Húsvéti körút Kelet-Felvidéken

Szlovákia Bártfa

Ott-tartózkodás ideje: 2006. ápr. 14.  - 2006. ápr. 17. (3 nap)

4 hozzászólás I 2 948 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. márc. 16. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar daci Beszámolója

Cimkék: bártfa  eperjes  felvidék  kassa  szlovákia  világörökség 

Kilépve a hagyományos, gyerekkorban még izgalmas, később egyre fakóbb élvezetet nyújtó húsvéti locsolkodás mókuskerekéből, négy napos turnéra indultunk, fő célként pedig a Felvidék egykoron nagy nevű városait tűztük ki.

Szállásunk az első napon Kassán volt, innen mentünk fel Bártfára, onnan visszafelé pedig Eperjesen aludtunk. A három város egy, szinte tökéletes észak-dél irányú tengelyen fekszik, s bár relatíve közel helyezkednek el egymáshoz, a hasonlóságok mellett jelentős különbségek is találhatók köztük. Bártfa már a Szepességben található, közel a lengyel határhoz. A településeket gyorsforgalmi út köti össze, ennek ellenére érdemes a régi főúton közlekedni, s időt szakítani az út menti kisebb falvakra is. Deméte, Hervartó, Trócsány, Hertnek, vagy Oszikó ugyan nem ismert települések, mégis látványos fatemplomokat, vagy kisebb-nagyobb kastélyokat találni erre. Érdemes benézni, na.

Legjobban Bártfa tetszett, talán ebben az is közrejátszott, hogy az esős hétvégét itt szikrázó napsütés törte meg, de leginkább a város téglalap alakú főtere, s mesébe illő polgárházai tehetnek a szimpátiáról. A tér közepén városháza, sajnos pont felújították, arra meg egyelőre nincs nagy esély, hogy visszamenjünk mostanában csak azért, hogy védőháló nélküli képeket készítsünk róla. Ez van. Húsvét lévén beleszaladtunk egy helyi ünnepbe, amivel Magyarországon ilyen formában még nem találkoztam. Sonka és kenyérszentelés van ugye nálunk is, Bártfán viszont a helyiek a templom előtt gyülekeztek rendezett sorokban, papjukra, s szentelésre várva. Lassan megtelt a tér, a sorok közt pedig beindult az ipari méretű áldásosztás. A környéken több vár, illetve várrom is található, ezekre sajnos most nem volt időnk.

Bártfával ellentétben Eperjes és Kassa belvárosa is orsós szerkezetű, azaz a főút (azóta már főtér) a közepén kiszélesedik, s helyet ad a templomnak. A történelmi városrész mindkét esetben nagyon szép, ápolt, felújított polgárházak barokk és klasszicista jegyekkel, gyakran még ma is látható magyar feliratokkal, címerekkel, emléktáblákkal. Jól eső érzés egy-egy többszáz évvel ezelőtt homlokzatra vésett magyar névvel, mondattal találkozni, hisz ez, ha mást nem is, de elvi győzelmet, igazolást mindenképpen ad arról, hogy azért van némi közünk ezekhez a városokhoz.

Kassa összességében nem felelt meg a vártaknak, talán egy kicsit túl is dimenzionáltam, többet vártam, mint amit adott. A mai Szlovákia második legnagyobb városától az ember sokkal több látványosságra számít, gyakorlatban pedig egy hatalmas, közel kétszázezres paneltelep közepén végighúzódó néhány utcás városmag az, amivel érdemes foglalkozni. Ez az apró kis városmag azonban mindenképpen említésre méltó, ha csak Máraira, Rákóczi sírjára, a megannyi magyar múltat idéző és ahhoz szervesen kötődő épületre, vagy a gótikus székesegyházra gondolunk, kicsit feledtetni tudja azt a sokkot, amit a csehszlovák iparosítás és várostervezés okozott, örökre elcsúfítva ezt a szebb sorsra méltó várost.

Eperjes viszont váratlan meglepetés, az éjjeli városnézés során a főtér már meggyőzött minket szépségéről, másnap már csak fotózni kellett. Persze éjjel még sörtesztelés, diszkó, hajnalig mulatás, így a másnapi kelés elodázódott.
Azt is meg kell említeni, hogy Eperjesen meg akartak verni minket több alkalommal is, az egyik esetben úgy kellett minket kimenekíteni egy kocsmából. Konkrét oka magyarságunk volt, minden alkalommal a magyar beszéd volt a casus belli. Hozzá tartozik, hogy egy-két hangadó, illetve kissebségi komplexusát magyargyűlöletbe oltó kreténről volt csak szó, ennek ellenére sikerült az esténket elég jól elszúrniuk, az amúgy tényleg szép emlékeket meg egy kicsit megkeseríteniük.
Értékeld az élménybeszámolót!
9.5 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
daci - 2008.05.11. 13:58

Konkrétan nem a felirat lepett meg, - remélem elhiszed, hogy tudtam róla, hogy Eperjes magyar város volt- hanem azon csodálkoztam, hogy a szlovákok meghagyták az eredeti feliratot és nem festették át, nem verték le a falról, stb.

Almasati - 2008.05.10. 22:28

daci - 2007.10.31. 23:10

Kassán azért még bele-bele botlani magyarul beszélő, vagy akár csak értő emberekbe,útbaigazításnál, villamosozásnál, de étteremben a harmadik körünknél a pincérlányról is kiderül, hogy, ha nagyon megfeszül, el tudja mondani a kajákról magyarul is, hogy mik azok. Azt elfelejtettem írni, hogy a kripta Kassán nem mindig van nyitva, bebuktuk mi is, pont zárva volt. Gondolom különösebben nem is erőlködnek rajta, hogy bármikor, bárki lemenjen, s esetleg elgondolkodjon, hogy ki is nyugszik ott. Olyan ez, mint Trója Törökországban. A török érdek az, hogy a görög múlt minden nyoma eltűnjün Kis-Ázsiából, épp ezért ők sem törekszenek a renbentartására, vagy kultúrált bemutatására. Trója mellett a szántóföld tele van dór oszlopokkal, cserépedényekkel, stb.Nem nehéz felfedezni a török-szlovák elvi analógiát.

Koga - 2007.10.31. 21:40

Hadd gratuláljak elsőként az élménybeszámolódhoz! :) Épp most írtam egypár képedhez, hogy már várom, és íme, már itt van.Tetszik a szöveg stílusa, a gördülékenysége, s mégis tele van számomra (is) fontos infóval.Bártfa: Ha csak egy felvidéki város közül lehetne választani, akkor én biztos ide mennék. Képek alapján szépnek találom a városkát. (Irigyellek is érte :P)Kassa: Én is sokat várok Kassától! Ezek szerint jobb ha inkább nem várok semmit, és úgy keresem majd fel valamikor a jövőben? Mindenesetre Kassa számomra szomorú pont oly tekintetben, hogy míg Trianon után az egyik legjobban magyarlakta városunk maradt, addig mostanra már alig akadnak magyarul beszélők "odaát"(ha lehet hinni a 2001-es népszámlálási adatoknak). Remélem nem én vagyok az egyetlen, aki emiatt is szomorkodik.Eperjesről pedig soha sem hallottam semmit. De mivel az eddig olvasottak alapján véleményünk sokmindenben egyezik, szerintem nekem se okozna csalódást. :)Mégegyszer gratula a beszámolóhoz!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina