Vajon Szamos csak a törzsvendégekkel bunkó, vagy mindenkivel?

Magyarország Szentendre

Ott-tartózkodás ideje: 2008. feb. 02.  - 2008. feb. 02. (1 nap)

7 hozzászólás I 5 612 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. feb. 03. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar bazooka Beszámolója

Cimkék: cukrászda  Szamos  Szentendre 

Barátaink évek óta törzsvendégek a turistáktól hemzsegő, magas árakkal dolgozó és előkelő megjelenésű szentendrei Szamos cukrászdában, a Dumtsa Jenő utcában. Valóban rengeteg pénzt otthagytak már, magukat törzsvendégnek tekintik, sajnos a Szamos cukrászda a jelek szerint nem tekinti őket annak. De valószínűleg senkit sem. A turisták jönnek-mennek, ma itt kapnak rossz kávét és udvariatlan kiszolgálást, holnap viszont már Tokióban vagy Sevillában üldögélve el is felejtették az egészet. Fő, hogy fizessenek, a Szamos filozófiája szerint, azután menjenek Isten hírével.

Miután évek óta tengernyi pénzt odahordtak már, barátaink joggal nehezteltek meg, amikor egy szép nyári délelőtt moslékszerű kávét kaptak, méregáron és -ízzel. Miután szóvá tették, a pincérnő „Sejtettem!” felkiáltással közölte, hogy most ment el a szerelő, aki átmosta (nyilván erős vegyszerrel) a kávéfőzőgépet. Egyszóval nem lepődött meg azon, hogy drága pénzen förtelmes kotyvalékkal traktálja a vendégeket. S ha azt hisszük, hogy ezután kárpótlásként – mondjuk – ajándékkólát kaptak volna évek óta odajáró barátaink, hát tévedünk. Korántsem. Hideg kóla valóban érkezett, majd számla is, rajta a drágább kávé alapján kiszámított ún. „felszolgálási díjjal” a cukrászda másik specialitásával (15%), amellyel a (törzs)vendégeknek (is) kedveskedik, ami több volt, mint az olcsóbb kóla után járt volna.

A mosolytalan kiszolgálást már megszokták, azt is, hogy vizet a kávé mellé kis pohárban csak elvétve kapnak, legutóbb pl. – mesélték – mikor utólag ezt kérték, a megszokott csapvíz helyett 400 forintos, háromdecis osztrák (ha nem tudná valaki, Magyarország az ásványvizek hazája) ásványvizet kaptak. Nem tették szóvá, pedig kellett volna.

A gyorsan cserélődő felszolgálók egy napsütéses szombat délelőtt „Foglalt” táblácskákat tettek ki az egyébként jóformán üres cukrászda legkellemesebb, ablak melletti asztalaira. Barátaink, akik szerettek ott ülni, elmesélték, hogy ottlétük alatt senki sem ült oda, s különben is, szerintük cukrászdában a „foglalt” asztal példátlan jelenség. Vagy mégsem?

Azt is megtudtuk tőlük, hogy legutóbbi, a 15 százalékos „felszolgálási díjat” (ez jó, olyan mint a furfanggal kitalált, bosszantó „kapcsolási díj” vagy „vizitdíj”) tartalmazó 2.400 forintos számlájukat kifizetve a három ezrest besöprő pincérnő megkérdezte tőlük: „Rendben vagyunk?” A plusz 600 forintos borravalót túlzásnak érző barátom erre csak annyit mondott: „Ez meredek lenne.” Mire a pincérnő pimaszul: „Tessék?” Értve ezalatt, hogy inkább fogják be a pofájukat, a vendégállatok, örüljenek, hogy egy ilyen előkelő helyen ücsöröghetnek.

A turisták által sűrűn látogatott cukrászda felszolgálóinak nyelvtudásáról is meséltek anekdotákat, a legjobban az tetszett nekik, amikor a szemmel láthatóan JAPÁN turistákhoz „Plíz, szenyor!” üdvözléssel ment oda a poliglott felszolgálónő rendelést felvenni.

Pedig a sütemények elmondásuk szerint (ha drágák is) finomak, a hely (a középre újonnan elhelyezett, cél nélküli fertelmes posztamenst leszámítva) kellemes, az utca forgalma érdekes. Kár, hogy a törzsvendégeket, így barátainkat is, elhanyagolják.
Értékeld az élménybeszámolót!
8.5 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Menta - 2011.04.21. 14:11

Szomorúan olvasom ezt a beszámolót, mert én imádom a Szamos Marcipán termékeit, főleg a mignonjukat! Tény, hogy kicsi és drága, de legalább 1 falat max élvezet :) Elég rossz üzletpolitika, hogy a jó termékek mellé borzalmas kiszolgálást passzít. Bazooka, remélem, a beszámolód óta normalizálódott a helyzet!

tito64 - 2009.11.06. 17:49

Nagyon érdekes,de inkább felháboritó!

bazooka - 2009.11.05. 08:50

Barátaink újabb keletű észlelése szerint a szentendrei Szamosban az évek óta fogyasztott - és persze lassan összement - marcipán-burgonya ára időközben felment (400 forint, vagy több is), ellenben a marcipán-burkolat jelentősen elvékonyodott, a korábbi kérget egy hártya váltotta fel. Spórol a Szamos...

rothman - 2009.05.11. 20:14

Sűrűn járok a Szamosba a süti miatt, DE: az Arénában levő színvonala nagyon alacsony, mind a kiszolgálók (plázás...), mind a háromnapos sütik hagynak maguk után kívánnivalót. A belvárosi nekem bejön. Az árak magasak, de finom, friss, és mindig kapok vizet.

Ipiapacs - 2009.05.08. 11:26

Régebben a Böszörményi útra jártunk, a nagy tömeget leszámítva nem volt gond. Az utóbbi időben az esztergomi üzletüket látogatjuk, nem szokott tömve lenni, udvarias, figyelmes, gyors a kiszolgálás, az "Esztergomi kávé" (a vaníliás-tejes kávé, aminek a neve üzletenként változik - pl. Budai kávé) még mindig nagyon finom, a víz és a kicsi csoki sosem marad el a tálcáról, stb. És közben a gyerekek meg nyugodtan játszhatnak a belső udvarban kialakított mini játszótéren...

Nixe - 2009.05.07. 11:13

Valóban, a sütemények, ha drágák is, finomak, de a kávéjukat nyugodtan ki lehet hagyni, abszolut felejthető!

bazooka - 2008.06.15. 10:36


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
étterem Vegetáriánus ebéd egy steakhouse-ban
A KNRDY az Október 6. utcában az óriás steakek hazája ? most azonban a húsmentes vagy kímélő...
gasztronómia HelloHal - tiszai halbisztró Budapesten
 Amit a magyar konyha képes előállítani csirkéből vagy sertésből, az halból is elkészíthető.  ...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina