Kossuth Lajosnál Kütahyában

Törökország Kütahya

Ott-tartózkodás ideje: 2006. márc. 26.  - 2006. márc. 27. (1 nap)

3 hozzászólás I 3 774 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. okt. 28. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar daci Beszámolója
Kütahya ugyan földrajzilag még Nyugat-Törökország, hangulata és arculata azonban már merőben más, mint a nyugati végek felkapott üdülővárosainak. 2006 márciusában földrajzi terepgyakorlaton voltunk kint, a fő attrakció a napfogyatkozás volt Antalyaban, ami egy kisebb körúttá bővült ki. Ennek részeként jártunk Kütahyában, ahol a főiskola hivatalos programjaként a helyi egyetemet is felkerestük. 170.000 lakosával nem számít kiemelkedőnek a hatvanmilliós országban, s Magyarországon sem hallani róla túl sokat, annak ellenére, hogy akad magyar kötődése is a városnak. Itt élt 1850-től 1851-ig Kossuth Lajos, egykori háza ma múzeum, emléktábla, berendezett szoba, szóval a kevés erre utazó magyarnak mindenképpen érdemes benéznie

A város Belső-Anatóliában fekszik, a táj rendkívül szép, a fennsíkot hatalmas hegyláncok veszik körbe, a panoráma az amúgy unalmas buszozást igencsak feltuningolja.

A város egyetem néhány éve épült, a törökök hatalmas pénzeket tesznek a felsőoktatásuk fejlesztésére, ez nyilván pár évtizeden belül majd meg is hálálja magát. A Dumlupinar Egyetemre 15.000 hallgató jár, az iskola ehhez illően hatalmas kampusszal rendelkezik, amit zöldmezős beruházással a puszta közepén alakítottak ki. Most is zajlanak a munkák, folyamatos a terjeszkedés. Lévén egyetem, itt már inkább felvilágosult, modern, kendő nélküli csajok vannak, ami erős kontraszttal áll magával a városkával. A tíz napos utunk során ez volt a legkonzervatívabb vidék, a belváros fejlettségében és szellemiségében is elmarad a város melletti egyetemen tapasztaltakkal. Kocsma, alkohol a mecsetek 100 méteres körzetében szigorúan tiltva, ezzel gyakorlatilag az egész belvárost le is tudják fedni. Hagyományos viseletű emberek, fürkésző tekintetek, ennek ellenére nagyon jól éreztük magunkat. A képek talán visszaadják a város hangulatát, amit csak ajánlani tudok, mert hát ez is Törökország, vagy inkább ez az igazi Törökország,
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
husztambul - 2008.06.05. 23:37

porcelán?

daci - 2007.10.30. 13:21

Jó kérdés, eddig nem is gondoltam rá, hogy meg kéne azt is nézni, miért pont oda. Ahogy most böngésztem, az derült ki, hogy a török vezetés befogadásukkal Európa szimpátiáját szándékozott kivívni.De, hogy Kossuth hol és mikor bólintott rá végleg az utazásra, azt nem tudom. Itt egy bővebb kutatás a kinti évekről, meg főleg a Porta és Kossuthék viszonyáról:

http://www.aetas.hu/2003_2/2003-2-11.htm

ez pedig szintén róluk:A szabadságharc bukása után Kossuth kormányzót és 45 főnyi társát Törökország területén internálták. Udvari káplánjuk Laskó egykori református lelkésze lett: "Ács Gida úr, kapitányi ranggal". 1850 pünkösdjét és karácsonyát a távoli Kütahya városában együtt ünnepelték a keszthelyi születésű evangélikus Asbóth Sándor alezredes nagyszobájában. Erről a megbízott "naplóvivő" László Károly ezt jegyezte fel: "Buzgóbb karácsonyi istentiszteletet, mint ez volt, képzelni sem lehet. Mintha a Szentlélek szállott volna meg mindnyájunkat. Fájdalom és remény könnyei csillogtak a hontalan magyarok szemében. Mint az első üldözött keresztyének, kölcsönös jókívánságokkal oszlottunk szét".

( innen:
http://www.lutheran.hu/z/honlapok/nyugat/egyhaztortenet/nagyjaink/kossuth )

kinaisarkanykacsa - 2007.10.30. 05:26

De vajon miert Torokorszagot valasztotta anno?


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo