Túra a Páring hegységben

Románia

Ott-tartózkodás ideje: 2007. okt. 01.  - 2007. okt. 07. (6 nap)

1 hozzászólás I 6 355 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. okt. 17. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar mahakam Beszámolója

Cimkék: a  Hegyek  Kárpátokban 

Az elmúlt hetekben jártunk a Kárpátok egy déli szegletében. A Páring nevű hegység 2300-2400m-s magasságú ormain. Déli kitettsége lehetővé teszi, hogy ilyenkor Októberben is kellemes túrákat lehessen még szervezni. Iskolakezdés után (Szeptember) hétköznap már elenyésző a turisták száma. Kellemes 4 napos gerinctúrát tettünk Jiet nevű kis településről indulva. A közeli nagyváros a Jiul (Zsil) folyó völgyében fekvő Petrozsény. Innen kapaszkodtunk föl a 7A jelzésű úton Jiet településig gépkocsinkkal és kerestünk egy barátságosnak tűnő, kedves házaspár tulajdonában lévő parasztházat. Megkértük a tulajdonosokat, engedjék meg, hogy autónkat a portájukon hagyjuk, míg mi a közeli hegyeket járjuk.
Így hát hátizsákkal benne sátorral, hálózsákkal és 5 napi élelmiszerrel indultunk neki a hegynek. A közelben néhány sípályával és felvonóval felszerelt síközpont van, mely ilyenkor még természetesen nem üzemel, kivéve néhány vendéglátóhelyet. A síközponton keresztül közelítettük meg a magasabban fekvő gerinc vonulatát. Így 2000m fölötti magasságban, ragyogó napsütésben róttuk a havasi legelőket a kisebb-nagyobb sziklaszirtek között. Ezek a néha lankás, néha meredek jelzett útvonalak csodálatosan békés füves tájat szelnek át, lenyűgöző panorámát nyújtanak a közeli völgyekre. A völgyekbe leereszkedve egy csodaországban találja magát az ember. Tengerszemek között barangolhatunk a patakokkal átszőtt összefüggő törpefenyves labirintusában. Puha pázsittal fedett csodálatos tisztásokon pihenhetünk meg a sekély vizű jéghideg tavacskák partján, gyönyörködve a közeli hegykoszorúk képét visszatükröző kristálytiszta víztükörben. A turistakalauz szerint a gerincen nehéz vizet, találni, ami részben igaz is, de kb. 100m-re gerinc alatt sok patak, csörgedezik mely friss ivóvízzel, láthatja el a túrázót. Valószínűleg ez az év szárazabb időszakában változó lehet. Aki járt már számos hegyvonulatán a kárpátoknak Romániában, az némi hasonlóságot fedezhet fel a Páring és a Radnai havasok atmoszférája között. Az éjszakát a hegyen töltöttük, és a levegő kb. 5 fokra hűlt le a leghidegebb éjszakán, de volt olyan éjszaka, mikor kimondottan jó időnk volt. A túra végén leereszkedve a Cabana Groapa Seacá nevű fogadóban töltöttük az utolsó éjszakát, szerencsénkre, mert közben az idő megváltozott és éjszaka esett. Ezt a fogadót minden puritánsága ellenére ajánlom mindenkinek. A tulajdonos egy nagyon intelligens, barátságos és segítőkész ember. Évek alatt folyamatosan építette, bővítette a fogadót. Jelenleg is folytatódik az épületek csinosítása, többek között néhány helyi magyar ajkú Székely mesterember közreműködésével. Vezetékes víz és villany nincs, de a körülményekhez képest generátorral és helyi vízellátással az alap komfortszintet megteremtették.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Koga - 2007.10.18. 13:39

Nagyon tetszett az élménybeszámoló. Most először hallottam erről a vidékről (szegény Petrozsényről is már réges régóta nem hallottam).A képek lenyügözőek. Ha van még hasonló élményed, s fényképeid, örülnék ha láthatnám és olvashatnám őket.^^


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina