Kirándulás Dél-Lengyelországban

Lengyelország Krakkó Hotel Polonez***

Ott-tartózkodás ideje: 2007. ápr. 28.  - 2007. máj. 01. (3 nap)

0 hozzászólás I 4 788 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. jan. 08. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kissevi81 Beszámolója
Hotel Polonez*** értékelése
kissevi81 értékelése:

4.8

Az értékelések összesen:

4.8

Eddig 1 utazó értékelte.

Egy tavaszi hosszú hétvégére szemeltük ki Dél-Lengyelországot, legfőképpen Krakkót. Szóval nekiindultunk a kb. 400 km-es útnak, amit elég lassan sikerült megtennünk, mivel autópálya igen kevés van arrafelé. Párkány felé vettük az irányt, ahol is nagyon gyorsan átkeltünk a határon, és még Budapestet is ki tudtuk kerülni. Viszont visszafelé nem lehet balra kanyarodni közvetlenül a hídhoz, túl kell rajta menni, és egy pár száz méter múlva vissza lehet fordulni, majd jobbkanyar a híd (én kapásból befordultam balra, és majdnem meg is bűntettek:-().
Este értünk Krakkóba, ahol is rövid ujjú polóban mentünk vacsizni, másnap viszont már kabátban vacogtunk városnézés közben – de így legalább éreztük, hogy Északon vagyunk… A város maga nagyon szép, és a sok turista ellenére is nyugisnak tűnt (legalább is számomra). A hosszú hétvégének köszönhetően azonban nem tudtunk bejutni a Wavelbe – iszonyú sokan álltak sorba. Sebaj, sétálgattunk fent egy kicsit, a kilátás a folyópartra viszont gyönyörű.:-) Ezután következett a krakkói kötelező: Főpiactér a Posztócsarnokkal, a Városháza toronnyal és a Mária-templommal. A Posztócsarnokban egyébként szuveníreket árulnak alul, de a fele le volt zárva.:-( Viszont a Mária-templom nagyon szép, színes, még nem láttam ehhez hasonlót. Apropó: templomok. Egybe sem tudtunk úgy bemenni, hogy ne lenne mise/hittan óra stb. A lengyelek nagyon vallásosak, még a fiatalok is. Még akkor is letérdelnek imádkozni, ha kirándulás gyanánt tekintenek meg egy templomot. Ezután végigmentünk az Ulica Florianskán, ami olyan, mint Bp-en a Váci utca. A végén áll a Flórián-kapu, átlépve rajta pedig a Barbakán, ami egy arab stílusú erődítmény-maradvány, nagyon jó állapotban – ez egy csöppet engem meglepett, hogy mit keres ilyen északon arab stílusban bármi is…:-)
Krakkótól nem messze található két kolostor: egy benedek-rendi és a bielanyi kamalduli. Ez utóbbi nem látogatható, csak a kapuig. Viszont a másik gyönyörű helyre épült, nincs tömeg, szóval akinek elege van a sok turistából, látogasson ki ide.
Egy kis kitérő: a lengyelek. Nekem speciel egyáltalán nem tűntek szépnek, főleg a középkorú emberek. Markáns, szögletes vonások, olyan tipikus hegyi emberek. Viszont kedvesek (bár kissé hűvösen), és mindenki jól beszélt angolul, akivel csak találkoztunk.
Két éjszaka után Zakopane felé vettük az irányt – de előtte még következett Wieliczka a sóbányával. Itt még nagyobb volt a tömeg, mint a Wavelben. Viszont maga a városka nagyon helyes, a sóbánya mellett van egy park, érdemes az ott található kávézó/cukrászdában megpihenni egy fél órára.:-)
Még mindig nem Zakopane következett, hanem a Kálvária domb – ez egy kis kitérő, de nagyon érdemes megnézni. A Kalwaria Zebrzydowska 40 épületből áll több környező dombon. A fő látványosság a ciszter rendi templom – életemben nem láttam még ekkora aranyozott belsőt. A templom elől nagyon szép a kilátás a környező dombokra.
Lehet, hogy szégyen, de az Auschwitzi és Birkenaui táborokat kihagytuk. Nem foghatom az időhiányra, sokkal inkább lelki megfontolásból nem mentünk el. Valahogy úgy éreztem (és a mai napig úgy érzem), hogy ez olyan lelki megpróbáltatás lenne számomra, amit nagyon nehezen tudnék feldolgozni. Lehet, hogy egyszer erőt veszek magamon, de most még nem jött el ez az idő.
Most már tényleg Zakopane következett. Kb. 100 km-re van Krakkótól délre, autópálya semmi, viszont közeledve a táj egyre inkább alpesi. Egy idő után feltűnnek a magas, hófödte csúcsok, előtte minden zöld. Maga Zakopane egy kis üdülőváros, akkora dugókkal, amit még Krakkó is megirigyelhetne. A fő utcában annyi szuvenír faházikó, bolt meg kirakodás van, hogy lépni alig lehet tőlük. Este nagyon zajos ez a rész, viszont délelőtt jóval kisebb a tömeg. Mi itt vásároltunk be szuvenírekből, nagyobb a választék, mint Krakkóban. Jellegzetesek a faházak, nekem nagyon tetszettek. A városkán kívül viszont az erdő nyugis, és nagyon szép, drótkötélpályán fel lehet jutni a környező csúcsokra, és az út alatt gyönyörködni lehet a tájban, bár én inkább a kirándulás híve lennék.
Akinek van plusz napja (vagy fölös ideje), az ellátogathat a Zakopanétól keletre található Dunajec folyóhoz, ahol lehetőség van akár vadvízi evezésre is. Zakopanéból a másik irányba indulva, Auschwitztól nem messze található Bielsko-Biala és Zywiec városai. Az előbbiben várkastély és a közeli hegycsúcsra felvivő libegő található, az utóbbi az egyik legnépszerűbb lengyel sör gyártásán túl szép piactérrel, templommal, kastéllyal és palotával, illetve egy vízi sportolásra is kitűnő mesterséges tóval büszkélkedhet.
Még egy pár szó az ételekről, italokról: tipikus lengyel ételbe botlani számunkra elég nehéz volt, viszont a bécsi szeletet isteni jól csinálják mindenhol. Furcsa tény, de egészen Lengyelországig kellett mennünk, hogy sikerüljön belebotlani egy belga gyömbérsörbe, a Gingers-be. Eredetileg gyömbér üdítőt szerettünk volna kérni, és a pincérnek fel is csillant a szeme rögtön, majd kihozott egy üveg sört. Mi néztünk bambán, de a címkén tényleg ott van a gyömbér felirat angolul. Rajtam kívül senki nem szerette a társaságban a sört, így rám hárult volna az elfogyasztása, de miután a többiek megkóstolták, én három nyeletet tudtam belőle inni. Sörnek annyira nem nevezném, de tipikusan annak való, aki nincs oda úgy egyébként e sárga nedűért.:-)
Szállásból van választék bőven mindkét helyen, de érdemes Krakkóban olyat választani, ami nem a belvárosban, hanem annak közelében található, és van parkolója – ugyanis náluk is fizetni kell az utcán parkolásért, a kocsit meg érdemes letenni, városnézéshez abszolút nem hiányzik (mindent könnyen meg lehet közelíteni gyalog). Mi a Hotel Polonez***-ben szálltunk meg: pici barátságos hotel, nagyon tiszta, kicsit drága, de megéri.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina