Tunéziai szállásunk pillanatképei: Marabout Hotel, Sousse

Tunézia Sousse Hotel Marabout

Ott-tartózkodás ideje: 2007. okt. 01.  (1 nap)

1 hozzászólás I 10 929 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. okt. 29. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar hilda73 Beszámolója
Hotel Marabout értékelése
hilda73 még nem értékelte!
Az értékelések összesen:

4.4

Eddig 4 utazó értékelte.

A háromcsillagos szálloda közvetlenül a tengerparton fekszik, kb. 2 km-re a városközponttól.
A szállodát főleg német és orosz vendégek látogatják. A személyzet jól ért angolul is, de a franciául beszélő vendégek még könnyebben boldogulhatnak.

A szálloda portáján váltanak pénzt, délelőtt 9:00-12:00 között és délután 15:00-18:00 között. Mivel a porta és a pénzváltó személyzet egy és ugyanaz, és a porta állandó ügyeletet tart, nem értettük ezt a szigorú nyitvatartási rendet, de hát rend a lelke mindennek. Persze egy kis apróért a portás kivételt tesz, és nyitvatartási időn kívül is vált nekünk pénzt. 1 tunéziai dinár kb. 145 Ft.

A szálloda épülete nemrég lett felújítva, külsőleg tetszetős. Még a tető szigetelését nem sikerült megoldani, ha esik az eső, a folyosókon csöpög a víz (szerencsére a szobákban nem), és az amúgy is iszonyúan mocskos folyosószőnyegből macskahúgy-szag árad. A rekonstrukciós munkálatok így még mind a mai napig nem fejeződtek be, ugyanis reggel 8 után folyamatosan kalapálást, fúrást-faragást hallani egészen valószerűtlen helyekről, a tetőről pedig néhol víz, illetve vakolatdarabok hullnak alá. Ilyen körülmények azonban kifejezetten kedveznek a korán kelőknek, és elősegítik a tengerparti napfelkelte megszemlélését, amely tagadhatatlanul káprázatos látvány.

A főbejárat körül a kicsiny előkert nagyon szép, azonban hátul, a medencéknél ugyanez már nem mondható el. Úgy láttuk, most kezdték el a tengerpart felöli kert rendbehozatalát, kialakítását (értsd: 1 fő folyamatosan dohányzó kertész a földön ülve (!) ülteti el maga körül a fűcsomó-palántákat, kb. 10 palánta per óra átlagsebességgel.)

A játszótér, medencék és az óriáscsúszdák elsősorban a gyermekeknek nyújthatnak szórakozást a pingvint és a bohócot formázó zuhanyzókkal egyetemben. A két teniszpálya állaga makulátlan, a röplabdaháló körül a homokban tégla és egyéb cserépszilánkok hevernek.
A szálloda a kiírással ellentétben nem rendelkezik szaunával, török fürdővel azonban igen, amelyet semmi esetre sem ajánlok azon kedves vendégeknek, akik ismerik, mit jelent a török fürdő. A Marabout török fürdőjében legfeljebb 30 percig ücsöröghetünk a jéghideg márványpadon, hasonlóan hideg víztócsában, és nem érzünk olyan gőz-forróságot, amelyre tekintettel ezért hálásak lehetnénk. A masszázst – amit amúgy is irreálisan drága szolgáltatásként kínált a hotel - a török fürdő tapasztalata alapján már nem próbáltuk ki.

A szálloda körül rengeteg a kóbor macska, őket a lelkes szállóvendégek etetik az étteremből kicsempészett ételmaradékokkal, amely mutatványt az ezerszemű pincérek sosem lankadó sasoló tekintete mellett a nagy Houdini is megirigyelhetné. Cserébe a macsekok lelkesen bagzanak, amelyet bizonyságul hangos nyervogással hoznak a környék tudomására.

A szállodához tartozó strand homokja elfogadhatóan tiszta, csak „aprószemetet” találunk, kupakokat, csikkeket, ezt-azt. A napernyők bizonyosan láttak már jobb időket is, a nyugágyak használatáért külön fizetni kell a rejtélyes módon azonnal felbukkanó alkalmazottnak. Ha kicsit közelebb telepszünk le a szálloda kerítéséhez, akkor ott már nem zaklatnak bennünket a helyi őslakosok, miszerint költsük pénzünket pálmafa-csemetére, szőnyegre, fánkra, nyakláncokra, és egyéb ínycsiklandó csecse-becsékre. Viszont a szálloda területén a szálloda munkatársai próbálnak állandó lelkesedéssel beszervezni bennünket masszázsra, tevegelésre, dzsipezésre, erre-arra.
Vigyázat, a szállodához tartozó strand-büfében a sonkás pizza sonkáját más fogalmak szerint értelmezik, mi azt itthon parizernek nevezzük!

Az L alakú épületnek csak kevés szobája rendelkezik tengeri panorámával. Nem minden szobához tartozik erkély. Ha szobánk fekvésével nem vagyunk elégedettek, egy kis borravaló (kb. 5 dinár és még 1 a hordárnak) vagy kevésbé szerencsés esetben a recepciós által közölt felár és széles mosoly ellenében az érkezést követő napon elköltött reggeli után kaphatunk jobb kilátással rendelkező szobát (mivel elsőre a magyar turistáknak hogy-hogy nem javarészt építkezésre vagy a szállodai diszkó teraszára néző kvártély jut). A szobák tiszták, azonban 1-2 dinár nem árt az ebben az esetben különösen mosolygóssá váló takarító néniknek. A takarító nénikkel az volt a gond, hogy az ajtókat csak bevágni tudják, és az egymással való kommunikációt éktelen kiabálással oldják meg, ami szintén lehetetlenné teszi a késő délelőttbe nyúló alvást. A szobát illetően csupán a paplanként funkcionálni rendelt dísz-ágytakaró állaga és tisztasága hagy maga után kívánni valót. Vízszintesbe helyezkedést követően ezen ágytakarónak a csupasz bőrrel történő érintkezését egy naponta cserélt fehér lepedő hivatott megakadályozni, amely persze csak akkor teljesíti rendeltetését, ha az ember úgy alszik, mint egy múmia, ugyanis ha megmozdulunk, azonnal a dísztakaró kerekedik felül.

A félpanziós ellátásról:
Az ételek neve nincs kiírva, tehát csak eddigi gasztronómiai tapasztalatainkra építhetünk, illetve, némely húsféle esetében tippelgethetünk. Az étteremből ételt kivinni nem szabad, még a szobában maradó, adott esetben gyengélkedő vendégeknek sem vihetnek fel reggelit törődő útitársaik.

Az asztalok terítőit 2 naponta megfordítják, és kb. 5 naponta cserélik, a tisztaságát el lehet képzelni. A reggelinél önkiszolgáló rendszerrel kell vadászni a textilszalvéta után, kiskanál helyett pedig a késsel is egész jól fel lehet kavarni a cukrot a kávéban (minthogy kiskanál sok esetben csak a vendégek szűk és e vonatkozásban szerencsés körének jut).

A pincérek valószínűleg nem végeztek vendéglátóipari iskolát, legalábbis a szennyes edények leszedésénél törnek-zúznak, az úri közönség legnagyobb derültségére. Ne lepődjünk meg, ha két falat közben a pincér nagy csörömpöléssel ráejt 5 szennyes tányért az asztalunkon heverő üres tányérra, majd a 6 tányért együttesen felnyalábolva helyezi a szennyes-edény szállító kocsira, amelyen nincs külön tartály az ételmaradék gyűjtésére, hanem azt csinos kupacban tornyozzák össze a szállító járgány alsó polcán, állandó közszemlére téve az étkezés ideje alatt. Arról már nem is beszélve, hogy az asztalok körüli személyzet időnként az ételét fogyasztó szállóvendéggel ellentétesen ítéli meg, hogy az étkezés már befejezettnek tekinthető-e, így ha nem vagyunk elég szemfülesek, szándékunk ellenére sem tudjuk mindent megenni a tányérról.

A reggeli menü:
Italok: szállodában főzött kávé, Nescafé-autómaták, tej, kétféle teafilter
Ételek: natúr joghurt, 2-3 féle corn-flakes, 2-3 féle lekvár, 3-4 féle péksüti, pirítós, mini-baguettek, minivaj, parizerszerű szalámi, tojás (főtt vagy sült vagy rántotta), főtt vagy sült virsli, sült paradicsom, nyers paradicsom, maximum 2 féle sajt.

Az esti menü:
Ital: nincs, az itallapról lehet vásárolni vizet, üdítőt, sört, bort, egyebet.
Ételek: kétféle leves (mindig ugyanaz),
nyers saláták (paradicsom, uborka, retek, káposzta, lilahagyma, kukorica, sárgarépa és ezek keverékei), olívabogyó, kapribogyó, savanyú uborka és egyéb savanyúságok, erős paprika, csípős szószok,
kétféle köret (rizs, főtt vagy sült krumpli, főtt tészta, ritkán kuszkusz)
2-3 féle hús (csirke, birka, hal, marha)
2-3 féle sült zöldség (paradicsom, padlizsán, tök)
leginkább 1, de néha 2-3 féle desszert (sütikék, torta, fagylalt, puding)
Legfeljebb kétféle gyümölcs (vagy csak sárgadinnye, vagy sárgadinnye gránátalmával)

Összességében?

Én ezt a szállodát csak olyanoknak ajánlom, akik fogékonyak a Rejtő-féle humorra, és tudnak ámultan gyönyörködni az igazi tunéziai kényelmes munka- és élettempóban, és megtalálják azt a mosolygós-kedves pincért és a nagyapa-szemű hordárt, akikre visszaemlékezve szívesen emlegetik fel az ott töltött napokat egy kupica Jäger mellett.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Picur - 2008.05.11. 07:41

Még csak most olvastam a beszámolót, de úgy érzem nagyon kritikus vagy. Én is szeretem a szépet és jót, a tisztaságról nem is beszélve. Aki elmegy egy arab országba annak tudni kell, hogy nem minden olyan mint itthon. El kell áruljam, hogy a 3*-os Marabout sokkal jobb mint a 4*-osnak "mondott" Samara Hotel. Volt részem mindkettőben. Amikor szállodát választunk akkor tudnunk kell, hogy ennyi pénzért nem luxust kapunk. Tunéziában is vannak 5*-os szállodák, lásd Hannibal Palast, ahol biztos nem lesz okod a panaszra, csak pénz kérdése az egész. (tapasztalatból tudom)


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina