Szlovák várakhoz kirándulás

Szlovákia

Ott-tartózkodás ideje: 2004. aug. 23.  - 2007. aug. 24. (1096 nap)

0 hozzászólás I 5 827 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. okt. 24. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Guma Beszámolója

Cimkék: kilátás  vár 

2004 augusztusában Komáromban nyaraltunk. Szállásunk egy nagyon kellemes helyen, az Erzsébet hid lábánál volt a Vasmacska panzióban.
Naponta átjártunk Komárnoba, első nap kocsival felfedezni, majd minden nap gyalog átsétáltunk a hidon és ott nézelődtünk, és ettünk finom szlovák ételeket és utána az elmaradhatatlan szlovák sört ittuk.
Komárnoban nagyon tetszett az Európa udvar szines házai,éttermei, a hangulatos Klapka György tér.
Úgy terveztük, hogy amig itt nyaralunk meglátogatunk egy két szép szlovák várat is.
Egyik reggel elindultunk és a távolabbi helyre mentünk elöször az Árva várát néztük meg.
Árva vára Szlovákiában, Árvaváralja (Oravský Podzámok) község mellett az Árva folyó szintje felett 112 méterre magasodó sziklára épült.
Az eredetileg királyi végvárnak épült erődítményt a Thurzó család a XVI. sz. végén építette át a mai formájára, és így Szlovákia egyik legfestőibb vára lett. A felső, középső és alsó vár épületei alkotják. 1800-as évben a vár kiégett, de a tartósító rekonstrukciós munkák megmentették a pusztulástól. Itt helyezték el az árvai múzeum honismereti kiállítását, amely egyike a legrégibbeknek Szlovákiában. Stílbútorok, szobrok, festmények, ruhák, fegyverek és trófeák, valamint archeológiai gyűjtemény alkotja a vár és Árva történetét bemutató kiállítást. A vár kápolnájában fennmaradt Thurzó György síremléke, amely a legjelentékenyebb reneszánsz szobrászati munkák közé tartozik Szlovákiában.
Mindezt sikerült megnézni személyesen is, idegenvezető vitt végig minket a várban, megnéztük a kiállitást és gyönyörködhettünk a kilátásban a vár ablakaiból.
Ezután indultunk vissza a következő állomásra a Bojnicei várhoz. Sajnos ide későn érkeztünk, nem tudtunk bemenni, a pénztár 4 órakor már zárva volt. Igy csak kivülről csodálhattuk meg ezt a mese várat. Úgy tudom több mesefilmet forgattak itt, hát nem csodálom, tényleg olyan meseszerű épület.
Kirándulásunkról úgy jöttünk vissza, hogy ide feltétlen vissza fogunk menni, mégegyszer látni kell !
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina