Bukarest, Bukarest de csodás!

Románia Bukarest

Ott-tartózkodás ideje: 2007. nov. 18.  - 2007. nov. 21. (3 nap)

0 hozzászólás I 4 655 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. nov. 28. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar McSmith Beszámolója

Cimkék: bucuresti  bukarest  szőrősnyelv  szőrőstalp 

Mami meghívására szobatársammal Szürke hóddal kihasználva a ki nem hagyható 0 Ft-os wizzair repjegyet, elutaztunk Bukarestbe. A dolog szépséghibája az volt, h a gép csak Kolozsvárig ment, és 11 ezerbe került. A reptéren Hód egy zseniális ütlettől vezérelve egy Audis taxist választott, aki rőpke kerülőúton bevitt minket az állomásra 66 lejért (számlával). Itt remek francia tudásomat használva kértem két jegyet Bukiig (71 lej). Állítólag még az Únióban is meg lehet kenni a kallereket, de ehhez szükséges lenne egy kis román nyelvtudás. amúgy később jöttünk rá,h a román helyiségekben vagy 40 fok van, vagy nincs fűtés. 7 és fél óra után megérkeztünk Románia székesfővárosába. Kipróbáltuk a gyönyörű új buki metrót, amire 10 jegy csak 7 lej, de mondjuk ritkán jár. A metrón kénytelen voltam szóba elegyedni román fiatalokkal, akik rögtön a köztünk lévő genetikai konfliktusról faggattak. Mivel nem nagyon voltak képzettek angolból, egyszerűen csak a "love peace and happiness" szentháromsággal reagáltam, de egy közös képre már nem voltak hajlandóak.
Mami egy gyermekotthonban dolgozik, ahol a következő 3 napban aludtam, közel a Piata Unirii-hez. Be is néztünk a lurkókhoz, ahol megtanítottam nekik oktató ábrák segítségével,h a bárányra mondák azt,h barbi, a barbira, megh harmónika. Miután jót hancúroztunk a gyerekekkel, ettünk a közeli étteremben egy fincsi román levest, meg milánóit.

Másnap szétnéztem a Belvárosban,h őszinte legyek nem voltam oda. Minden baromi koszos, lepukkant, az utca tele van szeméttel, mocsokkal, kóbor kutyával, szipus gyerekekkel (most ott nem a teknokol, hanem az Eurolakk a divat). Szóval a wikipédiás buki fotók azok retusáltak. A forintomat nehezen tudtam felváltani, de végül a Transylvania Bankban 74-ért cséndzselték. Mami tudott egy jó kocsmát a Regina Elizabett 35 környékén, ezt érdemes felkeresni: 3,20 a sör 3,60 a vodka. A vodkát felesben hozzák ki, de a hvcsk decivel isszák. Itt volt egy érdekes jelenség, bejött egy nagydarab krapek, akinél volt egy kanári meg dobozban színes jövendőmondó cetlik (1 db 3 lej).
Este benéztünk a Nemzeti Színház tetején lévő mulatóhelyre, mai tökre hasonlít a Corvin tetőre, csak itt a liftet egy goblejnező roki nyugger kezeli. Viszonylag olcsó hely 11 lejből kiött egy sör-vodka kombo. Itt a lokál népekkel dumálva kiderült,h ők mennyire szeretik ezt a várost, és h szerintük hasonlít Budapesthez "csak a betűk hasonlítanak" gondoltam, de diszkréten bólogattam.

Az elég hamar kiderült,h itt közlekedni életveszély, semmilyen elsübbséget nem adnak meg a gyalogosnak, baromi nagy dugók vannak, a felszíni tömegközlekedés nem ajánlott, inkább metró meg séta. Amúgy az is fura,h az emberek milyen tirpákok, nagyon kevés kedves személyiséggel találkoztam, mindenki olyan kelletlen, lökdösődős idióta. Az egyik kolléga írta,h őt letámadták a koldusok, de épp az volt a fura,h nagyon keveset láttam, meg nem is zaklattak, valszeg már leköltöztek a csatornába. Amúgy kiderült,h a román viccek egy tőről fakadnak a magyar vicekkel, és h szerintük nekünk szőrös a nyelvünk.

Kedden átugrottam Szürke Hódékhoz meg Mamihoz, élveztük a pillnatot a díványon. Megnéztük a diáknegyedet, ami szintén nagyon lepukkant volt, viszont élvezhettük az olcsó román fast food minőségi termékeit. Aztán meglátogattunk egy vendéglátóipari egységet a Hangversenyterem mellett, ami szintén olcsó volt (pont pet shop boys volt a sztárvendég a héten). Este beburkoltam egy adag micset (kukac alakú malacfalat) meg krumplit 10 lejért.

Szerdán korán keltem,és beugrottam a Piata Unirii mellett Szabadság emlékműhöz. Ez egy hatalmas park, amelyben van egy bazi nagy talpazat, amin van egy fura alakú izé. fura volt,h mindenhol fegyveres katonák mászkáltak a parkban. A talpazathoz érve az egyik katona látva a turista kinézetem 2 lej fejében felengedett a Szabadság emlékművükhöz, de elég kétségbeesett arca volt a csávónak (bár Hód szerint ingyen fel lehet menni, és átvertek). Utána benéztem a román pápához a Metropolitanba, ahol épp mise volt. Ekkor vettem először részt ortodox szertartáson, fura volt,h az emberek ki-be rohangáltak, meg mogalmas volt nagyon. Megnéztem a román Diadalívet, na ez az, ami télleg Európa színvonalú. A következő látványosság a falumúzeum volt, de volt zárva, így kénytelen voltam bemászni. Nem voltam elragadtatva, úgyh inkább kimásztam. Aztán kiderült,h van egy nyitott kapu is, amin besétáltam, de arra jött egy szekuritis, és a pénztárhoz irányított. Nemzetközi diákkal ingyenes, amúgy 6 lej. Itt már télleg szebbek voltak a házak, de egy csomó kulipinzyóba nem lehetett bemenni. Amúgy meglepően magas volt a környéken az angolszász nyuggerek előfordulási valószínűsége. Megnéztem az Ady Endre meg Petőfi Sándor utcát, utána Mamival meg Hóddal elmentünk a román parlamenthez. A belépő 15 lej, de diákkal ingyér van. Csak csoportokkal lehet bemenni, és meg kell várni, amíg összegyűl egy csoporta való nép. Erre nem volt időnk, úgyh Hód meg akarta rohamozni a Parlamentet, de a bejáratnál álló őr mosolyogva közölte,h akkor kénytelen lesz lelőni. Elnéztünk az igazi buki óvárosba, ami szintén jól le van pukkanva. Beültünk egy egyedülálló arab teázóba, vizipipa, koktél, muszlim vendégközönség, bár a zene nem volt autentikus, mert végig egy ATB duplalemez ment. Az intézetben elbúcsúztam a lurkóktól, felszlltunk a vonatra (most csak 50 lej volt), aztán a kolozsvári vasútállomáson egy taxis 160 lejjel akart lehúzni, de végül egy másik iéna 60ért elvitt minket.
no ennyi, képek hétvégén jönnek.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina