: Kína  történelem 

Kínának 3 ezer eves tortenelme van, amiket császárok és dinasztiáik uraltak. 1200 folyamán Kinát lerohanták a mongolok. Mongóliából a Kublai Khan iranyitotta, a korszakot a Yuan Dynastyként ismerték. A mongolok voltak azok az első külföldi támadók, akik több éven keresztül uralták Kinát. Az 1300-as évek közepéig a Yuan dinasztiát felváltotta a Ming dinasztia. Azután az 1600-as évek közepén, Mandzsuriában a csapatok megdöntötték a Ming dinasztiát, hogy megalapítsák a Qing dinasztiát.

Az 1900-as évek elején az ország kilépett a dinasztiaszabály érvényéből, hogy létre hozza Kínában a Népi Kormányt. Az 1930-as években létrejött Kinában egy kommunista kormány irányítása alatt.

A rejtély az ország különböző helyi nyelveit és dialektusait legyőzte egy közös írott nyelv bemutatása.

Az első ópium háború

Az első Opium háború 1840-ben felrobbant kint, amikor Britannia kitartott a Kína területeivel való törvénytelen ópiumkereskedelemért míg a Kína tiltotta ezt a kábítószert. Kína az Egyesült Államokkal, Britanniával a háborút elvesztette, Britanniával és másik nyugati hatalmakkal különleges kereskedelmi kiváltságokat nyert az ország fölött. Egy gazdag történelemmel, ami több mint 3500.évbe nyúlik vissza, Kína a világ legöregebb civilizációi közül az egyik. Amely teruleten még mindig létezik. A bürokratikus hatóságnak egy nagyon kifejlesztett rendszere, ami előrevitte a változó dinasztiák és alapvető doktrínák, egy jobb helybe tette ezt a provinciális civilizációt.

Nanking megállapodása alatt, 1842-ben Hong Kong-ot átadták Britanniának és amikor az Opium haboruk végül odáig fajultak, hogy a 1898-as évvégen, Britanniában, amit az új területek 99 éves haszonbérletéről hoztak, alaposan megnagyítja a Hong Kong régióit.

A hatalmas kinai Népköztársaság

A Kinai Népköztársaságot 1949. október 1-jén alapították Pekingben. Egy új politikai és gazdasági azonnali rezsim volt, a szovjet társadalom mintájául épített.

1950-es a kormányzati indítás egy óriási gazdasági és társadalmi kárpótláson. Lépéseket tettek a józanság inflációjához miközben megjavították a gazdaságot és újjáépítették a háború által sérült gyárüzemeket és régiókat. Az eljárásban a kormány szerzett egy óriási támogatást a népétől.

Kommunista társadalom, akit elindítottak miközben remegett.

Az 1960-as évek elején Liu Shaoqi álam elnök és a pártfőtitkára, Deng Xiaoping, valószerű gazdaságpolitikákat vettek át és fordították az uralkodásukra őket, amik összecsaptak Mao látásával. Elégedetlenné tette az új fejlesztésekkel, Mao elindított egy hatalmas politikai támadást Liu, Deng és az 1966-os másik pragmatisták ellen. Az új mozgás, nagy proletár kulturális forradalom, az volt célba véve, hogy uralkodó vezetők ellen gyujtották az ellenzéket.

A Pekingi állampolgárok vezettek egy előre meg nem fontolt demonstrációt a Tiananmen téren. A demonstrációt erőszakosan elnyomták a parancsnokok. Denget elítélték a rendetlenségért és kidobták minden hivatalos pozícióból, bár megtartotta a párttagságát. Zhou Ziyang-ban van memória erős politikai rezonanciával Deng alátámasztására.

Az ország bekerült a nagy politikai és társadalmi forradalom erős szorításába, ami majdnem egy évtizeden keresztül tartott.

Az 1980-as gazdaság fejlesztések

1980-ban a reformpárti Sichuan-i Zhao Ziyang pártfőnök. Pártfőtitkárként átvette a hatalmat az ország fölött. A reformpolitikák különösen városi munkásoknak és farmereknek az életszínvonalat hozták nagy javulásoknak. Az irodalom és a művészetek virágoztak és a kínai értelmiségiek másik országokban alapítottak meg kiterjedt kapcsolataikat tudósokkal. Ugyanakkor mindazonáltal politikai nézeteltérés és a társadalmi problémák is, mint például az infláció, a városi migráció és prostitúció felszínre kerültek.

A kínai diákok tiltakoznak

1989-ben nőtt a gazdasági nehézség, amit okozott magas infláció, diákok által állította be az alapot egy nagyarányú tiltakozómozgás számára értelmiségiek és egy lázadó városi lakosság másik részei. Az egyetemi diákok és más állampolgárok Pekingben sátoroztak a Tiananmen térnél azok ellen irányuló tiltakozásra, akik reformot lassítottak. A tiltakozások szintén átterjedtek arra, hogy sok másik város olyan lehessen mint Shanghai és Guangzhou.

Hadi jogot jelentettek ki 1989. május 20-án, katonai egységeket vetettek be Pekingben. Tüntetőket nyomtak el brutálisan, a legtöbb megfigyelő azt áldozatoknak véli, amiket a százas években megszámoztak.

Az egész világ rémületét fejezett ki a tüntetők brutális elnyomásáért, a központi kormány ellenzéket küszöbölt ki, amit őrizetben tartottak, nagy számú tiltakozás és ösztönözés szükséges a politika újra oktatásért, de nem csak diákoknak, pártkádernek és kormányzati hivatalnokoknak is.

Kínai szabály új világban

Deng halála után 1997-ben Jiang Zemin elnök és más tagok vették át a hatalmat a kormány mindennapi funkcióinak az irányítása fölött lassan. Ez a harmadik nemzedék vezetés, amit Jiang elnökkel együttesen kormányoztak a központnál. 2003-ban Hu Jintao az elnökként felváltotta Jianget. .

Kommunista Kína progresszív módon elér a külső világig. Az államiparágak módosításait ismerték fel legmagasabb preferenciaként a haszontalan állami tulajdonban levő törekvés kormánya és végül hatalmas skálaprivatizációjaként létrejönnek.
Labala kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
renato - 2008.07.29. 13:18

Szép kis történelem.

tizma - 2007.10.16. 14:43

Ez tajvani-kínai történelemi nézőpont?


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina