Braunau – A szégyellt szülőház

Ausztria Braunau

Ott-tartózkodás ideje: 2007. okt. 17.  - 2007. okt. 17. (1 nap)

1 hozzászólás I 11 510 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. okt. 18. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar daci Beszámolója
A felső-ausztriai Braunau am Inn, ahogy a neve is mutatja, az Inn folyó partján fekszik, Bajorországtól csupán egy kőhíd választja el. Bő tizenhatezres lakosságával teljesen átlagos osztrák kisváros, hangulatos főtere, illetve gyönyörűen karban tartott épületei túl sok különlegességet önmagában nem rejtenének, Ausztriában tucatjával lehet hasonlót, vagy akár szebbet, jobbat, találni.

Szándékosan nem írtam le a címben, hogy ki is született is, mi is ez a szülőház, amit inkább elcserélnének bármire, s miről ismert a városka, ugyanis nem akartam hatásvadász beszámolót írni. Van egy olyan történelmi vonatkozása a településnek, ami az ott élőknek inkább járulékos nyűg, az arra járók meg, bevallva - bevallatlanul gyakorlatilag mégis, csak emiatt lassítanak le és állnak meg egy fél órás nézelődésre.

A konkrét ok: 1889 április 20-án itt született Adolf Hitler. Pont. A XX. Század vitathatatlanul is egyik legismertebb, a múlt század történelmére legnagyobb hatással levő alakjáról van szó, nem szeretnék sem pro és sem kontra belemerülni, ismeri mindenki, tudja mit tett, s hányan látták kárát közvetve, vagy közvetlenül. Ugyan csak ötéves koráig élt Hitler Braunauban, az egykori szülőház ma is áll, s a város központjában jelenleg, mint közkönyvtár működik.

Bár sem a városban, sem az utcában nem jelzi nyíl, vagy tábla, hogy hol van, a környékbeliek elmondása szerint mégis nagyban dívik a „katasztrófa turizmus”. Odaérkezésünkkor csak annyit tudtunk, hogy az Inn felől elindulva a főtéren, átérve a torony alatt, valahol balra. Ez így elég bő, szóval fel kellett venni a pókeracot és kérdezgetni az utcán, hogy elnézést, melyik a Hitler ház. Vonakodva bár, de azért segítőkészek voltak a járókelők, nyilván párszor már megkérdezték tőlük ezt…

Este értünk oda, a képek kicsit sötétek, bár a lényeg látszik így is. Ugyan azt írtam, hogy semmi jelzés nem utal a korábbi lakókra, egy kő emléktábla mégis kint áll a járdán. A diszkrét gránit tömb a mauthauseni koncentrációs táborból származik, rajta pár soros, súlyos mondatok.

„Für Frieden, Freiheit und Demokratie. Nie wieder Faschismus. Millionen Tote mahnen“

Avagy:
„A békéért, szabadságér, demokráciáért. Soha többé fasizmust. Halottak milliói emlékeztetnek“

Az emlékkövet 1989-ben, az akkori polgármester állítatta, a második vh mementójaként.
Igazándiból Braunauba csak a városkáért elutazni nem érdemes, annyira nem kimagasló jelentőségű az osztrák idegenforgalmon belül, de, ha arra jár az ember, feltétlenül érdemes időt szakítani rá.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
7 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Koga - 2007.11.09. 14:11

Ismételten nagyon tetszik az élménybeszámolód. Érdekesek, informatívak. (S bevallom, még erről sem hallottam még)


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina