Laosz: folytatás 2 -egészségügy-

Laosz Vientiane

Ott-tartózkodás ideje: 2206. feb. 15.  - 2006. márc. 08. (1 nap)

0 hozzászólás I 2 566 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. dec. 20. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Phet Beszámolója

Cimkék: tisztaság 

Átolvasva az előző irományaimat, találok benne kivetnivalót, így elnézést kérek a műértő közönségemtől a hibákért. Élménybeszámoló és élményszerű, nem úgy mint a "Zsanetté".
Köz-egészségügy? Intézményesítve van, állami, de nem ingyenes. Szociális alapon mindenki kérhet kedvezményes ellátást. Vidéki körzeti orvoslás szinte nem létezik. Városi kórházak vannak, a nagyobbakban specialistákkal, a kisebbekben a sebészeti, nőgyógyászati, vagy fül-fog és egyéb nyavajákra egyfajta orvos van, aki diagnosztizál, a másik műt, a harmadik meg mindenhez ért. Talán nincs is több orvos! Van röntgen, labor is. A laborhoz van asszociálva a minden ami annak tárgykörébe tartozik, a fertőző de még a szövettani is. Pathológiai osztály nincs, boncolásokat nem végeznek. A halál tabu, azzal kapcsolatos teendőket a "boncok" tehát a szerzetesek végzik. Gyilkosság nincs, tehát nem is kell forenzikus medicína. Van egy állami és pár külföldi gyártó és forgalmazó gyógyszercég.(orosz és francia, de nyomulnak a kínaiak) A gyógyszerek drágák, néha megfizethetetlenek(persze Thaiföldön már más a helyzet). Népbetegség a malária, a kínai szerek de talán mások se igazán hatnak. Nem jellemző az alultáplátság, de kövér ember se gyakori. Látni viszont a modern managerek körében!! Sok idősödő magasvérnyomásos és reumás emberrel találkoztunk. Stresszkerülő és azt nehezen viselő emberek, így inkább a konfliktusok mosolygós üdvözlős lezárását választják. Van psyhiátriai beteg, de nincs igazán psychiátria. Láttunk buzit is, de kitérnek élőle az emberek, betegnek tartják. A terhességet sok mítosz övezi, a terhes nőnek szinte az utcára se szabad lépni a hiedelmek és tanácsok szerint. A szülések családi körben zajlanak, csecsemőgondozás nem létezik. Többgenerációs családok vannak, családi hagyományra, szoptatásra, gyógynövényekre épül. Magas a csecsemőhalandóság, de a szülések száma is. Igazán statisztika sincs rá, mert minek. Meghalt, majd szül másikat, fiatal még!
Aki megmarad, az viszont nem invalidus. Hallatlan vitalitás van a fiatal gyerekekben! Okosak, lelkesek, fegyelmezettek, érdeklődőek! Öröm rájuk nézni! Leginkbb a kisebb, néha nagyobb balesetek miatt kerülnek kórházba. Kórház! Vidéki kisebb városban is láttunk, de csak a főváros egyik nagyobb intézményét látogattuk meg. Francia, Benelux, osztrák svéd segítség nyomai láthatók. a hotel részek háborús hagyatékok, francia hodály mintára épültek. Nincs benne kórterem igazán, hanem ez esetek súlyosságára való tekintettel elkülönítő részlegek vannak koedukáltan! Mi több, a család betelepül a kórterembe, sőt két család a két beteghez, annak apraja naggya! Főznek, egysznek, énekelnek, de nem szomorkodnak! Sírni tilos! az az ártó szellemek melegágya! Néhol mobil DVD-t néz a család együtt. A bent felvő fiú véletlenűl hasbalőtte magát egy kb 022-es házilag barkácsolt lövedékkel 3 napja. A műtét behegedt, antibiotikumot nem kapott, bár a lövedék a belet is érintette, láza nem volt!!! Pár nap múlva mehet haza. Ilyenkor jön a kezelés költségeinek a térítése. A mellékelt képen a bizottság elé kell állni és elmondani, milyen a család anyagi helyzete és miért nem tud fizetni ( nem hazudnak, vagy simliskednek) A bizottság ott előtte határoz és kiszabja a fizetendő térítési díjat.Aki gazdad, az örömmel fizet, mert gazdagnak lenni érdem, büszkeség és írígylésre méltó. A gazdag síránkozása szégyen és gyengeség! Nem is illendő. Méltóság-teljes emberek.
A lakosság száma a háború után (1975) kb 3 millió volt, ma hatmillió. A korosztály megoszlás teljesen el van tolódva a huszonéves csúcs felé.
A kórházban láttunk kínai és kubai orvosokat főként specialistákat is. Egy ilyen nagyobbacska kórház fel van szerelve az építészeti hiányosságai ellenére a moder műszerekkel, mint laparoscop, szívultrahang. A szakembereket Kínában és Ausztriában képezték ki. Hiány van viszont a varrótűből és varrócérnából. Modern fogászai alapanyagokból. Vittünk is egy rakással ajándékba. Vannak viszont okos, ügyes orvosaik ami a jó képzést mutatja. Van a fővárosban orvosi egyetem, de sajna ezúttal nem sikerült eljutni oda, majd legközelebb.
Köztisztaság az főváros és az ország legkritikusabb eleme. A fővárosban most indul a csatornázás és a mellékutak szilárd burkolattal való ellátása. Eddig, a házak előtt nyitottan csordogáló szennyvíz é esővíz elvezető patakocskák voltak szunyoglárvácskákkal tele, meg telepített guppikkal! nem is volt büdös. Most hogy megindult a csatornázás, az eddigi nagy nyílt elvezetők gödreit, nyitottan kibetonozzák és most kezd igazán bűzössé és zavarossá válni.
Tisztálkodás minden közintézményben mosdókban vagy folyóvíznél biztosított, persze nem európai felszereltségre kell még gondolni, kivéve a nagy szállodákat! A magánházaknál ennek speciális változata létezik, lásd az ábrát. Szerintem igen magas lehet a hepatitis átfertőzöttség a lakosság körében.
Meg kell említeni az emelkedő és magas számú méhnyakrákot, ami a magas promiscuitással és a nemi úton terjedő különféle ágensek, főleg vírusok terjedésével magyarázható.
Nagy üzlet manapság a fogamzásgátló az országban. Legalább akkora mint a skót viszki!
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina