Bulgár busók

Bulgária Pernik

Ott-tartózkodás ideje: 2008. jan. 28.  - 2008. feb. 01. (4 nap)

0 hozzászólás I 2 014 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. márc. 03. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Wayfarer Beszámolója
Pernik egy sima bányászváros: egy szót sem érdemel. Nevezetességeire és értékére nézve leginkább a hazai Komlóra vagy bármelyik, a szocialista iparosítás során ökológiai erőszakkal vagy gazdaságpolitikai tévedésből létrejött szocreál településgólemnek testvérvárosa. Ha már nemzetközi párhuzam, legyen Sumqajit Azerbajdzsánból.

Mint ilyenkor rendesen, a kényszervárosiasítással polgárusult városlakók őrzik gyökereiket és ápoláják a kapcsolataikat a környező falvakkal. Beköltöztek ugyan ők a városba, dolgoztak is a bányában, de parasztok maradtak. S ez a szerencse.

A Pernik kornyékén található vagy száz falu Pernikben a sztálinbarokk kultúrház melletti szocreál főtéren tartja a Balkán talán legnagyobb busójárását.

2008ban egyes - helyi - becslések ÖTEZERre tették a busók számát, Összevetésül: ha Mohácson összejönne ötszáz busó... A hangulat is ennek megfelelő.

A száz falu száz egymástl jól megkülönböztethető, látványosan elkülönűlő népviseletben pompázik.
Vannak, akik a hóban félmeztelenül, s vannak akik mezítláb adják elő. Vannak álarcosak és olyanok, akik 4-5 méter magas fedíszeket viselnek, Egy másik csoport 3-6 ötkilós kolomot erősít a derekára, megint másik faunak száznál több kicsi csegőt raknak a busózó derekra, amit egész nap (nem vicc, reggel 8kor erre béredsz, és éjjel még megy a buli) rendíthetetlenül ráz.

Persze, csak kétévente rendezik, szóval várnod még kell rá rendesen.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina