Egy régi kínai ünnepi szokás

Kína

Ott-tartózkodás ideje: 2007. jan. 29.  - 2007. jan. 30. (1 nap)

0 hozzászólás I 6 323 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. okt. 21. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kinaisarkanykacsa Beszámolója
Idén január 29-ére esik a kínai hagyományos tavaszünnep, azaz a Holdújév. Ebből az alkalomból az ország legtöbb vidékén az emberek minden bizonnyal a Jiaozi elnevezésű barátfülét fogyasztják. Ez a kínai nép egyik szokása.
A Jiaozi (barátfüle) egy apróra darált hússal és zöldséggel töltött, főtt tésztaétel. A hagyomány szerint ez a gömbölyű barátfüle a család összetartozását és gazdagságát szimbolizálja, ezért az emberek kivétel nélkül esznek ilyen tésztát függetlenül a gazdagon és változatosan terített asztaltól. A barátfüle három fajtáját különböztetjük meg: az apróra darált hússal töltött, az apróra darált zöldséggel töltött és az e két anyag keverékével töltött barátfülét.
Ennek az ételnek a készítése több műveletből áll. Az első munkafolyamat a töltelék elkészítése: a húsokat, a zöldségeket az ízesítőkkel és fűszerekkel együtt darálják meg. A darálás hangjának jelentése van, ezért az emberek azt szeretnék, hogy ez a munkafolyamat minél hosszabb időt vegyen igénybe és minél hangosabb legyen. Hiszen ez Kínában a vagyonosságot és a hosszú ideig tartó gazdagságot jelképezi.
Miután készen van a töltelék, a különböző formájú, vékonyra nyújtott tésztalapocskákba rakják. A legtöbb családban újhold alakra készítik a barátfülét úgy, hogy a kerekre nyújtott, apróra darált hússal és zöldséggel töltött tésztalapocskát összehajtva, annak peremét a jobb kéz hüvelykujjával és mutatóujjával összenyomják. Vannak olyan családok, amelyeknél az ilyen újhold alakú barátfüle két sarkát összehajtják olyan gömbölyűre, mint amilyen egy régi kínai fajta ezüstérme, azaz a yuanba volt. Olyan vidékek is vannak, ahol egyszerűen közvetlenül a yuanba ezüstérme alakjára készítik a húsos táskát. Falun pedig búzakalász alakúra is szokták formálni, a bő aratás reményében.
Miután nyersen elkészítik, meg kell főzni a barátfülét. Először forró vízben 20 percig kell főzni a nyers ételt, miközben kanállal lassan kevergetni kell a vizet, és háromszor hideg vizet kell önteni a fazékba.
Végül a családtagok összeülnek az asztalnál és tálalnak maguknak a főtt barátfüléből. A hangulatos étkezés közben mindenki kíváncsi arra, hogy ki kapott olyan barátfülét, amelybe datolyát, vagy régi bronzérmét raktak a készítés során. Aki a datolyával töltöttet kapja, annak az élete olyan édes lesz abban az évben, mint a datolya. Akinek a bronzérmével töltött darab jut, az meggazdagodhat az új esztendőben.
A közép-kínai Henan tartományban az emberek a nyersen elkészített barátfülét a cérnatésztával együtt főzik az edényben, ami azt szimbolizálja, hogy aranycérnával összefűzik az ezüstérmeket, tehát ez is a meggazdagodást jelképezi.
A barátfüle a kínai kultúra része. A kínaiak mindig ilyen étellel kínálják külföldi barátaikat, ha vendégségbe jönnek hozzájuk. A családok minden tagja csatlakozik a barátfüle készítéséhez. Ez a család örömét, összetartozását, boldogságát és szerencséjét hozza magával.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina