A dánok a dánok, a dánok angyalok

Dánia Roskilde

Ott-tartózkodás ideje: 2008. jan. 04.  - 2008. jan. 06. (2 nap)

0 hozzászólás I 10 484 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. márc. 16. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar daci Beszámolója

Cimkék: dánia  koppenhága  roskilde  világörökség 

Na, akkor tömören az út előélete. Kézilabda meccsre indultunk ki, de, ha már ott jár az ember, akkor próbál minél több más érdekességet is begyűjteni Dániából, nemcsak a sportélményt, meg a sört. Busszal mentünk, Pozsony-Prága-Drezda-Berlin-Rostock vonalon, onnan komppal át Dániába, végállomásunkra, Roskildébe.

A város az azonos nevű, kikötéshez és hajózáshoz tökéletesen védett és alkalmas Roskilde fjord mentén fekszik, ennek köszönhetően a középkorban egy ideig még Dánia központjaként is funkcionált, a dicső múltra ma már azonban csak a világörökség részét képező székesegyház figyelmeztet. A közel kilencszáz éve épült templom más dán épületekhez hasonlóan téglaépítésű, méreteiben monumentális, az amúgy elég sík vidéken már messziről kitűnnek tornyai. Olyan kreatív és beszédes nevű uralkodók végső nyughelyéül szolgál az amúgy sajnos nem látogatható kripta, mint Kékfogű Harald, vagy Villásszakállú Svend, de a 2000-ben elhunyt királyné sírja is itt található. Belépős, de mindenképpen érdemes kifizetni a kb 1000 forintnyi jegyet, mert belül is igen szép. Szerencsénk volt, ottjártunkkor éppen valamilyen ingyenes egyházi rendezvény volt, a karzaton meg még egy énekesnő is ügyeskedett, dán nyelvű, gondolom- templomi dalokkal. A templom mellett áll a szögletes vonalvezetésű homlokzattal bíró, legóház szerű városháza, illetve a főtér hasonszőrű épületei, valamint a sétálóutca, ami aztán tényleg csak rendezettsége, vagy a vásárlási lehetőség miatt lehet érdekes.
Az öböl partján, alig száz méterre a szállásunktól fekszik a másik érdekesség, a Viking múzeum. Bent néhány korabeli hajó mellett a viking kultúrával is lehet ismerkedni, cserepek, ruhák, használati tárgyak, stb, de, ha csak a szuvenír boltba ballagsz be, onnan is rálátni a fő kuriózumot képező hajótestekre, szóval lehet némi pénzt spórolni. Kedves, rendezett, de végtelenül nyugodt hely, nyáron azonban nagyobb a mozgás, Roskilde ad otthont NY-Európa egyik legismertebb, a mi Szigetünkhöz hasonló sátrazós zenei fesztiváljának.

A dánok jó fejek, segítőkészek minden téren, s megalázóan jól beszélnek akár angol, akár német nyelven, ami meg a legfontosabb, bátran használják is, segítséget adva bármilyen nemű problémához. Legyen az járókelő, jegyszedő, kocsmáros, vagy vasúti dolgozó, mindenki készségesen, mosolyogva áll rendelkezésre, s teszi, amit tud. A csajok zömében szépek és megfelelnek az északi típusnak, bár a génállományt a bevándorlás egyre hígítja, mára megütve a népesség 8%-át. Kedvesek, nyugodtak, stresszmentesek, nem csoda, hogy tovább élnek nálunk jópár évvel.
Nincsenek a házakon függönyök, nincs titkuk, de nem is érdekli őket a másik magánélete. Hát ezt teszi a skandináv jóléti modell mintaállama az emberrel. A jólét és a rendezettség szemmel látható, kint élni azonban nem szeretnék, ennek egyik oka a talán túlzott renden túl maga dán nyelv, ami első hallásra olyan, mintha visszafelé beszélnék a németet. Leírva sok közös dolog fedezhető fel az ismertebb germán nyelvvel, akár nyelvtanilag, akár a szavakat nézve, kiejtve viszont teljes káosz, avatatlan fülnek érthetetlen az egész. Nyilván szokni kell.

A képeken is látszik, hogy az idő nem volt túl jó, nem is a hőmérséklet volt a gond, az olyan nulla, pluszminusz egy fok körül mozgott, a szél viszont embertelenül fújt, míg Dániában voltunk. Metsző, jeges szél, ami ellen semmivel nem lehet védekezni, városnézés közben meg kimondottan rosszul jön. Északabbra, nyugatabbra is fekszik Magyarországhoz képest Dánia, így bár azonos időzónába tartozunk, gyakorlatban van némi eltérés a hazai viszonyokhoz képest.
Lévén január, illetve téli évszak, a nappalok rövidebbek, ezt majd nyáron kompenzálja csak a természet. A nap korábban nyugszik és később is kel, konkrétan fél kilenc körül kezd világosodni, ez látszik is a képeken. Egész más arcát mutatja így az ország, mint a nyári, vagy tavaszi, szikrázó napsütésben készült fotókon, ennek ellenére télen is szép hely, van benne fantázia ilyenkor is.

Roskilde, szép és jó, de igen hamar letudható, mi pénteken este érkeztünk, akkor egy éjszakai városnézéssel ledurváztuk a nevezetességeket, másnap már csak a fotózáshoz kellet újra körbejárni a terepet. A szabad délelőttöt kihasználva bepattantunk vonattal Koppenhágába. A főváros 30km-re fekszik Roskildétől, vasúti fővonal mentén, így kb 10-15 percenként járnak a vonatok mindkét irányból.
Menetidő a megállók számának függvényében 25 perc környékén mozog, a vonat patent, tiszta, percpontosságú, a főpályaudvar pedig teljesen a központban van, így a vonatról leszállva 5 perc séta után már a centrum jön. A Tivoli közvetlenül a vasút mellett fekszik, de ilyen hidegben és ilyen feszített tempóban nem nagyon volt kedvünk lánchintázni.

A város egyik jelképe, a Kis hableány szobra a központtól elég messze van, kint a tengerparton, meg állítólag eddig csak csalódást okozott mindenkinek, aki kiballagott hozzá, így mi sem szorgalmaztuk a kitérőt. A korai érkezés miatt a város elég kihalt volt, fotózás, vagy sétálás szempontjából ez pozitív, így viszont a sokszor leírt és hallott nyüzsgést nem sikerült megtapasztalni, csak a belváros építészeti remekeit.
Csak a szigorúan vett belvárosra volt időnk, de már csak emiatt is megérte a vonatozás. A modern városrész, illetve az egykor nagyobb hírnévnek örvendő, már lecsengőben levő Christiania „hippi-szabadállam”, meg a nagyobb múzeumok sajnos kimaradtak. Az út célja, a női kézilabda Bajnokok Ligája soros meccse, vagyis a Slagelse és a Győri Audi ETO KC mérkőzése délután négykor kezdődött, de már jóval előtte kint voltunk a modern, de viszonylag kicsi sportcsarnokban. Hab a tortán, hogy „természetesen” 24:20-ra a Győr nyert, így az amúgy is hibátlan hétvégét megkoronázva, boldogan indultunk neki a 19 órás hazaútnak.
Értékeld az élménybeszámolót!
8.3 (4 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina