Roma o morte

Olaszország Róma

Ott-tartózkodás ideje: 2007. ápr. 24.  - 2007. ápr. 30. (6 nap)

1 hozzászólás I 4 046 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. okt. 16. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar DonAlberto Beszámolója

Cimkék: ASRoma  Lido  Ostia  Róma 

Rómát látni, vagy ... Szerencsére láttuk, és nem kellett csoportos öngyilkosságot elkövetnünk.
Szóval ez év áprilisában voltunk kinn barátaimmal, saját szervezésben az olasz fővárosban; erről írnék néhány gondolatot, amire a későbbiekben érdemes lenne odafigyelni, ill. egy-két érdekességről is írok, ami általában az útikönyvekből kimarad.
A repjegyeket már január közepén megvettük,az EurópaiÉg-gel mentünk, mindez 35 e-be került oda-vissza, illetékekkel együtt. A szállást is itthon foglaltuk le, az Adema Bed and Breakfastben, az Edoardo Ferravillai lakásrészt, amely a Battistini (az A metróvonal végállomása) megállótól 5 perc gyalogútra található.
A repülő a Fiumicino reptéren tesz ki, ahonnan a városba legolcsóbban a Metropolitan Trainnel lehetne eljutni, mi azonban, mivel nem ismertük a lehetőségeket, és a szálláshelyet sem, taxival mentünk (Busshuttle), ami házhoz is szállított bennünket.
Ami az egyik legfontosabb : az általunk vitt térképek alapján elég nehézkesen tájékozódtunk, valamint a kitáblázás sem túl magas színvonalú Rómában, ezért egy friss, és részletes térkép beszerzése mindenképpen ajánlott.
A szállásunk árában a reggeli benne volt, ami magyar embernek nem túl bőséges, azonban a közeli supermercatókban jutányos áron meg tudtunk mindent vásárolni , amire szükségünk volt. A városban sok helyen lehet 5-15 euró közötti árért egyszerűbb menüt enni, ami tartalmaz egy pastát (ravioli, canelloni,pizza, stb.), egy adag salátát, amit ők előételként fogyasztanak, valamint egy üdítőt.
Mivel mi hosszabb időre érkeztünk, az utazást bérletvásárlással tettük egyszerűbbé : CIS típusú, hetes bérletet vettünk, ami 16 euróba került, és korlátlan utazásra jogosít (ez olyan BKV-s szöveg volt :)
A látnivalók közül nem írom le a mindenki által ismerteket, azonban a Colosseumot, Forum Romanumot és a Palatinust kiemelném, amelyek mindannyiónkat lenyűgöztek hatalmasságukkal, és páratlan stílusukkal. Bármilyen közhelyesen is hangzik, tényleg beleborzongtunk abba, hol is vagyunk, és ezek az épületek milyen jelentős szerepet is töltöttek be a történelemben, és nem néhány éve, hanem 2000-2500 évvel ezelőtt.
Az elindulás előtt körülnéztünk kedvezményekről : van az ún. metrobuscard, a RomaPass és a Roma Archeologia Card. Ezek bizonyos számú napra, és bizonyos múzeumokra, látnivalókra szólnak. Mi az utóbbit vettük, amivel a főbb látványosságok végiglátogathatók. Ehhez a Colosseumnál jutottunk hozzá, ahol iszonyatosan hosszú sor kígyózott, viszont annyira gyorsak voltak a jegyárusok, hogy negyed óra alatt benn is voltunk.
Erről jut még eszembe, hogy az egyik legjobb tanács a Rómát felkeresőknek a lehető legkényelmesebb cipő magunkkal vitele, mert iszonyatos mennyiséget gyalogoltunk ! Ezenkívül az árusokra érdemes odafigyelni,mert félelmetesen gyorsan tudnak alkalmazkodni a piaci viszonyokhoz, amint elkezd cseperegni az eső, már veszik elő az extrém színű, eléggé drága ernyőiket; az eső azonban mindig rövid idő alatt elállt, és nem is esett annyira. Alkudni mindig és mindenhol érdemes !
A látnivalók közül érdemes megnézni Diocletianus fürdőit, amiről a Termini pályaudvar is kapta a nevét, valamint Caracalla fürdőit, ahol a többiekhez képest iszonyatosan kevesen voltak, pedig a Colosseumhoz hasonlítható monumentális épületegyüttes. Ez utóbbi fürdő a B vonal Circo Massimo megállójához van legközelebb. A belvárosban egymás hegyén-hátán sorakoznak a látnivalók, ezek közül a Pantheon fenségességét, és a Piazza Navona nyüzsgését emelném ki pozitívumként, viszont a Trevi kút körüli őrület és a csöpörgő eső hamar elvette a kedvünket a nézelődéstől. Tovább mentünk az Area Sacra del Argentinához, amely közben láttuk Bernini elefántos egyiptomi obeliszkjét is. Az argentin színházi rész pedig Rossiniről, és állítólag Julius Caesar meggyilkolásáról híres, valamint arról, hogy ez az elkerített terület a macskák búvóhelye :)
A Capitoliumon látható a híres múzeumok mellett Marcus Aurelius bronz lovasszobra, valamint a nevzetes anyafarkas is, mely azonban csak kb. 80-85 centiméteres.
Megkerestük a spanyol lépcsőt is, amely, ha lehet, még a Trevi kútnál is forgalmasabb volt, valamint itt találhatók a gazdag vásárlók kedvenc üzletei is (Gucci, Bulgari,Dior stb.)
Majdnem egy napot szenteltünk Vatikánnak, ahol a múzeumot is érdemes meglátogatni, és a székesegyház kincstárát is, valamint a bevállalósak (mint mi is) gyalog felmehetnek a kupolába, és gyönyörködhetnek a kilátásban. Innen még átsétálhatunk az Angyalvárhoz, amely Hadrianus nyughelye volt, ma pedig ezen a területen van az egy négyzetméterre eső legnagyobb számú árus, még ma is sajnálom, hogy nem vettem meg azt a "bőr" Prada táskát 15 euróért ;) Átsétáltunk még Augustus mauzóleumához, ahol szintén nem tolongtak, valamint este is körbenéztünk a városban : ez azonban nem volt akkora élmény, mint amire számítottunk, a Colosseum és a Szent Péter tér kivilágítása mellett a többi nevezetesség (legalábbis ezeken a napokon) nem öltözött fénydíszbe.
Egyik nap kimentünk a Piramishoz is (B metró - Fermata Piramide), valamint itt meglátogattunk egy múzeumot, ahol naponta max. 5-en járnak, ingyenes, és a vezető szívélyesen mutatta be nekünk Róma kikötőjéről a látnivalókat. Innen a helyi érdekeltségű vasúttal kimentünk Ostia Anticára, amely szintén egy nagyszabású épületegyüttes, sőt, valamikor egy város volt (Róma kikötője) házakkal, fürdőkkel, fórummal és színházzal. Innen szintén a HÉV-vel leutaztunk a Lidóra is, és megmártottuk kezünket a Mare Nostrum Tirrén-tengerében.
Visszatérve Rómához : érdemes megnézni a Villa Borgheset is, amely a város legnagyobb parkja, rengeteg színvonalas múzeum, kiállítás, és híres szobor található (Gogol, Goethe, stb.), kedvünkre üldögélhettünk, gyalogolhattunk (ami az ötödik nap után már kicsit nehezebben ment) és nézelődhettünk itt, valamint ráláttunk a szintén gyönyörű Piazza Popolóra is.
Gyönyőrű, de talán kevésbé ismert célpont a Palazzo Quirinale, a köztársasági elnöki rezidencia, valamint a Palazzo Altemps, ahol egy nagyon érdekes időszaki kiállítást is láthattunk Italo Gismondiról, az ókori emlékek feltárásának egyik vezető régészéről.
Mivel a sportot is szeretjük, ezért a Roma-Lazio derbire is kilátogattunk, ami hatlmas élmény volt, a Stadio Olimpicóval, az olimpiai parkkal, valamint Il Capitanóval, Tottival, akit istenként tisztelnek Róma AS szurkolói (és ők vannak többségben).
Hazafelé már a Metropolitan trainnel mentünk ki a légikikötőhöz, és szinte gond nélkül haza is értünk volna, ha a vámosok nem szúrják ki barátunk 2 kilós anyafarkas szobrát (végül is meggyőztük a tisztet, hogy ajándékba lesz), valamint ha szintén őt sikerül beazonosítania a vámos hölgynek, akit többször biztosítanunk kellett arról, hogy együtt vagyunk :( A gépre való feljutásnál a megszokott lazasággal találkoztunk, náluk a 15-20 perc az nem késés, ill. a sziesztát minden esetben betartják, kora délután ezalatt még az étteremben sem szolgálnak ki !
Végülis minden szerencsésen alakult, rengeteg felejthetetlen, és sokáig mesélhető élménnyel gazdagodtunk, és a költségek sem kúsztak az égig, a rengeteg ajándékkal együtt is közel 150 e Ft-ból kijöttünk.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Persepolis - 2008.11.16. 19:31

Nagyon tetszett a beszámolód. Mi is most voltunk Rómában egy hetet, és mi is a Battistini mellett laktunk, csak mi nővéreknél szálltunk meg. A kényelmes sportcipős ajánlatodat sajna nem olvastam előtte, bár úgy gondoltam, hogy elég kényelmes lesz a bakancsom, de az 5. nap után már olyan fájdalmaim voltak, mintha csonthártyagyulladásom lenne. Nem baj, kitartottunk. Nekünk viszont az állandó esőzésekkel gyűlt meg a bajunk, első este olyan felhőszakadás volt, hogy a Battistinin bokáig érő, hömpölygő tó alakult ki, és most nem túlzok. Majd feltöltöm a videót róla, ha lesz egy kis időm. A Roma meccs miatt irigyellek, de nekünk ez most nem is nagyon fért volna bele. Én viszont Tivolit ajánlom mindenkinek, itt Hadrianus csodás parkját (villa), a Villa d'Estét és a Villa Gregorianát lehet megtekinteni, ha az ember egy kellemes vidéki kikapcsolódásra vágyik. Hosszabban majd a beszámolóban írnék ezekről. A Villa Borghesét és Ostia Anticát nagyon sajnálom, h kimaradt, de sajnos csak 24 órából állt nekünk is egy nap. Viszont gyönyörű, és ami igazán fontos, turistáktól mentes hely a Via Appia Antica, amit szintén érdemes megtekinteni, itt van Cecilia Metella síremléke, a Maxentius villa, a katakombák, és a kedves kis Quo Vadis templom is. Az esernyőárúsok pedig már komolyan az agyunkra mentek! :)


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina