Cromeleque dos Almendres - Csillagvizsgáló a kőkorból

Portugália Ns. de Guadalupe

Ott-tartózkodás ideje: 2006. aug. 23.  - 2006. aug. 23. (1 nap)

0 hozzászólás I 4 664 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. nov. 09. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar tizma Beszámolója

Cimkék: Alentejo  Almendres  Cromeleque  Cromlech  dos  Evora  kőkorszak  megalit  Menhir  Portugália 

Cromeleque dos Almendres kőkorszakból származó megalit együttese Portugália Alentejo régiójában, Nossa Senhora de Guadalupe településtől pár km.-re, Evora kerületében található.
Portugáliai körutunk során Lisszabonból tartottunk Evora városába az A6-os autópályán, majd az N114-es útra tértünk le, a térképet és az elszórtan, de azért megtalálható információs táblákat követve mezőgazdasági utakon közelítettük meg a köveket.
30 C fok fölötti volt a meleg, az autópályán sem volt forgalom, a mellékutakon szinte semmi. Hatalmas, bekerített parafa ültetvények között kanyargott az út, - ami porzott is alaposan.
Körutunk tervezésekor találtam pár szép fotót az interneten a helyről, ráadásul kishazánkban az ilyen jellegű műemlékek ismeretlenek, ezért választottuk utunk egyik állomásul. (Sajnos nem napkeltekor vagy napnyugtakor érkeztünk, amikor igazán varázslatos látványt nyújtanak a kövek.)

A neolitikumból származó menhírek legnagyobb számban a Pireneusi félszigeten találhatóak meg, Alentejo központi részén különösen sok fennmaradt (87 helyszínen 374 menhír), ezek közül a legjelentősebb a Cromeleque dos Almendres.
A menhírek függőlegesen felállított magányos kövek, a sok kőtömből kialakított, általában kör alakú megalit építményeket cromlech-nek nevezik. A menhírek egyes elméletek szerint fallikus szimbólumok, az ősök lelkének emlékei vagy annak szimbólikus kifejezése, hogy az ember függőleges testtartásával kiemelkedik az állatvilágból... Szerintem az itteni kövek a kettő között vannak valahol, - nem igazán menhírek, mert nem magányosan állnak, de nem is igazán cromlech, mert nem szögletesek és áthidalás sincs a kövek között...
Kr. e. az 5.- 4. évezredben állíthatták őket, azóta változatlan formában van itt a 92 db. kő.
A "cromlech" egy lankás domboldalon húzódik, szabálytalan elipszis alakban, amelynek hossztengelye kelet-nyugati tájolású. A kövek közül 10 db. valamikor festett volt és faragások díszítik. A jelenlegi vizsgálatok vallási kultuszhelyként és egyszerű csillagászati megfigyelőpontként azonosítják. A kőalakzat tájolása alapján valószínűsítik ezt, - a nap és a holdfelkelte ma is jól megfigyelhető.

1974 óta nemzeti műemléki védettséget élvez, - viszont a környéke egyáltalán nincs kiépítve, ami szerintem egyáltalán nem baj:-). Egy portugál és angol nyelvű információs tábla áll itt, ill. egy lerobbanófélben lévő teherautó, amely talán büféként vagy amatőr kutatóközponként funkcionál. A tábla felírata szerint Guadalupe önkormányzata és az „Escola EB1 de Agua de Lupe” iskola vállalt védnökséget az emlékhely felett.
A cromlech környéke nagyon csendes, szép kilátás nyílik a környező domboldalakra is, a kövek pedig kicsit elgondolkodtatnak, hogy ötezer évvel ezelőtt mire gondolhattak az építői...


http://www.crookscape.org/textdez2006/text10e.html
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina