Krakkó vára - a Wawel

Lengyelország Krakkó

Ott-tartózkodás ideje: 2006. ápr. 06.  - 2006. ápr. 08. (2 nap)

1 hozzászólás I 15 027 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. márc. 24. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar tizma Beszámolója

Cimkék: Krakkó  Lengyelország  palota  reneszánsz  vár  világörökség  Wawel 

Krakkó a "Királyi Főváros" Lengyelország déli részén taláható, a Visztula folyó partján.
A várostól nem messze vannak a Kárpátok északi nyúlványai, a település viszont a folyó által feltöltött sík területen fekszik. A város legrégebbi része a már a kőkorszak óta lakott kb. 20 m. magas várhegy. Pár napos krakkói látogatásunk első célpontja az itt található vár, a Wawel volt, - megtekintése legalább félnapos program...
A Debnicki hídtól ballagtunk végig a folyóparti sétányon a várig. A Kárpátokban még bőven volt hó, a magasabb víz nem régen vonulhatott le, pont mosták az itt végig futó kerékpárutat. A Visztulán úszkáló kacsák és hattyúk etetése Krakkóban is a turisták egyik fő tevékenysége.
A folyó kanyarulatából tárult elénk a város leginkább lenyűgöző épületegyüttese a Wawel, amely a víz fölé magasodó sziklás hegyen áll.
A vár „tengelye” DNY-ÉNY tájolású, mi a déli oldal felöl értünk ide. A folyó felöli rész téglából készült modern bástyás védműveit, az osztrákok építették téglából, az 1850-es években. Az itt található falak alatt van a Krakus király által furfangosan legyőzött sárkány tüzet okádó szobra, - a gyerekek legnagyobb örömére. Persze mi is oda álltunk fotózni:-).

A vár déli sarkán lévő kapun keresztül léptünk be, először felsétálva az „új” osztrák építmények teraszos falaira. Innen jó kilátás nyílt a folyó túloldalán fekvő városrészre. A Wawel az 1050-es évektől az 1500-as évekig királyi rezidenciaként szolgált. Az első lengyel uralkodóház, a Piastok építettek ide először erősebb várat a X. században. Ez lett az ország politikai központja. A lakóépületek ekkor kőből készültek, viszont a körülöttük álló védművek fölből és fából. Ezen a sarkon tárták fel a legjobban a régi vár maradványait (amiből jelenleg semmi nem látszik, de a palota egyik kiállítása a régészeti kutatásokat is bemutatja).

A falaktól nem messze található egy a XIX. század második felében felhúzott kaszárnya jellegű épület, itt működött II. VGH. alatt a nácik Lengyel Főkormányzósága (amely ma konferencia és kiállítási központ, ill. itt működik a túrista központ is). Ezt megkerülve jutottunk el a Szt. Katalin Székesegyházhoz. Az oldalkápolnái kicsit bizáncias hatást keltettek. A főkapuval szemben álló épületben (ahol az egyházi múzeum is van) némi sorba állás után megvettük az apácáktól a belépőjegyet. A székesegyházra érdemes akár pár órát is szánni, az épület is érdekes, sok magyar vonatkozású látnivaló is van, - valamint a lengyel nemzet hőseinek olyan panteonja van itt, mint hajdanán Székesfehérváron lehetett a királyainknak. Fellépcsőztünk a harang-toronyba a Zsigmond harangot megnézni, - utána lelépcsőztünk a síremlékeket megtekinteni az altemplomba. Elég sokan kínáltak díjazásért idegenvezetést, - egy útikönyvvel is elboldogultunk és csak egyszer tévedtünk el az itteni labirintusban.:-)

Hajdanán a mai székesegyház mögött egy várárok két részre osztotta az erődítményt, a felső és az alsó várra. A királyi rezidencia és az akkori székesegyház a felsővárban kapott helyett. Bár az évszázadok folyamán hozzátoldottak több kő és tégla építményt, a legnagyobb változásra 1320 után került sor. Ekkor az egész várat, még a külső védőfalakat is átépítették. Az új, gótikus stílusú létesítmények kizárólag kőből álltak. Nagy Kázmér a XIV. sz.-ban kibővítette az erősséget. Új templomokat alapított, továbbá a két legmagasabb védőtornyot is ő emeltette. A Wawel mai képe nagyjából ekkor alakult ki.

A régi felsővár lett a mai reneszánsz stílusú királyi palota, amely árkádos belső udvarával egyedien szép látvány. A körfolyosók festett díszítése és a sárkányos vízköpőkkel ellátott ereszek ragadták meg leginkább a figyelmem. A nagyjából szabálytalan téglalap alkú udvaron nem kell sok képzelőerő, hogy felidézhessük a középkori „udvari” életet és a lovagitornákat. 1595-ben a palota egyrésze leégett, az északi szárnyat III. Zsigmond korai barokk stílusban építtette újjá.
A palotában ma múzeum működik, amely a királyi lakosztályokat és a hivatalos események fogadóhelységeit, uralkodói jelvényeket és páncélzatokat mutatja be. Több időszakos kiállítás mellett a keleti művészeteknek állandó kiállítása van. Innen lehet megközelíteni a vár keleti oldalán található „királyi” kerteket is. Belépéskor elég nyűgös a biztonsági ellenőrzés, - noha az itt felhalmozott értékeket nézve ez jócskán indokolt
A várfalak alatti rész szépen parkosított, körbesétáltuk a várat, majd a várat és a várost összekötő hajdani fal mentén elindultunk a belváros felé...

http://www.wawel.krakow.pl/en
tizma kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Merdhith - 2009.04.27. 23:45

A legszebb reneszánsz palota, amit életemben láttam. (Igaz, Itáliában még nem jártam.) Minden napszakban más és más, lenyűgöz a harmóniája, a fehér falak ezernyi árnyalata.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina