Róma - Angyalvár

Olaszország Róma

Ott-tartózkodás ideje: 2007. ápr. 23.  - 2007. ápr. 29. (6 nap)

0 hozzászólás I 9 529 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. márc. 24. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar tizma Beszámolója

Cimkék: Angyalvár  Olaszország  Róma  vár  világörökség 

2007 áprilisának végén töltöttünk egy hetet Rómában. Az apartmanunk a Práti negyedben volt és legtöbbször gyalog vágtunk neki a városnak, -így szinte naponta láttuk az Angyalvárat, mikor a Tevere jobb partjáról igyekeztünk át a túloldalra.
A város képének már több mint 1800 éve része ez az épületegyüttes, látványa igazán a Viktor Emanuel hídról vagy a Sant Angelo hídról érvényésül a leginkább, mivel mára eléggé beépítették a környékét. A folyópart sétányán lehet a legkényelmesebben megközelíteni, a másik három oldalon forgalmas utak határolják. Az épület ma múzeum és közpark, - de a XVI. század folyamán kiépített erőd képe a meghatározó.

Eredetileg Hadriánus császár mauzóleumának építették 136-139 között. A minta a folyó túloldalán kicsit feljebb még ma is álló (kicsit kisebb) Augusztus császár mauzóleuma volt, - az jelenleg nincs ilyen jó állapotban, még renoválásra vár. A hajdani antik császárkori síremlékek képét viszont Augusztus császáré jobban őrzi, azon talán még a múlt században ültetett fák állnak, mint 2000 éve ...viszont ott több hajléktalan ütött tanyát mint az Angyalvár parkjában.
Az V. Pius pápa által épített külső sáncrendszer ma árnyas park, padokkal és pár kúttal, sokak számára ez komfortos tartózkodást tesz lehetővé. Rómában szemmel láthatólag problémát jelent a migráció különböző hatásainak kezelése. Az Angyalvártól egészen a Szt. Péter Bazilikáig (a via Conciolazione mentén) mindenféle nációjú illegális árusok sorakoznak, akik a járádra terített ponyvákon árulják portékájukat, kissé megnehezítve a gyalogos közlekedést. Mikor rendőrt vagy csendőrt látnak közeledni, többségük menekülő-várakozó poziciót vesz fel, jobban fokozva közlekedési káoszt.
A sáncrendszer parkja a VI. Sándor pápa által épített négy saroktornyot és annak falait veszi körül. A vár legutóbbi nagyobb ostroma 1527-ben volt, akkor ezek a falak tartóztatták fel az ellent. A Vatikánt és a várat egy magas falon végig futó fedett út köti össze, a pápák ezen a védett egérúton tudtak ide menekülni, - amire a XVII. sz.-ig többször sor is került. A négy saroktrony övezi az eredeti mauzóleumot, amelyet már a III. századtól erődítménynek használnak. Ekkor épült ki az egész város övező falrendszer, a síremlék ennek lett egy megerősített pontja.

A mai múzeumba a folyópart felöli oldalon lévő kapun lehet bejutni. (5 EUR a belépő; nyitvatartás: kedd – vasárnap 9-19 óra) A bejárattal szemben áll Mihály arkangyal szobra, - akiről a vár a nevét kapta. 590-ben ugyanis pestis pusztított a városban. A vész elhárítására Gergely pápa vezetésével a város népe körmenetben vonult Szt. Péter sírjához, mikor a pápa a mauzóleum felett megpillantotta Szt. Mihályt, amint az kardhüvelyébe dugta kardját Ebből a pápa arra következtetett, hogy a járvány meg fog szűnni, - és úgy is történt.
Az udvarról lehet bejutni magába a mauzóleumba, először a három méterrel az útszint alatt fekvő előtérbe kell lépcsőzni, ahonnan egy 125 méter hosszú, csigavonalban kanyarodó széles feljáró 12 m magasságig visz fel az épület belsejében. Itt már lehet érzékelni az épület méreteit. A feljáró végén álltak a császárok hamvedrei, - mára már csak a helyüket jelölik. Az alsó részeken a középkor folyamán börtönöket alakítottak ki, - a talajvíz elvezető csatornák mentén. Még most is félhomály van és nyirkos a levegő...
A feljáró tetején terasz van, de még két szintet lehet felfelé kapaszkodni a pápák hajdani lakosztályáig és a felső torony teraszáig. A lakosztályok jó karban vannak, többnyire reneszánsz stílusúak és bútorozottak is.

Érdemes követni a haladási irányt jelző információs táblákat és nyilakat, mivel a látogatók forgalma egyirányú és általában elég nagy a tömeg. A felső torony teraszáról nagyon szép a kilátás a városra, pár perc várakozás után a mellvéd közelébe is lehet férkőzni, hogy jobban szemügyre vehessük és fényképezhessük a panorámát... Itt is van egy XVIII. sz.-i patinás arkangyal szobor, amit könnyű „kiszúrni” a város többi magasabb pontjáról...
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina