Itélet idõ Kínában, jelentés a helyszínrõl

Kína Canton

Ott-tartózkodás ideje: 2008. jan. 22.  - 2008. feb. 03. (12 nap)

0 hozzászólás I 2 793 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. feb. 03. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kinaisarkanykacsa Beszámolója
Kínában január első hetében a déli tartományokban, ahol sohasem fütöttek télen itélet idő vette kezdetét. 36 órás havazással történelmileg példátlan időjárás, közeledési nehézségek miatt káosz alakult ki Kína nagy részén és küzdelem a hóval, a jéggel, a hideggel, a kialakult helyzettel. Mindeközben tízmilliók várnak arra, hogy vonatra, buszra szállhassanak. Sok helyütt látni összeomlott házakat, áram és ivóvíz hiányt, elfagyott zöldségek a földeken, utakon veszteglő kamionok és buszok, akadozó ellátás, növekvő árak, százezrek a szabadban összezsúfolódva.
Az ország vezetése nyugalomra int.

Minden jel szerint nagy baj van.
A kínai pártfőtitkár, államelnök bár a képen sisakban, beöltözve, 400 méter mélyen a föld alatt mosolyogva ráz kezet a datongi bányászokkal, a miniszterelnök pedig a csangsai vasúti pályaudvaron megnyugtató mondatokkal szól hangosbeszélőn a végeláthatatlan embertömeghez, és a kormány valamennyi mozgósított tagja akcióban van, lehet tudni, hogy Kínát közvetlenül a holdújév beköszönte előtt olyan súlyos természeti csapás érte, amilyennel még nem találkozott.

Ahogyan a kormányfő fogalmazott, történelmileg példátlan, s ezért kezelésére sem álltak készen. Mert az árvizekkel és a szárazsággal, a tájfunokkal Kína már megtanult együtt élni, de ez, ami most van, és éppen most, amikor tízmilliók vannak úton, illetve kényszerültek megállásra útközben, különösen is próbára teszi a lakosságot, a hivatalokat, a katonákat, az ország vezetését. A helyszíni jelentéseket illusztráló képeken ezüstre fagyott káposztatömbök, kilométeres sorokban veszteglő kamionok, leszakadt vezetékek és kidőlt oszlopok, elcsigázott emberek. A legtöbben a szabadban töltik az éjszakát és a nappalt, a pályaudvarokon, az állomások környékén összeszorulva, csomagjaikkal, az asszonyok egy része sír.

A meteorológiai hivatal főnöke azt mondta, ha hirtelen megjavulna az időjárás, akkor is minimum egy hétbe telne, amíg rendbe tennék, megtisztítanák az ország útjait, vasúti vonalait, villamosvezetékeit, helyreállítanák az eredeti állapotot. De erre nincs esély. Ezért például a propagandagépezet arra igyekszik rávenni a városokban dolgozó vidéki vendégmunkásokat, akik évente egyszer kapnak kimenőt, hogy az új évre, tavaszünnepre maradjanak ott, ahol vannak. A dél-kínai Kanton tartományból érkező hírek szerint állítólag a 19 millió vendégmunkásból több mint 11 millió fogadja meg a tanácsot. De akkor is marad még nyolc, amelyik vár - csak Kantonban, ahol az ország vendégmunkásainak egyharmadát foglalkoztatják. A tartomány székhelyének vasútállomásán az emberek 2-3 napos várakozásra számítanak. Amúgy az országban összesen 178 és fél millió ember készült, készül vonatra szállni, hogy a legnagyobb ünnepet együtt töltse a családtagjaival. Ez több mint Oroszország lakossága.

A folyamatosan kiegészülő hírek szerint a délnyugat-kínai Kuijcsou tartományban 14 ember halt meg a havazással összefüggő balesetekben, több mint 42 ezer a sérültek száma, öt millió fölött vannak azok, akiknél gond az ivóvízellátás. Összesen - csak itt - közel 18 millió embert érint a rendkívüli időjárás. A közép-kínai Hunan tartományban másfél méteres hóvastagságot is mértek, 17-en meghaltak, majdnem három millió embernek nincs vize és összesen 33 és fél millió ember érintett. 11 halálos áldozata van Hupej tartományban az ítéletidőnek, többségükre rádőlt a házuk. Itt is tízezrek sérültek, vagy betegek, hárommillió embernek hiányzik az ivóvíz. Anhuj tartomány keleti részéből nyolc halottról érkezett jelentés és itt is több mint egy magyarországnyian szenvednek.

Az egyik legnagyobb gond a villamosenergia-hiány, ami részben a szénutánpótlás akadozásából fakad. Sok helyütt a déli területek zöldséges táblái és gyümölcsösei katasztrofális képet mutatnak. A zöldségárak 11 tartományban megugrottak, két tartományi fővárosban Csangsaban és Vuhanban a duplájára emelkedtek. A pénzügyi és az agrártárca összesen százmillió jüant, majdnem 14 millió dollárt folyósít a károsul gazdáknak. Az országban összesen 7 millió hektáron okozott veszteséget az időjárás. A fogyasztói árindex (CPI) januári növekedését egyelőre 6.5 százalékra becslik, ami nagyjából megegyezik a tavaly decemberi aránnyal.

Kínai TV csatornákon mindennap mutatják, hogy javul a helyzet.
A kormány összes tagja a helyszinen van, onnan ellenőrzik, felügyelik a javitást végzőket.
Hat tartományból rendelték át a katonaságot segitségül bevetették az összes lánctalpas hadosztályt. Most ők törik, kotorják a jeges autópályákat.
A városokban az összes őr, rendőr , tűzoltó, vizmű-áramszakember szolgálatban segítek takarítani a havat.
Ruhát, meleg ételt, vízet osztanak.
Sok városban 6 napja nem tudnak fűteni, villanynékül villágitani, itt gyertyát, fórró vizet osztanak.
Áruházak zsúfolásig megtelt melegedő a hókotró munkásokal, rendőrőkkel, didergő emberekkel.
Korházak a túlzsúfoltság miatt az egyetemek, iskolák tantermeibe költöztetik a fagyással érkezőket.
Országszerte több mint tízezer cég, gyár, üzem és azok dolgozói ajánlották fel árúikat ingyen munkájukat, hogy a rászorúlóknak termeljenek .
A behavazott városok ruhaüzleteiben még a múltévi télikabátot, pulóvert, sapkákat is eladták, utánpotlás nincs.
Árdrágulás zöldségek, gyümölcsök terén hatalmas.
A helyi keresztény templomban minden este adomány gyűjtést rendeznek. Caritas segélyeket maga a főpap foglya elvinni a déli tartományba az ottani keresztény gyülekezet tagjainak.
Repülők nem tudnak felszállni a nagy köd, havazás, fagyás miatt, a reptér tele van már a betonon rostokoló géppekkel. Mindennap gőzborotvával takarítják., hátha javul az idő.
Öregek csodálkozva mesélik a riporternek a TV kamerába, hogy ők bizony most látnak előszőr havat Cantonban.
Gyerekek a sok nehézség, nélkülőzés dacára is boldogan hógolyóznak, hóembereket épitenek.

A legfrissebb hírek szerint a helyzet némi javulásáról, a vasúti személyszállítás megindulásáról szólnak; egyre több helyen teszik az utakat járhatóvá, az autópályákat megnyitották. Biztos, hogy mindenki igyekszik „belehúzni”, hisz’ szerdáig már csak néhány nap van hátra, és akkor mindenki szeretne otthon lenni.

Hu Jintao a pártfőtitkár mai jelentése szerint, Kínának az ország sok tartományának összefogásásval sikerült visszaállitani a rendet, minden segitőnek, adományozónak,szenvedőnek köszönjük a helytállását, segitségét.
--------------------------------------------------------
[ Én mindig is tiltakoztam a hivatkozások cikkbeirásától, de ezt a páratlan eseményt , mindenkinek látnia kell, nem csak olvasni róla.]
(A kinai katasztrófáról itt nézhetnek döbbenetes kis videókat: http://v.56.com/special/chunyun/list.html )
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina