Pisa – Ha szereted az ipari turizmust

Olaszország Pisa

Ott-tartózkodás ideje: 2005. szept. 23.  - 2005. szept. 23. (1 nap)

4 hozzászólás I 5 843 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. márc. 16. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar daci Beszámolója

Cimkék: olaszország  Pisa  világörökség 

Nem vagyok híve a lehúzós élménybeszámolóknak, mert szerintem leginkább csak rajtunk múlik, hogy hol érezzük jól magunkat, mit veszünk észre egy idegen helyen, s mi az, ami nekünk élményt, emlékeket adhat. Ennek ellenére, főleg a honlap tapasztalatcserélő jellegéből adódóan Pisáról osztom meg benyomásaimat, hogy más már bölcsebben álljon a dolgokhoz.
Bizonyára eretneknek, vagy nagyképűnek fognak sokan tartani, vagy azt gondolják, hogy jó dolgomban hülyeségeket, beszélek, pedig. Pisának jóval nagyobb a füstje, mint a lángja, egy tökéletes marketingblöff az egész. Van egy kép az emberben a városról, toronnyal, toszkán tájjal, reneszánsz és/vagy más középkori épületekkel megspékelt utcákkal, ami fejben jól működik, gyakorlatban meg az első lépésnél megbicsaklik, majd sántikál végig a városon.
A nevezetes ferdetorony, s az azt körülvevő kápolna és székesegyház csodálatos, ebben nem szeretnék senkivel vitatkozni, mert tény. Önmagában is helyt állna az épületegyüttes bárhol, bármilyen megmérettetésen. Aztán ennyi és nem több.

Utólag belegondolva Pisáról mindig ugyanaz a kép látható mindenhol, vagyis a torony és környéke. Ennek már eleve gyanúsnak kellet volna lennie, de jótékonyan túllép rajta mindenki. Sajnos a kb 100x50m-es alapterületen meghúzódó – élőben jóval kisebb, mint a fotókon megszokott- látnivalókon túl a város igen ápolatlan, az épületek fala omladozik, minden tele graffitizve, s mindez a belvárosban, egy sarokra a turisták által leginkább felkeresett ponttól. Nincsenek bagyon más oylan épület, amit ki lehetne emelni, ami miatt érdemes lenne oda utazni. Nincs meg az hangulat, amit várna az ember a várostól. Járva más olasz településeken is, ez igencsak szembetűnő.

Ami van helyette, az pedig a vagonszámra tolongó, a világ minden pontjáról idecsődülő turista, akinek legnagyobb célja, hogy fényképen visszaegyenesítse a tornyot. Ha már ez a helyzet, érdemesebb a pózer amerikai, ázsiai, mindegy is honnan jövő turistákat fotózni, akik egymás mögött, kinyújtott kézzel lég-építészkednek a kamerának.
Egyáltalán nem mondom, hogy rossz hely, senkit nem is akarok lebeszélni róla, senkit nem akarok szídni miatta, de ne ringassa magát senki illúziókba magát Pisával kapcsolatban.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
5.5 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
hoerny - 2014.08.14. 10:33

Mi most jártunk ott, egyetértek a beszámoló írójával. Ugyanaz a helyzet a városban azóta is...

valamimas - 2008.08.15. 11:23

És még valami:A Battisteroban (Keresztelőkápolna) időnként a biztonsági őr némi hangolás után énekelni kezd, látszik, hogy nem spontán, hanem jól begyakorolt dolog. Így volt ez akkor is, mikor először ott jártunk (2003), és ismerősök videóján is láttuk már, évekkel később.Érdemes figyelni, ez is nagy élmény.

valamimas - 2008.08.14. 23:18

Csak annyit fűznék hozzá a beszámolóhoz, hogy a jegyet sokszor csak fél nappal későbbre lehet megváltani a toronyba, mert limitált a látogatási idő is, meg a csoportlétszám is. Tehát érdemes először megvenni a jegyet, majd körülnézni, s időre visszamenni.A torony nem olcsó, de nagy élmény. (Mondjuk én mindig minden toronyba felmászok.)Pisában egyébként szép az Arno-part is, de túl sok látnivaló tényleg nincs. Azért mi már kétszer voltunk. Mert szép.És a kemping is jó, csak zsúfolt (de van medence is). Camping Torre Pendente. A vendégek 90%-a egyéjszakás, látszik, hogy nincs más látnivaló.

p0809 - 2008.03.18. 20:39

Hát igen, de mit tegyünk, ha az a fránya torony ott található. Bár azért ha arra nyaral az ember, akkor mindenképpen érdemes fel menni a tornyra, mert a tetején állni nagyon klassz élmény. Nekem legalább is az volt. Leszámítva a személyzetet, akik iszonyatosan pörgették az embereket...


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina