Pár szó Bakuról: A cheating mint életforma

Azerbajdzsán Baku

Ott-tartózkodás ideje: 2007. júl. 28.  - 2007. aug. 20. (23 nap)

0 hozzászólás I 7 006 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. márc. 03. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Wayfarer Beszámolója

Cimkék: Baki  Baku  Shaki  Sheki  Sumquajit 

Leszögezem: mi hárman a Balkán kapujából, Dél-Magyarországról érkeztünk. Ismerjük Bulgáriát és Szerbiát, Crna Gorát és Koszovót. Romániáról nem is beszélve. Valamennyien voltunk Abániában és jártunk számos ázsiai országban. Mégis. Nehéz leírni - de kell vállalni.
A csalás, a becsapás - létforma Azerben. Nem tudom, hogy a fehér utazókkal szembeni naszreddinhodzsás hagyomány, nem tudom, hogy a nem kisebb hagyományú arab piac teszi, vagy a kommunizmus öröksége vagy a történelmi átmenetiségben tapasztalható hatalmi válság indukálja: de biztos, hogy szemérmetelenebbül csalnak és hazudnak Azerbajdzsánban, mint amit eddig mi bárhol máshol tapasztaltunk.
A szegénység és a kirívó gazdagság kontrasztja egy alig két évtizede még kommunista országban, amit ma az egykori párttitkár (Allah nyugtassa Alijev Hejdar elvtársat!) fia vezet, tényleg csalásra és lopásra indító lehet.
De, magyar utazó, légy bátor: csak hivatkozz rá, hogy Puskás nemzetéből származol, mindenki megsüvegel. Ami, persze, nem akadályoz meg senkit abban, hogy becsapjon.
Az ország mélységes nyomora aligha elválasztható mérhetetlen gazdagságától. A fővárosban, Bakuban, budapesti analógiával élve a kiskörúti részen egyszerű bólogató szamárral bányásszák ki az út alól a nyersolajat. Az országban járva mindenütt olajmezőkbe botlasz. A szarvasmarhák beleragadnak a felszínre törő természetes aszfalt-tavakba.

Szumkajt a foldgolyó legszennyezettebb részei közé tartozik: 30 kmen keresztül utazhatsz szétroszdásodott egykori vegyiművek között... Szumkajt másik világhíressége a csecsemő-temető, ahov az erőltetett szénhidrogén-alapú iparosítás legártatlanabb áldozatai pihennek.
Baku levefgője (jól kiválasztottuk, mikor menjünk) kibírhatatlan keveréke a 20-40 éves motorok kipfogójának és a város mellett döglődő tenger bűzének.
A Lonely Planet találóan jegyzi meg, ha át akarsz jutni a főúton a túloldalra, az az érzséed lehet, hogy a Ben Hur kocsijelenetének a forgatására tévedtél - szóval nem egy Skandinávia.
Pihenéssel együtt három mapnál többet egész Azerbjdzsán NEM ér, semmilyen szemszögből, hacsak nem vagy geológus vagy olajkereskedő.
Menekülj tovább Tbiliszibe!
Ha a Vörös Híd felé távozol, érdemes Shaki Zaqatala felé menni, ha judaikák érdekelnek akkor látogasd meg Quba máig feltáratlan eredetű diaszpóráját.
Török szótár előny, mindenki kicst beszél inglis, az öregebbekkel bátran szót értesz oroszul, a férfiak ugyanis 2-3 évet volta katonák a nagy Szovjetunióban.
Azért annyi szívességet tégy magadnak, hogy meglátogatsz egy hamamot. Ne feledd!!
Értékeld az élménybeszámolót!
3 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina