Helsinki - rideg és hideg

Finnország Helsinki

Ott-tartózkodás ideje: 2008. márc. 06.  - 2008. márc. 10. (4 nap)

5 hozzászólás I 13 043 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. márc. 26. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Speedy Beszámolója
Helsinki volt az a város - életemben először - ahová úgy mentem, hogy nem tudtam róla semmit. Mielőtt elutaztunk volna próbáltam utikönyveket keresgélni, de nem jártam sok sikerrel. A neten ugyan böngészhettem volna, de bevallom nem volt sok kedvem angolról fordítgatni a bővebb turisztikai információkat. Így úgy döntöttem meglepetés lesz, hogy mi fog majd kint rám várni.
Első kellemetlen élmény a reptéren fogadott minket : hó és hideg. Finn ismerősünk mondta, hogy alig esett egész évben a hó arrafelé és 1-2 napja kezdett most havazni. Micsoda szerencse...
Az első délutáni városnézés villamosozással kezdődött. Hát vannak itt árak. Egy villamosjegy 2.20 Euróba kerül. Igaz, többször lehet vele átszállni, de csak 1 óráig érvényes. Tehát nem sokra megyek ezekkel a kedvezményekkel, mert a központig nem kell átszállni, várost nézni meg nem 1 órát fogok. Na mindegy. A belvárosban nem volt túl sok látnivaló. Egy bevásárló utca, tele üzletekkel, egy katedrális, ami legalább szép volt. Aztán a kikötő egy kicsi piaccal. Gyakorlatilag 2 óra alatt mindent meg lehet nézni, ami érdekes.
2 óra városnézés után beültünk melegedni egy kávézóba. Az árak itt is a földhöz vágtak: sütemény 5.50 Euró, forró csoki 4.50... Ez van.
Másnap az olimpiai stadionnal kezdtünk, aztán gyalogoltunk befelé a központ felé. Útközben érintettük az operát, ami nagyon csúnya épület volt, le sem fotóztam. A parlamentet és a nemzeti múzeum egy üde színfolt volt a helyi épületek között. Majd a pályaudvart. Ebédelni egy finn étterembe mentünk. Itt kivételesen elfogadható árak voltak és nagyon finom fehér halat ettünk:-)
A város, amúgy szerintem nagyon egyhangú és szürke. Leginkább csak lakóházak vannak minenhol, de nem szép régi stílusban épültek, hanem modernebb lakóparkok. A városnak összesen kb 7 villamos vonala van és 1 metrója.Ami nekem nagyon furcsa volt, hogy vasárnap semmi sem volt nyitva kivéve a gyors éttermek. egy vidéki városban azt mondanám normális, de egy fővárosban ??? Kinti ismerősünk szerint az emberek nem szeretnek itt élni.
Talán a legkellemesebb élményem a Suomenlinna sziget volt. Ide egy kis hajóval lehet eljutni ahol egy erőd és hadikikötő romjai találhatók. Ennek e helynek így télen, minusz 5 fokban is megvolt a varázsa.
Nem tudom, lehet a hideg idő tette, de Helsinki nem lopta be magát a szívembe. Talán legközelebb...
Értékeld az élménybeszámolót!
1.7 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Judit M - 2011.11.29. 21:02

Talán jobb lett volna, ha tájékozódsz, mielött ebbe a "rideg" városba mentél volna. A hideg csak ruha kérdése.Vajon kik a kinti ismeröseid akik szerint az emberek nem szeretnek itt élni ? Eddig kb. 500 000 ember szereti ezt a várost.

Judit M - 2011.11.29. 21:01

Speedy - 2008.04.14. 12:45

Szia!Elképzelhető, sőt biztos, hogy a hideg idő rányomta a bélyeget az utazásra. örülök, hogy Neked sikerült kellemes élményekkel gazdagodnod. Talán majd pár év múlva én is visszamegyek újra, de akkor biztosan nyáron:-)

772ER - 2008.04.14. 11:19

Szia!Szerintem rosszkor voltál Helsinkiben. Nekem egy kellemes szeptember vége adatott meg, hogy ott tölthessem és nagyon kellemes élményeim voltak. Tiszta levegő, emberi léptékek, élhető város -és mindenki beszél angolul.

772ER - 2008.04.14. 11:19

Szia!Szerintem rosszkor voltál Helsinkiben. Nekem egy kellemes szeptember vége adatott meg, hogy ott tölthessem és nagyon kellemes élményeim voltak. Tiszta levegő, emberi léptékek, élhető város -és mindenki beszél angolul.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina