Szováta

Románia Szováta

Ott-tartózkodás ideje: 2001. ápr. 27.  - 2001. máj. 01. (4 nap)

0 hozzászólás I 2 556 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. márc. 08. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kenezke Beszámolója

Cimkék: csorbaordás  palacsinta 

Székelyföldi utazásaink során többször is megfordultunk Szovátán.
Szováta Európa hírű fürdő- és üdülőváros. Maros megye legjelentősebb gyógyfürdője. Várossá 1952-ben nyilvánították.
Laktunk a Hotel Bradet-ban és a Tivoli szállodában is.
Mindkettőnek megvolt a maga vonzereje.
A Hotel Bradetban fürödni lehet, a Hotel Tivoliban pedig bensőséges cigányzenekaros vacsora esten vettünk részt, ahol az Erdélyi konyha csodás ízeibe kóstolhattunk bele.
Szovátát a régi időkből ismerjük, mivel korábbi utazásaink alkalmával barátaink vittek el ide bennünket. Az ismerkedés gyors volt, szakadt az eső és alig láttunk valamit. A következő alkalommal már fürödni is tudtunk.
Mivel én nem tudok úszni, barátaink elmesélése alapján én sem fogok elmerülni - mivel a Medve tó sótartalma miatt állítólag nem enged lesüllyedni. Félek a víztől és én sűllyedek ha kell, ha nem, ezt a csodát ily formában nem ismerhettem meg.
A tó viszont csodálatos.Alakja egy kiterített medvebőrhöz hasonlít, innen kaphatta népies elnevezését. A víz július 15-20 körül a legmelegebb, majd augusztus végére lehűl. Mióta a fürdőélet nagyobb méreteket öltött, az utóbbi félévszázad folyamán a tó vizének hőmérséklete 40 C alá süllyedt.
Nagyon jó reumatikus, nőgyógyászati, endokrin zavarok és izületi bántalmak kezelésére.
Ma is három fő vonzerő érvényesül Szovátán: nyugtató klíma, a sós tó és a gyógyiszap.
Az üdülőtelep hajdanán szép napokat élhetett meg. Gyönyörű régi üdülői vannak. Mostanság egyre többet építenek újjá, szépül, gazdagodik, méltó lesz híréhez, nevéhez.
S akkor valamit még a konyháról is.
Fő fogások között különlegességnek számít a kukoricadarából készült puliszka, ami leginkább jóféle tokány, pörkölt, paprikások körete.
De önálló ételként is megállja a helyét. Tejfölös, tehéntúrós, vagy juhtúrós puliszka néven.
Levesek között a csorba, mely kissé savanyított leves, megszórva lestyánnal, mely a különleges ízt adja neki hússal, sok zöldséggel készül.
De beszélhetünk a bárányból készült flekkenről, húsvét idején a töltött bárányról,vagy az ordás palacsintáról, a parázson sült mititéjről, vagy a padlizsánból készült krémről a vinettéről.Édességként a kürtős kalács, melyet már itthon is sok felé készítenek.
Értékeld az élménybeszámolót!
5 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina