Nagyvárad és környéke

Románia Nagyvárad

Ott-tartózkodás ideje: 2007. júl. 23.  - 2007. júl. 23. (1 nap)

0 hozzászólás I 9 575 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. feb. 24. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar TundeK62 Beszámolója

Cimkék: cseppkőbarlang  freskó  kosz  középiskolások  Magyarremete  Mézged  Nagyszalonta  Nagyvárad  osztálykirándulás  PüspökiSzékesegyház  restaurálás  Románia  Sebes-Körös  szecesszió  zseblámpa 

Július elején szólt az egyik barátnőm, hogy szervez egy utat a tantestületük Erdélybe, és van még egy üres hely.Programon ugyan nem lett, csak egyetlen információ jutott el hozzám, hogy vigyek magammal zseblámpát.Úgy indultam neki az útnak, hogy nem nagyon tudtam, merre is megyünk valójában.

Az utat az Extreme Travel szervezte.
Hétfőn reggel irány Nagyvárad.
A hetvenes években, amikor még tombolt a szocializmus, én kislányként sokat jártam Váradon. Igaz, legtöbbször csak áthajtottunk a városon, mert Nagyszalontára mentünk valójában.Így aztán a Sas Palotán, és a sétálóutcán kívül nem sokat láttam a városból.No meg az egyik nagy könyvesbolton kívül, ami viszont manapság már nem volt a szokott helyén.
Érdekes volt Nagyváradot egy idegenvezetővel végigjárni.Délelőtt fél tízkor találkoztunk vele a Kanonok-soron, ahová sikerült leparkolni a buszt.Ez az 1780-ban épült Püspöki Székesegyház mellett volt. A templom talán még manapság is az egyik legszebb barokk székesegyház az országban.Szent László király szobra a templomon kívül, a domborművek pedig a templomon belül, csodálatosak.
A barokk templom megtekintése után indult a városi sétánk. Egy parkon át mentünk a sétálóutcához.Az utca elejének egyik oldalán egy szépen felújított templom, másik oldalán meg egy romos épület. Sajnos ahogy továbbsétáltunk, ott is végigkísért bennünket ez a kettősség. Megálltunk annál a saroknál, ahol a négy sarki épület a világon egyedülállóan más-más stílusú szecessziós ház.Sajnos oly siralmas állapotban, hogy elraktam a fényképezőgépet, be a táskám mélyére.A házak önkörmányzati tulajdonban vannak, lakói az elmúlt rendszer kiöregedett funkcionáriusai...
Nincs aki költsön a épületekre, mert felújításuk egy vagyonba kerülne. Hiába az aszfaltba épített szökőkút, kicsit elment a kedvem a látottaktól.
Hamarosan leértünk a Sebes-Körös partjára.Ott Szacsvay Imre szobrát néztük meg; én meg, otthagyva a csoportot elmentem lefotózni a váradolaszi református templomot.
Visszafelé a városba egy másik utcán át mentünk. A banképületek gyönyörűen fel vannak újítva, arra nem lehet panasz.
A Színház épülete, és a vele szemben lévő EMKE Kávéház épülete üde színfoltjai a városnak, mert szépen rendberakták őket.Továbbsétálva a Fekete Sas Palota is egy kellemes csalódás volt.
Kislánykoromban soha nem értettem, oda miért kell elmenni szinte minden esetben, ha a városban járunk. Bennem a lepusztult, az üvegeken ki nem lehet látni állapot rögzült.Az áttekinthetetlenség, a zűrzavar, a kosz, ami megmaradt emlékként. Ehelyett manapság egy valóban gyönyörű épület fogadott bennünket. Megszüntették az apró ilyen-olyan boltocskákat, és most csak cukrászdákat, bankokat, és utazási irodákat láttam.Az üvegtető tiszta, már át is lehetett rajta látni.Lenne elképzelésem, egy naplementés időszakról, az milyen szép lehet most.
A városban továbbhaladva, a Körös hídon sétáltunk át.A túloldalon van a Városháza 1904-ben átadott épülete, ill.vele szemben a Szent László templom. Utunkat ott fejeztük be, a busz odajött értünk.

Nagyon tudom ajánlani a várost az irodalomszeretőknek, az építészeknek, és talán minden magyar középiskolásnak!Engem teljesen megfogott a város hangulata, pedig csak egy alig ötórás sétát tettünk. Az útikönyvekben sokkal több látnivaló van, érdemes utánanézni.A megnyílt határokkal talán jó célpont lehet a város akár osztálykirándulások színhelyének, főleg a Tiszántúli középiskolásokra gondolva.

Nekünk aznap még két úticélunk volt.
Az egyik a magyarremetei református templom.Az a halvány kép ott az albumban(elmozdult) a 700 éves Árpád-kori freskó akar lenni.Most is folynak a restaurációs munkák, sőt most még kívülről is tatarozták az tornyot.
A lelkipásztor majd egy órás előadással mondta el a templom, és a munkák történetét.Mindenki szinte tátott szájjal hallgatta.

A másik cél a mézgedi(meziádi) cseppkőbarlang volt. Ide kellett a zseblámpa!
A parkolóból még jó félórás séta az út a barlangbejáratig. Magyarországon minden barlang (ahol én jártam) ki van világítva. Várni kellett majdnem egy órát, amíg be tudtunk menni, de megérte!Az idegenvezető román nyelvű ismertetőjét a mi idegenvezetőnk fordította magyarra.Felejthetetlen élmény volt! Legalább ötvenen voltunk; mindenkinél lámpa, a vaslépcsőkön, a korlátokba kapaszkodva tudtunk csak haladni.
Délután hat után indultunk el ismét, Belényes felé. Nem akart a buszsofőr ismét visszamenni Váradra, ezért egy erdei szállítóutat választott(nem aszfaltozott) északi irányba, ami kb. a Királyhágónál érte el a Nagyvárad-Kolozsvár főutat.Különben remek elgondolás volt!Gyönyörű tájon mentünk! Egyszer keveredtünk csak el, de épp akkor akadt fenn a busz valamilyen akadályon.
Az utánfutót gyorsan lekapták a férfiak, és megfordultunk. Egy tíz percnyi séta következett, ami személy szerint nekem igen jól esett.Addig is tudtam fotózni.Elég rázós volt hátul a buszban, de azért este fél kilenc körül csak elértük a Királyhágót.
Ott fél óra pihenés, mielőtt elindultunk első napi szállásunkhoz Kalotaszentkirályra.
Öreg este volt mire odaértünk, tíz után. Mire elfoglaltuk a szállást három családnál addigra majdnem 23 óra lett. És még ezután következett a háromfogásos vacsora! Mi öten kaptunk egy lakosztályt(Családi szállás). A fiúk az egyik szobában,mi meg hárman a másikban. Az emeleteságy tetejét választottam, önként.
Kollégistaként ugyanolyan ágyon aludtam négy évig középiskolás koromban.
Szerintem mindenki jól aludt, mert meglehetősen fáradtak voltunk a hosszú nap után.
TundeK62 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina